1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Harakani Sempozyumu Başladı
Harakani Sempozyumu Başladı

Harakani Sempozyumu Başladı

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Ebu’l Hasan Harakanî Uygulama ve Araştırma Merkezi, Seyyid Ebu’l Hasan Harakani Vakfı’nca, 11-12-13 Ekim tarihlerinde 3 gün sürecek 1. Uluslararası Harakani Sempozyumu açılış paneliyle başladı.

A+A-

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Ebu’l Hasan Harakanî Uygulama ve Araştırma Merkezi, Seyyid Ebu’l Hasan Harakani Vakfı’nca, 11-12-13 Ekim tarihlerinde 3 gün sürecek 1. Uluslararası Harakani Sempozyumu açılış paneliyle başladı.

Kars Kalesi eteklerindeki Evliya Camii bahçesindeki Harakani Kültür Merkezi’nde Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programa Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Başkanı Yavuz Uzgur, Kars eski milletvekili Selahattin Beyribey, Kars- Ardahan- Iğdır Serhatlılar Birliği Federasyonu Genel Başkanı Erdoğan Yıldırım, çeşitli ülkelerin bilim adamları, üniversitelerin akademisyenleri ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını Harakani Vakfı Onur Kurulu Üyesi Fatma Uzgur yaptı. Uzgur, “Varlık sırrının arifi idrak sahasının sultanı Ebu’l Hasan Harakani bin yıl önce Kars şehrine geldiğinde aşk ve irfan dergahının kapısına şu yazıyı yazdırarak hakikat ilminin zevkini tüm insanlığa şöyle ilan etti, “Benim takipçim feleğin şefkatidir, bu dergaha k,m gelirse ariflerin sofrasının misafiridir. Hıristiyan da olsa Müslüman da olsa şefkatle hizmetinde bulunun, çünkü o sevgilinin habercisidir. Allah’ın can verdiği herkes Ebu’l Hasan’ın ekmeğini yemeğe layıktır.” Allah(c.c) Harakani’ye gelen misafirleri için şöyle ilham buyurmuş: Allah kalbime nida etti ki” Ey kulum misafirimin hakkını yerine getir. Dedim ki:Ey Allah’ım senin misafirlerinin hakkını nasıl yerine getireceğimi bilmiyorum. Allah buyurdu ki: “Bir selamla sana misafir olan kimselerin selamlarının karşılığını vermen gerekir, bir kimse benim aşkımdan dolayı seni arzular ve seninle sıkıntılarını paylaşmak ister, bir kimse olur ki benliğini kendisinden almışımdır sana gelip gidişi anlaşılmayabilir fakat o benim misafirimdir, olur ki bir kimse senden dünyalık ister benim sana ne yaptığımı görüyorsun mahlukatıma karşı aynısını yap. Dedim ki Allah’ım ben aynısını kuluna yapamam. Dedi ki benden yardım iste” Harakani’nin 10 asır evvel Anadolu’da yakmış olduğu sevgi, muhabbet, hoşgörü ve insanın gönlüne yücelik ulaştırma meşalesi gönülleri aydınlatmış ve aydınlatmaya da devam etmektedir. Bu aşk, ve heyecanın mekanı, Kars’ın bereketli toprağında yatan hazreti Harakani’nin gönlü ve dünyanın dört bir köşesine feyizler saçan ulu dergahıdır. Bu dergahtan nice alim ve arifler yetişmişlerdir. Ebu’l Hasan Harakani hazretlerinin bir müridi vardı. Bir gün şeyhe: ey efendim, eğer ben vefat ederken sen sağ olursan benim yastığımın ucunda hazır bulunur musun? Harakani: ben vefat etmiş olsam, üzerinden otuz yıl geçmiş olsa ada ölüm kapına yaklaşınca senin yanında hazır olurum dedi. Şeyh vefat etti otuz yıl sonra o müridin ölüm zamanı geldi bir grup mürid etrafında oturmuşlardı ansızın oda aydınlık oldu hasta müritlere seslendi ve dedi ki: Sessiz olun zira şeyhim Harakani yanında bir grup civanmerdan ile beraber geldiler işim kolaylaştı.” dedi.

H. Nur Artıran’ın başkanlığını yatığı panelde Abdulrahim Lütfullah Alabbasi ve Yrd. Doç. Dr. Dilaver Selvi, tasavvuf ve Harakani üzerine birer konuşma yatılar ardından da katılımcılara paketleri verildi.

