1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Kars çiftçisi kara kara düşünüyor
Kars çiftçisi kara kara düşünüyor

Kars çiftçisi kara kara düşünüyor

​​​​​​​Son günlerde hayatın her alanında etkisini gösteren hayat pahalılığı ve mazot fiyatlarının yüksek olması nedeniyle iki yakasını bir araya getiremeyen Kars çiftçisi, kara kara düşünüyor.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Geçtiğimiz yılın kurak geçmesi nedeniyle ektiğini biçemeyen köylü, Ziraat Bankasından çektiği kredilerle aldığı ot ve saman parasını ödemek için türlü çareler arıyor.

2018 yılında kuraklık nedeniyle hasat yapamayan köylü, hayvanını da satamayınca çareyi kredi çekmekte buldu. Çektiği krediler ile borç batağına düşen köylü, bu yılın oldukça verimli geçmesine sevinip umutlanmaya başladı. Fakat yılın bitmesine sayılı günler kalmasına rağmen bu seferde hayvanlarını satamaz hale geldi. Hayvan pazarında da ahırlarında ne alıcı nede satıcı bulamadıklarını dile getiren hayvan sahipleri, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığından destek bekliyor. Yılın bollukla geçmesine rağmen hayvanlarını satamayan köylü Ziraat Bankasından çektiği kredileri ödeyemez duruma geldi. Hükumetten çiftçi borçlarının en azından yarısının ertelenmesi noktasında destek isteyen Kars çiftçisi, piyasaların açılması ve hayvanlarını satmak için umutla bekliyor.

Hayvanlarımız satılmıyor

İlaç, gübre ve mazot fiyatlarının her geçen gün aratmasından dert yanan üretici hayranlarının para etmesine rağmen satılamaması nedeniyle kara kara düşünüyor. Yılın başında veresiye aldıkları mazotun parasını ödedikleri günkü satış fiyatı üzerinden ödemek zorunda kalan köylü, “Mazotun zamlı olması nedeni ile çiftçilik artık bitmiş durumda. Bir dekardan 100 kilo buğday veren bir tarladan ne ürün beklersiniz. Veresiye aldığımız mazotun borcunu arpa ve buğday ile geri ödüyoruz. Ürünün sadece samanı bize kar kalıyor. Bu da 8 ay kar altında olan yöremizde besleyici özelliği olmayan bir kaynaktır. Eşimizden dostumuzdan mazotu ucuzuna pahalısına bakmadan alıyoruz. Daha sonrada mazot borcumuzu ödemek içinde arpamızı, buğdayımızı ve hayvanımızı satıyorduk. Ama hayvan para etse de satılmıyor” şeklinde dert yanıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.