1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bakü Hattında Önemli Adım
Bakü Hattında Önemli Adım

Bakü Hattında Önemli Adım

Başbakan Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin planladığı gibi kararlı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade ederken, Türk Hava Yolları'nın 17 Haziran'da Nahçıvan seferlerine başlayacağını duyurdu.

A+A-

Türkiye ve Azerbaycan "Tek millet, tek devlet" anlayışını pekiştirecek önemli bir adım atıyor. Ankara, son dönemde komşularıyla kurduğu Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizmasını Bakü ile de hayata geçiriyor.

 

Bu yöndeki karar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Azerbaycan'a gerçekleştirdiği ziyarette alındı.

 

Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ve Azerbaycan'ın iki ayrılmaz kardeş olduğunu belirtti. Erdoğan, "Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede attığımız en önemli adımlardan bir tanesi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulması konusunda aldığımız karardır. Bu çok kapsamlı, kuşatıcı olacağı için de Türkiye-Azerbaycan arasında geleceği kuşatan en önemli adım olacaktır.'' dedi. Aliyev'in 7-8 Haziran'da Türkiye'ye geleceğini açıklayan Erdoğan, konseyin temellerini bu ziyaret sırasında atacaklarını söyledi. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile iki kardeş ülke arasındaki üst düzey temaslar daha da sıklaşacak. Ekonomik işbirliği ileriye taşınacak. Ziyaret sırasında Karabağ ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci de ele alındı. Aliyev, Yukarı Karabağ konusunda Erdoğan'ı bilgilendirdi. Başbakan Erdoğan da Bakü'ye, Ermenistan ile yaşanan sürecin Ankara'nın, Ermeni işgali altındaki Azerbaycan topraklarına ilişkin tavrını değiştirmediğini bir kez daha aktardı. Bakü'nün bu yöndeki endişelerini giderdi. Erivan'la Ekim 2009'da imzalanan protokollerin onay için TBMM'de beklediğini hatırlatan Erdoğan, "Dağlık Karabağ konusu, rayonlar konusu, bunlar çözüme kavuşmadan, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorun çözüme kavuşmadan zaten TBMM'den olumlu bir kararın çıkması mümkün değil. Bu çok açık net ortada." diye konuştu. İlham Aliyev de Türkiye ve Azerbaycan'ın dost ve kardeş ülkeler olduğunu hatırlatarak, "Türkiye bizimle birlikte, ortak hareket etmektedir." dedi.

 

THY, NAHÇIVAN SEFERLERİNE BAŞLAYACAK

 

Gündemdeki diğer bir konu da enerjiydi. Başbakan Erdoğan, daha önce ön mutabakata varılan doğalgaz anlaşmasının da bitirilme noktasına getirildiğini açıkladı. Bu konudaki imzaların Aliyev'in Türkiye ziyareti sırasında atılacağını kaydetti. Başbakan Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin planladığı gibi kararlı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade ederken, Türk Hava Yolları'nın 17 Haziran'da Nahçıvan seferlerine başlayacağını duyurdu.

 

Erdoğan, Bakü temaslarının ardından Gürcistan'ın Batum şehrine geçti. Burada Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile birlikte, Nurol Holding tarafından inşa edilen Sheraton Batum Oteli'nin açılış törenine katıldı. Saakaşvili, Başbakan Erdoğan'a Gürcistan Devlet Nişanı verdi. Erdoğan, daha sonra da AB-Latin Amerika ve Karayip Zirvesi'ne katılmak üzere İspanya'ya hareket etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.