Seyyid Ebu’l Hasan Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur, ilk kez düzenlenen Uluslararası sempozyumun istenilen düzeyde ilgi gördüğünü söyledi. Uzgur, “Dünyanın ve ülkemizin birçok üniversitesi ve bazı merkezlerinden olmak üzere toplam 22 ülkeden katılım oldu. Amerika, Arabistan, Rusya’dan İran’a kadar, Anadolu’dan katılımlar oldu. Üç güne sürecek akademisyenler, araştırmacılar, bilim adamları, öğretim üyelerini düşüncelerini zevkle dinleme şansı elde edeceğiz. Katılımcıların feyz ve bereket ve ilimlerinden hep birlikte yararlanacağız. Sempozyumun sonuç bildirgesi son gün yayınlanacak. Sayın İçişleri Bakanımız İdris Naim Şahin de sempozyumun son gününe katılımıyla bir kapanış programı da olacak. Harakani Hazretlerini Kars’tan başlatarak önce Anadolu’ya, Anadolu’dan da tüm Dünyaya yaymış olduğu insani sevgi, saygı, muhabbet, hoşgörü, hizmet medeniyetinin huşusunu bu sempozyumda bir kez daha yaşıyoruz. Kafkas Üniversitesi ve Harakani Kültür Araştırma Merkezi ve Harakani Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği sempoyum Kars’a Anadolu ve Dünyaya faydalı olur. Tekrar irfanını, güzelliklerini, aşkını ve feyzini yaymak üzere bir katkı sağlayacaktır. Harakani Hazretleri, bin yıl önce Kars’a geldiğinde kapısının önüne “Her kim ki bu kapıya gelirse ekmeğini veriniz ve inancını sormayınız” yazılı bir levha asmıştır. İçerisinde bir ruh tanıyan her kes Abul Hasan Harakani’nin sofrasına layıktır” demiştir. Sempzoyumun başlangıcında Medine’den gelen dostumuz da çok iyi ifade ettiği gibi, “Biz Harakani’nin izini takip ederek bu irfanı ve bu güzelliği insanlığa bildiren Harakani’nin izini takip ederek Dünyanın dört bir yanından misafirler Karsımıza toplanmıştır. Bu heyecan ve bu muhabbeti Harakani Hazretlerinin ruhaniyetinin ışıkları altında ve ruhaniyetinin etrafında toplanarak hep beraber yaşamaktayız.” dedi. 

Kars- Ardahan- Iğdır Serhatlılar Birliği Federasyonu Genel Başkanı Erdoğan Yıldırım da, “Kars Ardahan ve Iğdır Federasyon adında Hasan Harakani Hazretleriyle ilgili olarak her türlü organizasyona ve Kars’ın tanıtımı için her zaman destek vermekteyiz. Her zaman taşın altına elimiz sokmaya ve her zaman bu konularla ilgili yapılacak olan he türlü organizasyonda bulunmayı ve destek vermeği kendimize bir görev olarak benimsemekteyiz. Hazakani Hazretleri bir çok alimin feyz hocacı, bir çok alimin örnek aldığı mübarek bir şahsiyettir. Bizler Karlıları olarak ferdi ve kurumlar, svil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve ilgililer Harakani Hazretlerini tüm dünyaya daha iyi tanıtmalıyız gerekmektedir. Böylece aynı zaman Kars’ı da tanıtmış olacağız. Bu gibi etkinlikleri 22 ülkeye değil bütün dünyaya tanıtmamızı ve daha sonra ki sempozyumlara Dünyanın dört bir yanından katılımcıların Kars’a gelmesini sağlarız. Çünkü Harakani Hazretleri Kars’ın tapusu gibidir. Kars denilince akla ilk olarak Harakani Hazretleri gelir.” diye konuştu.

KARS DEĞİL GAZİ KARS

Karsla ilgili yazışmaları da artık “Gazi” unvanıyla yaptıklarını belirten Yıldırım, “Bizler, artık Kars Ardahan ve Iğdır Federasyon Kars adını kullanıyoruz. Sadece Gazi Kars diyoruz. Gazi Kars adını da tüm yazışmalarınızda kullanıyoruz. İnşallah Gazi Kars unvanını hem milletvekillerimiz, Valimiz, Belediye Başkanımız, Üniversitemiz, STK temsilcilerimiz, basınımız ve tüm kurumlar her zaman gündemde tutup T.B.M.M gündemine taşırlar. Yılar önce Türkiye’de il gazilik unvanının Kars’a verilmesiyle birlikte biz bu unvanı her alanda kullanmak istiyoruz. Bununla birlikte özellikle Harakani merkezli inanç turizmi de don derece önemli ve bu değeri de çok iyi kullanmamız gerekir. Hep birlikte el ele vermeliyiz.” şeklinde konuştu. 

Cemalnur Sargut da, tasavvufun önemine değindi ve Harakani’nin özelliklerini anlattı.

KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ise ilk kez yapılan bu organizasyonunun amacına ulaşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sempozyuma katılan üniversite öğrencileri de 3 gün boyunca programlara katılıp daha çok bilgi edineceklerini söylediler.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.