1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Halıcık kursu sona erdi
Halıcık kursu sona erdi

Halıcık kursu sona erdi

Kars’ta, Karslı Girişimci Kadınlar Derneği ve İŞ-KUR’un desteğiyle 4 aydır devam eden halıcılık kursu sona erdi.

A+A-

Kursların devam etmesini isteyen kadınlar, bu kurslar sayesinde ev ekonomilerine katkı sağladıklarını söyleyerek, kursun sona ermesine üzüldüklerini ifade ettiler.

 

Kars’ta yıllar öncesine kadar orta direğin desteği olarak bilinen halıcılık oldukça yaygındı. Özellikle de ev kadınlarının ev ekonomisine katkı sağlamasına neden olan halıcılı hemen hemen her evde kendini gösteriyordu. Halıcılığı da Sümerbank destekliyordu. Sümerbank, ev hanımlarına vermiş olduğu iplerin yanında bir de halı dokuyan aileye de ilmik başına bir miktar para ödüyordu. Bu da halıcılıkla geçimini sağlayan aileleri özendiriyordu. Sümerbank,  Kars’ın ünlü Kafkas Halılarının yanında Hareke halılarını da dokutturuyordu. Sümerbank kapanınca halıcılık da yörede önemini kaybetti.

 

Bu yıl da İŞ-KUR’un desteklediği halıcılık ev hanımlarını harekete geçirdi. 4 aydan beri Namık Kemal Toplum Merkezi’nde devam eden halıcılık kurslarında kursiyerlere günlük 15 TL ödenerek ev ekonomisine katkı sağlandı.

 

Kadınlar dokudukları halıların önünde hatıra fotoğrafı çekildiler. Kursun bitiminde; Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve İŞ-KUR Müdürü Yılmaz Akay kursiyerleri yalnız bırakmadılar.

 

Bugün sona eren halıcılık kurslarına katılan kadınların kursa veda ederken üzgün oldukları gözlendi. 4 aydır dokudukları halıları satarak geçimlerini sağladıkları kursun kapanmasını istemediklerini belirten kadınlar, “Umarız bu kurslar yeniden açılır. Çünkü ailemize iyi bir maddi getirisi vardı.” dediler.

 

Karslı Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Serap Çağatay, “Biz bu projeyi Karslı Girişimci Kadınlar Derneği olarak başlattık. Belediyemizin yer konusunda iş birliği oldu. İŞ-KUR’un desteklediği 75 gün devam eden kurslarımız, 4.5 aylık sürenin sonunda tamamlandı. Halı dokuyan kadınlarımız günlük olarak 15 TL burs aldılar. Kurs bitiminde yeterlilik sınavı yaptık ve kursiyerlerimize belge verdik. Kursiyer kadınlarımız bu projenin devam etmesini istiyor. İŞ-KUR ise 4 aylık süre sonunda aydı kadın kursiyerlerle devam etmeyecekler.” dedi.

 

Kadınlardan çok talep olduğunu da ifade eden Çağatay, “Kadınlar kursların devam etmesini istiyorlar. Çünkü kadınlarımız üretip para kazandığı zaman mutlu oluyorlar. Eğer kadınlarımız mutlu ise ailesi de mutlu oluyor. Gerekli yerlerden, yerel yönetimlerden, Valimizden ve Belediye başkanımızdan bu konuda desteklerini bekliyoruz.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.