1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hayaldeki Engelsiz Şehir…
Hayaldeki Engelsiz Şehir…

Hayaldeki Engelsiz Şehir…

Faruk Ocak’ın kaleminden...

A+A-

Biz, engelsiz yaşama inanan bir grup insanız, yaşadıklarımızı, konuştuklarımızı, düşündüklerimizi ve düşlediklerimizi derleyelip toplayalım, herkese duyuralım dedik. Kurulduğumuz günden beri bunu yapma çabası içindeyiz engel aslında yok, engel düşüncelerde ve düşlerde.... Herkes için engelsiz yaşam istedik. Düşünce ve düşlerin özgür olduğu bir dünya düşledik ama bunu topluma bir türlü anlatamadık veya anlamak istemediler suçumuzsa yaşana bilir bir şehir arzulamaktı aslımızı unutup sakatlığımıza bakmadan duyarsız toplumun unuttuğu vicdanından ses gelebilir diye engelsiz bir şehir istedik nasıl bir şehir mi?...

1.Tüm okulların fiziki koşullarının engelsiz hale getirilerek, okula gidemeyen engelli kalmamasını istedik, evde eğitim geldi ama şahsi uygulamaların mahkûmu olduk.

2.Tüm planlama çalışmalarında ve gerçekleşen uygulamaların planlara uygunluğu konusunda engellilerin dikkate alınması için, engellilerin her alanda yönetime dahil olduğu bir sistem istiyoruz.

3.Tüm uygulamalarda fırsat eşitliği istiyoruz.

4.Yaşlılar, hastalar, engelliler, geçici engelliler ve hamileler için, yayaların kullandığı kaldırımların zorlanmadan inip çıkılabilecek yükseklikte ve geniş olmasını, arnavut kaldırımı olmamasını, kaldırımlarda ağaç dalı, tabela, çukur olmamasını, kaldırımların engelsiz kalabilmesi için düzenli bakımlarının yapılmasını istiyoruz.

5.Kaldırımlarda arabaların park etmesini engellemek için, görme engellilerin hareketini engelleyen mantarlar yerine, bunu sağlayacak denetleme mekanizmalarının olmasını istiyoruz.

6.Kaldırımların bittiği ve yolun başladığı yerlerde görme engelli bireyler için, kabarık izler olmasını istiyoruz.

7.Şehirdeki tüm mazgal demirlerinin, tekerlekli sandalyenin ve görme engellilerin bastonlarının rahat kullanımı için hem enine hem boyuna olmasını istiyoruz.

8.Tekerlekli sandalye, yürüteç (walker) gibi araçlarla hareket eden kişiler için yaya yollarında, basamak, merdiven olan yerlerde bu araçların hareket edebileceği eğimde rampalar olmasını, bu rampaların kenarlarında tutunmak amacı ile trabzanlar bulunmasını istiyoruz.

9.İster sokak gibi dış mekanlarda, ister herkese açık iç mekanlarda, merdiven ve basamakların, yürüyebilen ortopedik engellilerin çıkabileceği yükseklikte ve eğimde olmasını, tüm basamak ve merdivenlerin kenarında tutunmak için trabzan bulunmasını istiyoruz.

10.Kat bulunan her binada engellilerin kullanabileceği asansörler bulunmasını istiyoruz.

11.Asansör ya da yürüyen merdiven olmayan yerlerde, tekerlekli sandalye kullanan engellilerin üst katlara çıkabilmesi için gerekli mekanizmaların (lift vb.) binalarda bulunmasını istiyoruz.

12.Asansör, “lift” ve yürüyen merdiven gibi, teknik donanım gerektiren araçların alt ve üst geçitlerde, binalarda bulunmasını yeterli bulmuyoruz, bu mekanizmaların düzenli olarak bakım ve onarımının yapılmasını, her zaman çalışır durumda olmasını istiyoruz.

13.Tüm halkın faydalanması için fizik tedavi hastanesi beklerken genelgeye rağmen, eldeki hastanelerden de olduk, doktorlardan da.

14.Sinema, tiyatro, sergi ve konser salonları gibi sanat ve kültür izleme mekanlarının, engellilerin de yararlanabileceği biçimde düzenlenmesini istiyoruz.

15.Halka açık park ve açık alanların, engellilerin de kullanabileceği şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Engellileri tecrit etmeye yönelik, sadece engellilere özel park ve açık alanların yapılmasını reddediyoruz ve kınıyoruz.

16.Otobüs, tren gibi toplu taşım araçlarını engellilerin kullanması için lift sistemi olmasını, durakların sesli belirtilmesini, tekerlekli sandalyenin durması için belirlenmiş yerler ve engellilere öncelikle verilmesi için koltuklar bulunmasını istiyoruz. Sadece engellilerin kullanacağı toplu taşım araçlarını, engellileri tecrit eden zihniyetin ürünü olarak görüyor, reddediyoruz, kınıyoruz da engellilerin bineceği araç sadece cenaze aracı görünüyor.

17.Şehirlerin kabartma haritalarının olmasını istiyoruz.

18.Engellilerin kullandığı engelli araçların park edebilmesi için tüm otoparklarda özel park yeri bulunmasını, park yerlerinin olmadığı durumlarda, trafiği engellemediği sürece, engelli araçlarının her yere park edebilmesine izin verilmesini istiyoruz.

19.Halka hizmet sunan her yerde, verilen hizmetten yararlanılması konusunda engellilere öncelik verilmesini istiyoruz.

20.Başta belediyeler olmak üzere, halka hizmet veren tüm kurum ve kuruluşların personeline engelliler konusunda eğitim verilmesini, engellilerin hizmet aldıkları kişilerin yeterli bilgi ve bilince sahip olmasını istiyoruz.

21.Toplu taşım ulaşım araçlarını kullanamayacak durumda olan engellilerin, evlerinden çıktıklarında ulaşım ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla belediye yönetimi altında engelsiz ulaşım merkezleri olmasını, ulaşım ihtiyacındaki engellilerin taleplerinin bu merkezler aracılığı ile karşılanmasını istiyoruz.

22.Şehirdeki tüm otel ve misafirhanelerde, en az bir odanın engelli müşterilere uygun şekilde düzenlenmesini, ayrıca bu mekanların tüm hizmetlerinden engellilerin de yararlanabilmesi için fiziki koşullarının engellilere uygun hale getirilmesini istiyoruz.

23.Hem sokaklarda, hem de iç mekanlarda engelli tuvaletlerinin bulunmasını istiyoruz.

24.Engelliler için uygulamaya konan tüm hizmetlerin bir denetleme mekanizması ile denetlenerek, sürekliliğinin sağlanmasını istiyoruz.

25.Çapraz park uygulamasındaki engelliler için kurulan tuzaklara dikkat çekmek için engellilerin trafik kurbanı olmamasını istiyoruz.

26.Engellilerin istihdamı dedik işverenler engelli sağlam kişi aradı güneş ışığında. Kars’ta da güneş ışığı azdı.

Çok şey istediğimiz kanısına kapıldık ve kendimizi insan olarak gördük ki tüm Kars halkından ve yöneticilerden özür diliyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.