1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İkameti bildirmemenin cezası 329 TL
İkameti bildirmemenin cezası 329 TL

İkameti bildirmemenin cezası 329 TL

Adres değişikliği yapıp 20 gün içerisinde Nüfus Müdürlüklerine bildirmeyen ya da yanlış beyanda bulunan kişiler hakkında idari para cezası uygulanıyor.

A+A-

Uygulanan para cezaları, adres bildirimi yasal süresi içerisinde gerçekleştirilmez ise 329 TL, yanlış ve yalan beyanda bulunanlar için 660 TL olarak uygulanıyor.

İkametgâh değişikliği gerçekleştirdiği halde değişikliğin gerçekleştirildiği tarihten itibaren bilgi ve belge beyanında bulunmadığının tespiti halinde bilgi ve belgelerle savunması talep ediliyor.

 

 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 60. maddesi ile Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nin 29’uncu maddesi gereğince mülki idari amirlerinin emri ile kolluk kuvvetlerince yapılan tahkikat neticesinde beyan ettikleri adreste bulunmayan kişilerin adresleri arşivlenmek üzere kapatılıp ve ilgili kanunun 68/c maddesi gereğince idari yaptırım kararı uygulanıyor..İkametgahını değiştirip 20 gün içerisinde bildirmeyenler için 5490 sayılı kanunun ilgili maddesi gereğince 322 milyon para cezası yüzde 2,2 artışla birlikte 329 TL olarak uygulanıyor. Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlar için 646 TL olan ceza yüzde 2,2 artışla 660 TL olarak tebliğ ediliyor.

 

Trafik cezalarında olduğu gibi, vatandaşlar bu ceza için mahkemelere itirazda bulunabiliyor. Adreslere tebliğ edilen bu ceza, 15 gün içinde ödenirse yüzde 25 indirim yapılıyor. Daha geç ödenmesi halinde ise 4 taksit uygulanıyor.

 

Nüfus Müdürlükleri, ilgili şahsın yeni ikametgâhına taşınmasının üzerinden 20 iş günü geçmişse de vatandaşın mağdur olmaması için yardımcı oluyor.

 

Kars Merkez İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Birgül Gündüz, Kars’taki muhtarlara, nüfusa kayıtlı olmayan çocuklar, saklı nüfuslar ve resmi nikâhı bulunmayan çiftlerin tespiti için il genelinde çalışma başlatıldığını ve yasaya göre, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlara 660 TL, adres değişikliğini 20 gün içinde bildirmeyenlere 329 TL para cezası uygulanacağını duyurdu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.