1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İran Ankara Tren Hattı Kars'a bağlanacak
İran Ankara Tren Hattı Kars'a bağlanacak

İran Ankara Tren Hattı Kars'a bağlanacak

İran Demiryolları Genel Müdürü Said Resuli ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdür yardımcısı Ali İhsan Uygun İran Ankara tren hattının Kars üzerinden yeniden yolcu taşımaya başlaması için hazır olduklarını belirttiler.

A+A-

Gencehan ALTINBAŞ

İki ülke arasında ki hedefin tren hattıyla yük taşımacılık hacminin artması için karşılıklı ticareti 500 bin tondan 1 milyon tona çıkarmak.

İran'da Çeşme Süreyya noktası ile Kars demir yolu ağına bağlamak istediklerini ifade eden Resuli, önümüzdeki günlerde Tahran'da bu konuyu detaylı görüşmenin yararlı olacağını kaydetti.

TCDD Genel Müdür Yardımsı Ali İhsan Uygun da İran-Türkiye 8. Demiryolu Görüşmelerinden yaptığı memnuniyeti dile getirdi. İran ve Türkiye'nin aynı coğrafi kaderi paylaşan komşular olduğunu ve iyi anlaşmaları durumunda, İran ve Türkiye halkı için standart yaşam koşulları sağlayabileceklerinin altını çizdi.

İran ve Türkiye'nin demiryolu sektöründe son yıllarda dikkat çeken yatırımlar yaptığını belirten Uygun, "İki ülkenin demiryollarını birbirine yaklaştırabilirsek ekonomik ve sosyal anlamda iyi işbirliğine tanık olabiliriz." ifadelerini kullandı.

Kars Merkezli Yeni Tren Hattı Geliyor

Bakü-Tiflis- Kars hattının ardından yeni bir projeye daha hayat vermek için harekete geçiliyor.

Yeni proje, Türkiye'nin güneyinde hayat bulacak. Hükümet; Kars-Iğdır-Nahçivan hattı'nı Hürmüz Boğazı'ndan İran'a bağlayacak.

GÜNEY AFRİKA'YA KADAR ULAŞIM SAĞLANACAK

Projeyle ilgili çalışmalarını yürüten hükümet, konuyla ilgili Irak hükümetiyle de görüşmelerini sürdürüyor.

Irak'taki hat, Ürdün üzerinden Suudi Arabistan'a inecek ve Hicaz Yolu tekrar canlanacak. Böylece Çin'den veya Kazakistan'dan gelen bir yük gemisi, Kars üzerinden Suudi Arabistan ve Güney Afrika'ya kadar ulaşabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.