1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kanada'daki Kars
Kanadadaki Kars

Kanada'daki Kars

Kanada’da, bir köyün adının Kars olduğunu biliyor muydunuz?

A+A-

İstanbul Serhat Boyları Dernek Başkanı Muharrem Yıldız, gazeteciler ile Kanada'da bulunan Kars vilayeti ziyareti öncesi bir araya geldi.

 

Anadolu’dan binlerce kilometre uzakta bir köy: Kars… Evet Kanada’da, bir köyün adının Kars olduğunu biliyor muydunuz? Dahası köyün ismini, serhat şehrimiz Kars’tan aldığını! Kanada'da yaşayan Gencay Pehlivan Başkent Ottawa’nın yakınlarındaki Kars’ın girişinde “Kars’a Hoş geldiniz” tabelasını görünce bir hoş olur ve araştırmaya başlar.

 

1855 Kırım Savaşı’nda İngiliz ordusu, Ruslara karşı Osmanlı’nın yanında yer alır. Kars’ta Ruslara karşı müşterek bir zafer elde edilir. İngiliz ordusunun subayı, bir Kanadalıdır.

 

Savaş sonrasında, vatan toprağımızın ismiyle, eskiden bir posta istasyonu olan bu mekânı onurlandırır.  Kanada yaşayan Gencay Yıldırım daha sonra serhat şehrimizin adıyla yaşayan bu şehirde her yıl düzenlenen Uluslararası Ev Köpekleri festivalinde Kars'ı tanıtmak için bir çadır kiralar ve Türkiye'ye gelerek, Kars Valisi, Kars Kaymakamı, Kars Belediye başkanı ile görüşür Kars'ımızı Kanada'da bulunan Kars Vilayetinde tanıtalım der ama başarılı olamaz.

 

Çalmadık kapı bırakmadı...

 

Gencay Pehlivan çalmadık kapı bırakmamış ama gittiği her kurum ve kuruluş siz önce bir şeyler yapın biz sonra devreye gireriz diyerek Kars'a sahip çıkmamışlar. Son olarak Kars Serhat Boyları Dernek Başkanı Muharrem Yıldızı ziyaret eden Yıldırım Kanada'daki Kars'ı anlatmış Yıldız'a, Kars sevgisiyle dolu olan Yıldız duyunca çok şaşırıp memnuniyetle işe koyulmuş ve 15 Temmuz'da Uluslararası Ev Köpekleri festivalinde serhat şehrimiz Kars'ı tanıtmaya aday olmuş.

 

Restoranda basın mensuplarını ağırlayan Muharrem Yıldız, Kanadaki Kars'ı ilk duyduğu zamanı işte şöyle anlattı.

 

"Kanada'daki Kars'ı duyunca şaşırdım, ama isminin İngilizce ya da bizim Kars'tan farklı yazıldığını düşündüm ama birebir aynı olduğunu ve ismini de bizim Kars'ımızdan aldığını duyunca şok oldum ve de mutlu..."  Serhat şehrimiz Kars'ı tanıtmak ve turist çekmek için elimizden gelen her şeyin en iyisini yapacağız diyen Yıldız 15 Temmuz'da düzenlenecek olan festivale katılarak yöresel kıyafetleri tanıtacak Kars'ı tanıtacak Kars kültürünü tanıtarak Kars'a turist çekecek.

 

Geceye damgasını vuran eski akordeon sanatçısı Cemal amca ise söylediği türküler ile geceye renk kattı.

 

Atatürk'ü biz yaptık

 

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa türküsü Kars'ımıza aittir diyen Cemal amca şarkının hikâyesini anlatarak gazetecilere Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa türküsünü armağan etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.