1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İşgal Bitmeden Sınır Açılamaz
İşgal Bitmeden Sınır Açılamaz

İşgal Bitmeden Sınır Açılamaz

Karslı hemşerimiz gazeteci Seyfullah Türksoy, “Türkiye ve Türk Dünyası ile İlişkiler” konulu panelde çarpıcı açıklamalarda bulunarak “Hiçbir hükümet, Ermeni işgali kaldırılmadan Kars’tan sınırı açamaz" dedi.

A+A-

Türksoy, Türk dünyasının önde gelen Liderleri, şair ve yazarlarıyla Türk dünyasının geçmişini, bugününü ve geleceğini konuştuğu belgesel çalışmalardan örnekler sunarken bazı konularda ezber bozdu :

 

Türksoy, Rahmetli Cengiz Aytmatov ve Bahtiyar Vahapzade, Nursultan Nazarbayev, Haydar-İlham Aliyev ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye’nin Türk dünyasına öncülük edebileceğini bunun için de Türk alfabesinin ortak alfabe ve Türkiye Türkçesi’nin ortak dil olmasının altının çizildiğini belirtti. Gagauz (Gök-Oğuz) Türklerinin Hıristiyan olmalarına rağmen Tür-İslam kültür ve geleneklerine uyduklarını ekonomik, iktisadi, kültürel ve teknolojik işbirliğinin içine mutlaka Gagavuzların da alınmasının altını çizdi.

 

İşgal bitmeden sınır açılamaz

 

Türksoy, “Hiçbir hükümet veya siyasi parti Ermenistan’ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çekilmeden Ermenistan sınırın açamaz. Azerbaycan gerek yönetim becerisi, gerek stratejik konumu itibarıyla bölgenin en önemli ülkesi, hatta Türk dünyasına Türkiye’den sonra öncülük edebilecek ikinci ülkesidir” diyerek Azerbaycan’da halen Rus lobisinin baskısı sürdüğü için, TV de Türkiye Türkçesiyle alt yazı, Rusça ile birlikte kaldırıldığını belirtti. Rus yönetiminin desteğiyle iş başına getirildiği ve işbirlikçi olduğu iddia edilen Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov’un halkını düşünen ve uluslar arası dengeleri halkı için kullanan bir devlet ardamı olduğunu söyleyen Türksoy “Çeçenistan’da bugün barış var ve Çeçenler bu barışı Kadirov’a borçlu” dedi.

 

“Türkler sahipsiz kaldı”

 

Türksoy, Türk dünyası ile ilgili şu açıklamalarda bulundu : “Atatürk’ün ölümünden sonra ve özellikle 2. Dünya Savaşı esnasında ve sonrasında Türk dünyası sahipsiz ve arkasız kaldı. Türkiye sınırına yakın bölgelerdeki; başta Artvin ve Kars Ardahan sınırına yakın bölgelerdeki Türkler Stalin tarafından memleketlerinden zorla hayvan vagonlarına istif edilerek sürgün edildiler. Birçoğu bu sürgün yolculuklarında gidecekleri yerlere ulaşamadan, açlık ve hastalıktan hayatını kaybetti. Türkiye’ye kaçabilenler İsmet İnönü yönetimi tarafından Stalin baskısıyla iade edildi, bir kısmı sınırda iade esnasında, binlercesi de daha sonra Ruslar tarafından kurşuna dizildi. Sağ kalanlar da iç Asya’ya bir daha Karadeniz kıyılarına dönemeyecek şekilde sürgün edildi. Akrabalarının bir kısmı Trabzon, Rize, Artvin’de olan Karadenizliler bugün iç Asya’da yaşamaktadır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.