1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. Hz.Harakani,TRT ekranlarında
Hz.Harakani,TRT ekranlarında

Hz.Harakani,TRT ekranlarında

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Erzurum Haber Müdürlüğü ekipleri, Kars’tan yaptığı canlı yayınlarla Ebu-l Hasan Harakani’yi, yapılan külliyeyi ve Kars’ı ekranlara taşıdı.

A+A-

Sunuculuğunu TRT muhabiri Murat Kaban’ın yaptığı yayınların ilki TRT TÜRK kanalındaki Türkiye’de Sabah programına yapıldı. Yönetmenliğini Mustafa Bingöl’ün üstlendiği yayınlar daha TRT Belgesel kanalı Turkuvaz programı ile devam etti. Ulu Cami’nin bahçesinden yapılan yayınlarda Şehit Ebu-l Hasan Harakani Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yavuz Uzgur, Harakani Hazretlerini ve yüzyıllardır süregelen misyonunu anlattı. Günün son canlı yayını ise türbe içerisinden yapıldı. TRT HABER kanalındaki Türkiye Ajansı adlı haber bültenine yapılan bağlantı ile gün içerisinde toplam 50 dakikalık yayın yapıldı.

 

Çalışmalara TRT kameramanları Fatih Şenel ile Ertaç Koçak; up-link sorumluları Yıldırım Deligöz ve Tibet Subaşıgüller de katıldı. Ulaşımda ise Zihni Atalay ve Faruk Bulut yer aldı.

Öte yandan TRT ekibi ikinci gün ise Kars’ın tarihi ve turizm yönünü gün boyu ekranlara taşıyacak.

 

EBUL HASAN HARAKANİ KÜLTÜR MERKEZİ

 

Anadolu'ya Sultan Alparslan’dan önce gelen ve buraların fethedilmesine zemin hazırlayan Şehit Ebul Hasan Harakani Hazretleri adına kurulan külliyede çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Harakani Hazretleri'nin asırlar önce bu topraklarda yürüttüğü hizmet, külliye ile tekrar hayata geçirilecek. TRT’nin canlı yayınlarına katılan Şehit Ebul Hasan Harakani Külliyesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Yavuz Uzgur, Ebul Hasan Harakani Hazretleri'nin Anadolu'ya geldiğinde hangi misyonu ve hangi amacı gütmüşse şu anda külliyenin yeniden yapılandırılmasının amacının da bu olduğunu vurguladı.

 

Selçuklu Sultanı Alparslan, 1071 yılında Malazgirt Savaşını kazanmasından ve Anadolu'nun Türkleşmesini sağlamadan önce Kars'ı fethetti. 1064 yılında Ani'den Kars'a giren ve bu topraklarda Malazgirt Savaşı hazırlıklarını yürüten Alparslan için de yaklaşık 40 yıl öncesinden Ebul Hasan Harakani Hazretleri tarafından zemin hazırlanmıştı. Sultan Alparslan, kendisinden uzun yıllar önce buraya gelen ve bir Kars muhasarasında şehit düşen Ebul Hasan Harakani Hazretleri için bir türbe ve mescit inşa ettirdi. Daha sonra bu türbe ve mescit merkezli bir külliye kuruldu. Tam teşekküllü olarak 1579 yılında 3. Murat'ın emriyle Lala Mustafa Paşa tarafından kurulan bu külliye çeşitli işgallerde yıkıldı. En son 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşından (93 Harbinden) sonraki Rus hâkimiyetinde büyük zarara uğrayan külliye, Cumhuriyetin ilanından sonra onarıldı, Kümbet Mescidi ibadete açıldı, Selçuklu minaresinin yanına da kargir bir cami yapıldı ve türbe onarıldı. Ardından 1996 yılında Şehit Ebul Hasan Harakani Hazretleri adına kurulan derneğin yanı sıra Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kars Valiliği, Kars Belediyesi, İl Müftlüğü işbirliği ile 1579 yılında kurulan külliyenin yeniden inşası için büyük bir faaliyet başlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.