1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği
Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı...

A+A-

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın “2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan” sloganıyla düzenlediği Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı Kars’ta yapıldı.

Devlet Su İşleri Misafirhanesi’ndeki toplantıya; Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Kars Valisi Eyüp Tepe, Ağrı Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Iğdır Valisi Ahmet Pek, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Ardahan Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Kars Çimento Fabrikası Genel Müdürü Yasin Sarıçamlık, Ser-Süt Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yılmaz, Palandöken Beton Prefabrik Yanı Elemanları İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Yeğin, sanayici işadamları, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, bazı STK temsilcileri ve ilgililer katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından tanıtım filmi izlettirildi ve ardından da 4 ilin valisi ve Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan birer konuşma yaptılar.

Konuşmalardan sonra “2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan” Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğinde sorunlar ve çözüm önerileri konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın yaptığı panelde 4 ilin üniversite rektörleri ile Kars Çimento Fabrikası Genel Müdürü Yasin Sarıçamlık, Ser-Süt Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yılmaz, Palandöken Beton Prefabrik Yanı Elemanları İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Yeğin hem görüşleri belirttiler hem de soruları cevaplandırdılar.

Konuşmalar üniversite, kamu ve sanayi işbirliğinin nasıl yaygınlaştırılması, her üç tarafından istek ve talepleri ve yapılabilirlik üzerinde yoğunlaştı. Şimdiye kadar bu anlamda bir yakınlaşmanın pek görülmediği fakat bundan sonra bu birlikteliklerin sağlanmasının önemli ve gerekli olduğu da vurgulandı.

Bölgedeki kalkınma Ajanslarının varlığı etkinliğiz de toplantı da öne çıkan konular arasında yer aldı. Özellikle de işletmeciler bu Kalkınma Ajansları’nın bölgenin kalkınmasında tek ümit olduğu görüşünde hem fikir oldukları gözlendi.

Ser-Süt Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yılmaz, “Kalkınma ajanslarının da ciddi proje olduğu zaman destekleri fevkaladedir. Kalkınma ajanslarının zaten bu bölgemizde son denemde bölgenin kalkınmasında tek ümit ışığıdır” dedi.

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, “Üniversite sanayi işbirliği kurulmalı mı? Siz, haftanın bir günü veya yarım günü yada birkaç saatini üniversitede, üniversite rektörüyle yada üniversitenin ilgili birimiyle siz veya elamanlarının bir arada olmayı düşünür müsünüz veya bu zamanı geçiyor musunuz?”

Ser-Süt Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yılmaz, “Geçiremiyoruz ama geçirmek istiyoruz. İzimde buna ihtiyacımız var. Çok da ihtiyacımız var, çok da güzel bir soru. Bunu geçirmediğimiz takdirde bugünkü toplantının da bir manası kalmaz.”

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, “Sanayi kuruluşları da üniversite öğrencilerini desteklemeli ve öğrenci stajlarına önem vererek sanayi tecrübesi kazanması sağlanmalıdır.” diye konuştu.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan da, “Hepinizin malumu üniversiteler öğrenci yetiştirir. Bu öğrenciler, kamuda ve ülkemizin değişik yerlerinde insanımıza hizmet etmektedirler. Üniversitelerde bilim insanı yetiştirir, akademik çalışmalar yaptırır. Bilgi ve teknikleri getirirler ve insanımızın yararlanmasını sağlarlar ve diğer olanakları değerlendirirler. Sanayi ne yapar, Üniversite öğrencilerinin mezun olduktan sonra çalışma imkanlarını oluştururlar. Bilim insanları yetiştirdikleri öğrencileri uygulamada değerlendirme ve üretimi hızlandırırlar.” şeklinde konuştu.

Kars Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ise, “doktora veya yüksek lisans öğrencisi dışındaki hiçbir akademisyene eğer yara vermeden sanayiye git yardımcı ol diyemezsin. Dersek kendimizi kandırırız, maalesef. Paranın olmadığı bir yere kusura bakmayın istisnaları hariç tutuyorum bundan; gitmiyoruz. Diyorsun ki filan yede şöyle bir şey var, sıkıntı var’ devletin arabasıyla göndermeye kalkıyorsunuz ona bile insanlar kırk naz ediyorlar. Eğer bir öz eleştiri yapmak gerekirse Ser-Süt başkanının da belirttiği gibi gerçekten de üniversite öğretim üyeleri sahaya inmeli ve bunu uygulamaya koymalıdır. Sabah saat: 06.00’dan öğleden sonra saat: 02.00’ye kadar fabrikalarda günlerini geçirdiklerini söylüyorlar bir zamanlar. Gerçekten de bunu da oldukça önemli buluyorum.” İfadelerini kulandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.