1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kars Barosu'ndan “Dünya Çocuk Hakları Günü’ açıklaması”
Kars Barosu'ndan “Dünya Çocuk Hakları Günü’ açıklaması”

Kars Barosu'ndan “Dünya Çocuk Hakları Günü’ açıklaması”

Kars Barosu, 20 Kasım 2022 Pazar günü Siirt Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından ‘Çocuk Hakları Günü’ vesilesi ile yapılmak istenilen başın açıklamasının Siirt Valiliği tarafından engellenmesine tepki gösterdi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ 

Kars Barosu Çocuk Hakları Komisyonu adına Av. Eylem Anlı, okuduğu basın açıklamasında, söz konusu engellemenin ulusal ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı alması sebebiyle Siirt Barosu ile dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Kars Barosu önünde, Baro Başkanı Fettah Çapkurt ve bazı avukatların da katıldığı basın açıklamasını okuyan Av. Eylem Anlı, “Çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek adına 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Çocuk Haklarına Dair Sözleşme imzalanmış ve o tarihten günümüze her 20 Kasım 'Dünya Çocuk Hakları Günü olarak ilan edilmiştir.

Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair sözleşmenin 33. Yılındayız. Ne yazık ki aradan geçen bunca yıla rağmen Çocuk Hakları Sözleşmesi ve ek protokollerinin uygulanması noktasında çocukların adalet sistemiyle temas ettikleri çeşitli durumlarda maruz kaldıkları hak ihlallerine ve hukuka aykırı uygulamalara ilişkin sorunlar halen devam etmektedir.

Gerek Uluslararası Af Örgütü'nün verdiği bilgilere göre gerek ise de UNICEF raporlarına bakıldığı zaman çocuklar håla toplumun istismara en açık ve savunmasız grubunu teşkil etmektedir.

Ülkemize bakıldığında sözleşmenin yürürlüğe girmesinin üstünden geçen 27 yıla rağmen hala tarımda ve çeşitli sektörler de çalışan 3 milyona yakın çocuk işçi bulunmaktadır. Çocuğun işçi olarak çalıştırılmasını teşvik eden ve buna alt yapı oluşturan tüm politikalar son bulmalıdır. Kayıt dışı çocuk işçi çalıştıran işverenlere caydırıcı cezalar verilmelidir. Çocuklara yönelik psikolojik ve fiziksel şiddet maalesef ki son bulmamaktadır erken yaşta zorla evlendirilen, her türlü istismara ve şiddete maruz kalan, cezaevinde bulunan, okula gidemeyen, çatışma ortamında kaybedilen çocuklar bulunmaktadır.

İstismarla mücadele için etkin çözümler bulunması gerekirken günlük politik ihtiyaçlar nedeni ile çocukların istismarcıları ile evliliklerini çözüm olarak sunan, suça sürüklenen çocuklar için cezaevi dışında çözüm üretmeyen, çocuk işçiliğini ortadan kaldırmayan, her çocuğa eşit ve nitelikli eğitim imkanı sağlamayan, ayırımcılık yapan, çocuğun yüksek yararına aykırı her türlü anlayış ve uygulamanın karşısındayız.

Çocuklar ve çocuk haklarına ilişkin düzenlemeler günlük ihtiyaçlara ve politikalara göre değil çocuğun yüksek yaranını esas alan bütünlüklü bir politika içinde ele alınmalıdır.

Sözleşmenin en temel ilkesi çocuğun üstün yaran ilkesidir. Çocuklar dahil hiç kimse renklerine, cinsiyetlerine, tabiiyetleri ve inançlarına göre farklı muameleye tabi tutulamaz. İşkence ve kötü muameleye maruz kalamaz. Yaşam hakları ellerinden alınamaz. Çocuklar hayatta kalmalı, özgürce yaşamalı ve gelişmelidir. Bunu sağlamak ise bizlerin ve tüm devletlerin görevidir.

Çocuklarının güçlenmesi toplumun güçlenmesine ve dünyanın daha yaşanabilir bir dünya olmasına sebep olacaktır. Kars Barosu ve Kars Barosu Çocuk Haklan Komisyonu olarak çocukların haklarını elde etme yönündeki mücadelesinin etkin tarafı olmaya devam edeceğiz.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü tüm dünya çocuklarının ayrımcılıktan uzak, adil bir dünyada yaşamasının devletin ve bizlerin sorumluluğunda olduğunu hatırlatır geleceğin mimarları olan çocuklarımız özgür ve mutlu yarınlar için mücadelemize devam edeceğimizi basına ve kamuoyuna saygıyla bildiririz.” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.