1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars, hayvan sayısı bakımından 6’ıncı sıraya geriledi
Kars, hayvan sayısı bakımından 6’ıncı sıraya geriledi

Kars, hayvan sayısı bakımından 6’ıncı sıraya geriledi

Edinilen bilgilere göre Kars’ta yılın son ayında, büyükbaş hayvan sayısı 550 bin’e, küçükbaş hayvan sayısının ise 450 bin’e düştüğü gözlendi. 

A+A-

Yıllarca büyük ve küçükbaş hayvan sayısı bakımından 4 ve 5’inici sırayı koruyan Kars’ta, 6’ıncı sıraya düşme nedeninin bazı illerin yurt dışından getirdikleri hayvan sayılarını kabartmaları ve hayvan sahiplerinin tam anlamıyla TÜRKPED üzerinden güncelleme yapmamalarından kaynaklandığı da edinilen bilgiler arasında yer aldı.

Hayvan varlığı bakımından hali hazırda sistemde 6. sıraya düşen Kars’ta, küpe sayısı ve hayvan sayılarında tutarsızlıklar yaşanmasından kaynaklı olarak hayvan sayısı her kadar gerilese de ilimizde tarım ve hayvancılık halkın temel geçim kaynaklarının ilk sırasında yer alıyor.

Kars’ta meraya dayalı olarak yapılan tarım ve hayvancılık potansiyeli, 404 bin 757 hektar çayır ve mera varlığıyla, 375 bin 225 hektar da tarımsal arazi varlığına sahip olan ilimiz genelinde, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 27 bin 979 çiftçi bulunuyor.

Öte yandan faaliyete geçen Kars Barajı ile mevcut tarımsal arazilerin 142 bin 856 hektarı sulanabilir olacak. Sulanacak alanı 27 bin 579 hektarı fiili olarak sulanmakta iken faaliyete geçecek olan Kars Barajının sulama sahasının açılması ile bu alan iki katına çıkacak. İl genelindeki mevcut tarım arazisinin Arpaçay, Selim ve Susuz ilçelerini kapsayan 19 bin 637 hektar ve Kars Çayı Havzasında 47 bin 578 hektar olmak üzere toplam 67 bin 215 hektar alanda DSİ 24. Bölge Müdürlüğünce arazi toplulaştırma çalışmaları yapılıyor. Hükümetimiz son yıllarda başta mazot ve gübre olmak üzere, yem bitkisi ekimi, organik ekim desteği, prim desteklemesi olmak üzere çok çeşitli kalemlerde çiftçilere sağladığı destekler artarak devam ediyor. Milli Tarım Projesi kapsamında havza bazlı destekleme modeline geçilen ilimizde ilçe merkezi ve köylerde yaşayan vatandaş hayatı sadece ve sadece tarım ve hayvancılıkla idame ettiriyor. Böylece Kars il birlikte bölgemizde hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını gözden geçirmesi gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.