1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kadınlar bal üreterek kazanacaklar
Kadınlar bal üreterek kazanacaklar

Kadınlar bal üreterek kazanacaklar

Kars’ta kadınların iş gücüne katılımlarını arttırmak amacı ile Marmara Grubu Vakfı tarafından gerçekleştirilen “Karslı girişimci kadın balcılar hibe programı” kapsamında 40 girişimci kadına arıcılık kursu verilerek, 160 arılı kovan hibe edildi.

A+A-

Marmara Grubu Vakfı’nın Kars’ta kadın istihdamını geliştirmek ve kadınların işgücüne katılmalarını sağlamak amacı ile hayata geçirdiği “Kars’lı girişimci kadın balcılar” projesine Kafkas Üniversitesi de proje ortağı olarak destek verdi. Marmara Grubu Vakfı tarafından Kars’ta gerçekleştirilmesi planlanan kadın balcılar projesi için Halk Eğitim Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Valilik ve İŞKUR’un desteğiyle duyurular yapılarak kadın girişimciler arandı. Proje kapsamında yapılan kurslar ve hibe desteklemelerine Kars il genelinde 120 kadın başvuruda bulundu. Bunlar arasında seçilen 40 kadın girişimci, Arıcılık ve organik bal üretimi kursuna tabi tutuldu. Kurs sonunda her birisine 4 arılı kovan olmak üzere 40 kadın kursiyere toplam 160 arılı kovan hibe edildi. Kursiyerlere dağıtılan arılı kovanları, Marmara Grubu Vakfı AB projeleri Koordinatörü Müjgan Suver ve Marmara Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Lale Aytaç Nalbant tarafından yerinde inceledi. Kars Merkez Çakmak Köyü’nde bulunan 3 kursiyere ait arılı kovanları inceleyerek, bal üretim durumunu görmek için köye giden Marmara Grubu Vakfı yetkilileri, kadın girişimciler ve Arıcılık Teknikeri eğitmeni Hüseyin Balkaya’dan bal üretimi hakkında bilgi aldılar.

Kadınların iş gücü piyasalarına katılımını sağlamak ve kadın istihdamına yönelik model oluşturmak amacı ile bu projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Arıcılık teknikeri eğitmeni Hüseyin Balkaya, Kars’ta yaşayan işsiz 40 kadına arıcılık, organik bal üretimi, temel işletme ve girişimcilik eğitimleri verdiklerini, böylece kadınlarında kendi işletmelerini kurarak para kazanabileceklerini ifade etti. Balkaya; “Seçtiğimiz 40 kursiyer kadın Kafkas Üniversitesi Kütüphanesi ve Halk eğitim merkezinde; Genel arıcılık, organik bal üretimi, girişimcilik, temel gıda üretim teknolojisi ve kadın hakları konularında teorik olarak eğitildiler. Kursların devam ettiği sürede kursiyerlerin arılı kovanlarını koyacakları yerler tespit edilerek her birisine 4 tane arılı kovan ve gerekli arıcılık malzemeleri dağıtıldı. Daha sonra uygulamalı eğitim başladı ve kadın girişimcilerimiz kendi işletmelerinde bal üretimine başladılar” dedi.

Proje kapsamında kendilerine hibe edilen kovanlarda ki bal durumu hakkında bilgi veren kadın arıcılar ise, proje sayesinde kendi arıcılık işletmelerini kurduklarını ve böylece kendi işletmelerinde çalışarak para kazanabileceklerini söylediler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.