1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. İmalatçı ve yazılımcı kobilere KOSGEB desteği
İmalatçı ve yazılımcı kobilere KOSGEB desteği

İmalatçı ve yazılımcı kobilere KOSGEB desteği

KOSGEB, KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı 2018 Yılı Proje Teklif Çağrısına çıktı.

A+A-

Tacettin DURMUŞ 

Çağrı kapsamında, illerde rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörlerinin ve yazılım sektörünün rekabet gücünün geliştirilmesi hedefleniyor.

KODGEB Kars İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Kendi ilinin rekabetçi imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’ler ve tüm illerdeki yazılım sektörü KOBİ’leri “rekabet gücünü arttırma” ana teması ile hazırlayacakları projeleri için işletme başına 300 binTL’ye kadar geri ödemesiz, 700 bin TL’ye kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon TL’ye kadar proje desteği alabilecektir.

İllerde rekabet avantajına sahip imalat sanayi sektörlerinin seçimi, 27 Mart 2018 tarihinde 26 NUTS Düzey 2 bölge merkezinde 81 ildeki paydaş kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen KOBİGEL Programı İl Çalıştaylarında yapılmıştır. Çalıştaylarda oluşturulan 81 il çalışma grubu; kendi illerinde hangi sektörlerin rekabet avantajına sahip olduğunu sektörlerin ildeki imalatçı KOBİ sayısı ve istihdamı içindeki payları, mukayeseli üstünlükleri, teknoloji seviyeleri, büyüme eğilimleri ve il ihracatı içindeki payları kriterlerini dikkate alarak belirlemiştir. Yazılım sektörü ise, diğer sektörlerin katma değer ve verimliliğini arttıran çözümleri ile KOBİ’lerin rekabet gücünün geliştirilmesinde ve sanayide dijitalleşme oranının artırılmasında kritik öneme sahip olmasından dolayı listeye eklenmiştir.”denildi.

NACE KODU KARS İLİ İÇİN BAŞVURU YAPILABİLECEK SEKTÖR ADLARI

10 Gıda ürünlerinin imalatı

23 Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı

31 Mobilya imalatı

28 Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı *

24 Ana metal sanayi

Not (istisnalar):

1- Yüksek teknolojili imalat sektörlerinde faaliyet gösteren (altta belirtilen) işletmeler tüm illerde başvurabilecektir.

NACE 21 - Temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı*

NACE 26 - Bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı*

NACE 30.3 - Hava ve uzay araçları ve ilgili makinelerin imalatı*

2- NACE 62 - Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektöründeki işletmeler tüm illerde başvurabilecektir

*Bu nace kodu Orta Yüksek ve Yüksek Teknolojili imalat sektöründe yer aldığından çağrı metninde yer alan satış hasılatı ve çalışan sayısı kriteri dikkate alınmaz.

Çağrı kapsamında; faaliyetleri yukarıda tabloda yer alan imalat sanayi işletmeleri ve tüm illerdeki yazılım işletmeleri, çalıştaylarda katılımcılar tarafından “rekabet gücünün geliştirilmesi” genel teması ile ilişkilendirilen aşağıdaki stratejilerden biri veya birkaçını birlikte içeren proje sunabilecektir. Yazılım işletmeleri için 6 numaralı strateji zorunlu, diğerleri seçenektir.

Strateji 1. Üretimde maliyet düşürme ve/veya verimliliği arttırma amaçlı makine – teçhizat edinimi ve devreye alma

Strateji 2. Ürün kalitesini ve /veya katma değerini arttırma

Strateji 3. Ölçüm – analiz altyapısını iyileştirme

Strateji 4. Pazarlama etkinliğini geliştirme

Strateji 5. İhracat kapasitesini arttırma

Strateji 6. (Yazılım işletmeleri için zorunlu) Veri madenciliği, bulut bilişim, nesnelerin interneti, yapay zeka, ERP/ MRP, CAD / CAM, akıllı uygulamalar, bilgi güvenliği, robot ve otomasyon yazılımları, bilgisayar oyunları (mobil oyun dahil) alanlarından herhangi birinde veya birkaçında; tasarım ve ürün geliştirme yetkinliklerinin arttırılması veya ürün test / belgelendirme ya da yeni yazılım / oyun geliştirme.

Başvuru Koşulları

KOSGEB Veri Tabanı’nda kayıtlı, 2017 KOBİ Beyannamesi onaylı KOBİ ölçeğindeki işletmeler başvurabilecektir.

Diğer başvuru koşulları         - İşletme eğer orta düşük ve düşük teknolojili imalat sektörlerinde veya yazılım sektöründe ise; 2017 yılı verilerine göre net satış hasılatı en az 300.000 TL, KOBİ Beyannamesine göre çalışan sayısı en az 3 olmalıdır.

- Orta yüksek ve yüksek teknolojili imalat sektörlerindeki işletmelerde yukarıda belirtilen satış hasılatı ve çalışan sayısı kriteri dikkate alınmaz.

- Başvuracak tüm işletmelerin 2017 yılında bilanço esasına göre defter tutması ve 2017 yılı Kurumlar ya da Gelir Vergisi Beyannamesi ibraz etmesi zorunludur.

Proje Süresi    Proje süresi en az 6 ay ve en fazla 12 aydır.

Destek Üst Limiti

Geri ödemesiz 300.000 TL

Geri ödemeli 700.000 TL

Toplam 1.000.000 TL

Son Başvuru Tarihi:   22 Haziran 2018 günü saat 23.59

Destek Oranı: % 60*

* Makine-Teçhizat giderleri için; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014 /35 sayılı Yerli Malı Tebliğine uygun olarak alınmış yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda destek oranlarına % 15 ilave edilir.

Başvuru Kılavuzu ve programın Uygulama Esasları, www.kosgeb.gov.tr adresinde “Destekler” menüsünden “KOBİGEL – KOBİ Gelişim Destek Programı” alt menüsü seçilerek incelenebilecektir. Proje çağrısı için başvuru sistemi 22 Haziran 2018 günü saat 23.59’da kapatılacaktır. Son başvuru tarih ve saatinden önce onaylanmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

KOSGEB Kars Müdürlüğü tarafından aşağıda detayları verilen tarihlerde; KOBİGEL KOBİ Gelişim Destek Programı uygulama esasları, yararlanma koşulları ve destek üst limitleri hakkında bilgi verilecektir.

Bilgilendirme Toplantısının Yapılacağı Yer Tarih   Saat

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı      22 Mayıs 2018 Salı 14:00

Kars Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı 23 Mayıs 2018 Çarşamba 14:00

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.