1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Karadağ Mezarlığı kül oldu
Kars Karadağ Mezarlığı kül oldu

Kars Karadağ Mezarlığı kül oldu

Kars il merkezinde bulunan defne kapalı Karadağ Mezarlığında her yıl olduğu gibi bu yılda çıkan yangında binlerce mezar kül oldu.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Görgü tanıkları yangının, mübarek Cuma günü ziyaret için bir yakınlarının mezarının üzerinde bulunan kuru otları yakarak temizlemek isteyen 2 kadın tarafından çıkartıldığını söyledi.  Görgü tanıkları tutuşan otların aşırı kuraklık, sıcak hava ve rüzgarın etkisiyle bir anda tüm mezarlığı sardığını dile getirdi.

Yangının başlamasının ardından çevrede bulunun vatandaşların 112’yi araması üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye aracı gelerek söndürme çalışması başlattı. Polis ve zabıta ekipleri de mezarlık çevresinde güvenlik önlemleri aldı. Alevlerin rüzgarın ve sıcak havanın etkisiyle kısa sürede tüm mezarlığa yayılması üzerine itfaiye ekipleri alarma geçti. Yaklaşık 2 sat süren soğutma çalışmasının ardından yangın kontrol altına alındı. Yangının sönmesine rağmen yer yer mezarlıklarda bulunan eski tahta baş taşları da yanmaya devam etti. Uzun süre yangını kontrol altında tutmaya çalışan itfaiye ekiplerinin gün boyu mesai harcayacakları bildirildi.

Öte yandan şehrin tamamından yangını ve yoğun dumanı gören Karslılar yakınlarının mezarları başına koştu. Tamamen küle dönen mezarları gören vatandaşlar adeta isyan ederken, bu mezarlıkta her yıl yangınların çıktığından yakındı.  Bakımsızlık ve ihmal nedeniyle adam boyu otların mezarlığı sardığını ve kuruyan otların kolayca tutuştuğunu ve bilinçli olarak yakıldığını ileri süren mezar sahipleri tepkilerini dile getirdi. Yangını yakınlarının mezarları üzerinde biriken kuru otları yakarak temizlemek isteyen iki kadının çıkardığını da ileri süren mezar sahipleri, baş taşı tahtadan olan mezarların tamamen yanması nedeniyle binlerce mezarın artık yakınları tarafından bulunamayarak kaybolmasının da içler acısı bir durum olduğundan yakındılar.

Yangını söndürmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyleyen itfaiye eri Sedat Acay, “İlk belirlemelere göre yangının çocuklar tarafında çıkartıldığı bilgisini aldıklarını belirterek, “ Haber almamızın ardından ekiplerimiz ile birlikte yangın yerine geldik. Gördüğünüz gibi her halde çocuklar yakmış. Bizler de gerekli müdahaleyi yaptık.  Allah’a şükür her hangi bir can ve mal kaybı yok. Rüzgar ve sıcak hava dolayısıyla oldukça zorlandık. Başarılı bir şekilde yangını söndürdük. İki kadın tarafından yangının çıkartıldığı da söyleniyor. Ama şu ana kadar bir bilgimiz yok ama araştırıyoruz.” Dedi. 

Mezarlık Bekçisi de “Bir yakınının mezarını ziyaret eden bayan mı varmış. Ben mezarlığın diğer tarafındaydım. Bağırdılar ki mezarlık yanıyor. Ben o baştan kaçıp bu tarafa geldim. Buradan komşular itfaiyeyi aramış. Kadın yakmış ben öbür taraftaydım.  Yangın ondan çıktı. Çoğu gelip mezarın üzerindeki yonmayıp ateş veriyor. Defalarca da söylüyorum. Adamlar anlamıyor yoksa ki burası yanmaz. “dedi.

kars-karadag-mezarligi-kul-oldu-(1).jpgkars-karadag-mezarligi-kul-oldu-(2).jpgkars-karadag-mezarligi-kul-oldu-(3).jpgkars-karadag-mezarligi-kul-oldu-(4).jpgkars-karadag-mezarligi-kul-oldu-(5).jpgkars-karadag-mezarligi-kul-oldu-(6).jpgkars-karadag-mezarligi-kul-oldu-(7).jpgkars-karadag-mezarligi-kul-oldu-(8).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.