1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kafkas kültürüne sahip çıkılmalı
Kafkas kültürüne sahip çıkılmalı

Kafkas kültürüne sahip çıkılmalı

Kars Kafkas Türk Halk Oyunları usta öğreticisi Ali Gençler, Kafkas Türk Halk Oyunlarına gereken ilginin gösterilmediğini söyledi.

A+A-

Ali Gençler, “Serhat şehrimiz Kars; Kafkas Türk Halk oyunları ve müzikleri ile Türkiye ve Dünya çapında Karsımızı ve kültürümüzü tanıtmış, ön plana çıkarmış temsil etmiştir. Gerek halk oyunları yarışması gerekse turistlik bölgelerde, devlet büyüklerini karşılama törenlerinde oyunları ile gösterilerini sunarak, Kars’ı yöremize ait folklorik giysileriyle tanıtmışlardır.” dedi.

 

Gençler, “Şimdi ise bu kültür yok olmak üzere. Buna örnek olarak artık törenlerde, okullarda, üniversitelerde v.s. Kafkas Türk Halk Oyunları talep görmemektedir. Yok olan bu kültürümüzü bir eğitmen olarak, halk oyunları nezdinde devam etmeye ve yaşatmaya çalışıyorum. Buna örnek olarak da, Kars Kafkas Kültür ve Eğitim Merkezi (KAFKEM) adındaki derneğimizi oluşturma aşamasındayız. Bizim tek isteğimiz, “halk oyunu” olarak Atatürk sevgisini kuşaktan kuşağa taşıyan Kafkas Halk Oyunları’na başta Kars Valimiz sayın Ahmet Kara, Belediye Başkanımız Nevzat Bozkuş, İl Milli Eğitim Müdürümüz Recep Aktaş ve tüm halkımızın bu kültüre sahip çıkması ve yaşatmak için desteklemeleridir.” diye konuştu.

 

Gençler daha sonra şunları söyledi:

 

“Kafkas Türk Halk Oyunları, Bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine yaşayan güçlü Türkiye’nin vazgeçilmez bir parçasıdır.

 

“Hoş Gelişler Ola, Mustafa Kemal Paşa”…

 

06 Ekim 1924’te Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Serhat Kars’a gelince “Hoş Gelişler Ola, Mustafa Kemal Paşa”… türküsüyle ve Kafkas oyunlarıyla karşılanmıştır. Bağımsızlığımızın efsane gününü kutlarken yurdun her yöresinde coşkuyla söylenen türkülerimizden biri de “Hoş Gelişler Ola, Mustafa Kemal Paşa”… dır.

 

Aynı zamanda “halk oyunu” olarak da Atatürk sevgisini kuşaktan kuşağa taşıyan yine Kafkas Halk Oyunlarıdır.

 

“Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa

Askerin milletin bayrağınla hür yaşa

Arş ileri, marş ileri/ Dönmez geri Türkün askeri

Sağdan sola soldan sağa

Al da bayrağı düşman üstüne...”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.