1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kale Burçları Yağmura Dayanamadı
Kale Burçları Yağmura Dayanamadı

Kale Burçları Yağmura Dayanamadı

Yağışlar, Kars Kalesi’nin surları ve burçlarını yıkıyor…

A+A-

431 yıl önce yapılan ve savaşlara rağmen ayakta kalmayı başaran son burç ve sur duvarları son yağan şiddetli yağmura dayanamayarak yıkıldı.

 

Kaleiçi Mahallesinde sur dibindeki İlbeyioğlu Hamamı’nın yanında bulunan dış kale surları ve burç, son yağan yağmurlara karşı koymayarak büyük bir gürültü ile yıkıldı.

 

Kaleiçi Mahallesi sakinleri son surlar ve burçların yıkılmasıyla ilgili, “Bu tarihe tanıklık eden kale ve son burçların ilgilisizlikten ve bakımsızlıktan yıkılmaya mahkum edilmesine bir anlam veremiyoruz. Tarihine sahip çıkamayan toplulukların yıkılmaya mahkum oldukları bilinen bir gerçektir. Bizler tarihimizle övünç duyarak geleceğimize umutla bakmalıyız. Bu vatan kolay kazanılmadı. 1855-1914 yılına kadar 1 milyona yakın Kars’taki savaşlarda, 90 bin şehit ise Sarıkamış’ta şehit vermişiz. Bu surların dibinde yatan 2 şehidimiz de var. Bu iki şehitten başka Celal Baba, Ebu-l Hasan Harakani, Karslı Evliya Muhammed Karsi, Arap Baba (M. Haşimi Konavi) Sarı Evliya gibi ulu şehitlerimizin mekanı olan Kars; artık kalkınmalı. Yıkılan bu surlardaki Kafkas Kartalı, Duvardaki Kan filmlerinin çekildiği mekan olan Kars, son zamanlarda yine Alia, Kosmos, Güneşi Gördüm, Deli Deli Olma gibi filmlerde de sahne olmuştu. Bu tarihi surlarımızın kültür ve turizm bakanlığı tarafından restorasyonu yaptırılarak turizme kazandırılmasını istiyoruz.” dediler.  

 

SURLARIN TARİHTEKİ YERİ

 

Moğollar tarafından tamamen yıkılan ve tahrip olan Kale ve Kars Sultan 3. Murat’ın emri ile Serdar Mustafa Lala Paşa ve mahiyetindeki 100 bin kişilik ordu ve işçi ile yeniden imar edildi. 1579 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan iç kale ve dış kale surları üzerindeki 7 burç ve çeşitli yerlerde yaptırılan gözetleme kuleleri ile Kars Çayı üzerindeki 2 taş köprü de bu büyük onarım sırasında yaptırılıyor. Günümüze kadar gelen kale, eski yapısından kalan yıkıntılar üzerine Osmanlıların onarımında kullandıkları eski taş blokları denebilir ki bugünkü kale sadece bir Osmanlı yapısıdır. Günümüzde halen dimdik ayakta durmaktadır. Yine 1829 yılında Kars’a gelen Rus Edebiyatının ünlü şair ve yazarı ALekshendır Puşkin Kars Kalesi için , “Erişilmez savunma mevzilerine ve yalçın kayalıkla üzerinde kurulmuş olan Kars Kalesine baktıkça Kars’ı nasıl ele geçirebildiğimize şaşırıp kalıyorum” demiştir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.