1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. GÜNEYDOĞULU SAMAN SATICILARI KARS’TA ÇOK DERTLİ
GÜNEYDOĞULU SAMAN SATICILARI KARS’TA ÇOK DERTLİ

GÜNEYDOĞULU SAMAN SATICILARI KARS’TA ÇOK DERTLİ

Son 60 altmış yılın en büyük kuraklığının yaşandığı Kars’a saman getiren Güneydoğulu kamyonculara bir dokun on ah işit.

A+A-

Tacettin DURMUŞ / KARS

Diyarbakır, Urfa ve Mardin’den Kars’a saman getiren kamyoncular, evlerinden çıkıp yola koyulduk sonra Kars’a gelene kadar türlü sorunlar yaşadıklarını dile getiriyor. Kars’a kadar getirdikleri samanı 900 ile 1 lira arasında satışa sunan kamyoncular, evlerine ekmek götürmek için büyük sıkıntılar çektiklerini söylüyor.

Güneydoğulu saman satıcıları, sıkı pazarlıkların yaşandığı Kars Saman Pazarının fiziki yapısından, sokak köpeklerinden ve fazla yükleme yaptıkları için ceza kesen trafik polislerinden dert yanıyorlar. Kuraklığın birçok kenti vurduğunu da dile getiren saman satıcıları, alıcıların ‘aldım, getir boşalt” şeklinde diyip daha sonra da sözlerinde durmadığından da yakınıyor.

Öte yandan parası olmayan bazı Karslılar saman ile büyük baş hayvanlarını değiştirmek için de sıkı pazarlıklar yapıyor. Bir şekilde samanlarını satan kamyoncular bir an önce geri dönmek için zamanla yarışıyor.

SAMAN PAZARININ FİZİKİ DURUMU ÇOK KÖTÜ

Saman Pazarının Kars Belediyesine ait köpek barınağına çok yakın bir yerde olmasından ve fiziki yapısının da yaşanılmaz halde olduğundan şikayet eden Güneydoğulu saman satıcıları, yetkililerin bir an önce sorunu çözmek için davette bulunuyor. Saman pazarında konaklamayı bırakın oturacak yer bile olmadığından yakınıyor.

BİR DOKUN BİN AH İŞİT

Diyarbakır ve Urfa’dan Kars’a saman getiren kamyoncular yaşadıkları sıkıntıları şu şekilde sıraladı: “Saman alıcıya göre pahalı bize göre ucuz. İlk başlarda biraz pahalıydı ama. Çok yerde kuraklık vardı. Kamyoncunun derdi başka, hayvancılık yapanın derdi başka. Karslılar saman almakta feryat ediyor, bizlerde trafikten kaçmakla feryat ediyoruz. Ne olacak belli değil. Saman fiyatlarlı 900 ile bir lira arasında değişiyor. Fiyatlar maliyet açısından uzaklığa göre değişiyor. Burada çok rahatsız oluyoruz başıboş hayvanlar var. Diyorlar ki korona var. Köpek barınağı hemen yanımızda bulunuyor. Hayvanlara da yazık hep açlar ve burada ölüyor. Buraya da yetkililerin el atması lazımdır.

SAMAN HAFİF, KURTARSIN DİYE FAZLA YÜKLEMELİYİZ!

Yollarda büyük sorunlar yaşıyoruz. Kurtarsın diye ve biraz da ucuz olması için fazla yüklemeye çalışıyoruz. Biz fazla yükledikçe cezalar yiyoruz. Oradan bir yakınıyoruz yani. Urfa ve Diyarbakır’dan geliyoruz. Satışlar güzel de söz tutmamazlık olayı bazen oluyor. Telefonda ‘abi aldım, gel, boşalt” diyorlar. Geldiğimizde ise para yok. Sorunlar yaşıyoruz böyle. Bugün, yarın oluyor. Orada biraz sıkıntı yaşıyoruz tabi. Bu işi yapman için her şeyin sıfır olması lazım ki masraf çıkarmasın. Kamyonumuz masraf çıkardı mı üç dört günlük uykusuzluk halin de emeğin de boşa gidiyor yani. Bir lastiğin patladı mı bütün emeğin boşuna gider. Onun için her şeyinin sıfır ve tam teçhizatlı olması gerekir. Çok masrafımız oldu bugün de. Satamadığımız zaman bizler de mahcup oluyoruz. Araçlarda yatıyoruz. Kliması varsa açıyoruz, yoksa soğukta beliyoruz. Tek sıkıntımız trafik. Trafik bizlere sıkıntı yaşatıyor. Geniş yüklüyoruz yolda gelirken ceza kesiyorlar. Genç’te kesiyor, başka yerde kesiyorlar. Kars Saman Pazarının her yeri pis ve çamur içerisinde. Doğru dürüst bir yemek yiyecek yer yok, kahvehane yok.  Köpek Barınağı sağlam olmadığından dolayı köpekler kaçıyorlar. Mesala köpek barınağının etrafı iyice bir tel örgü ile çevrilmesi lazım. Havanlara da yazıktır. Bazıları arabaların altında kalıyor. Şoförler göremiyor. Onlara da bir çare bulunması lazım. Onsan sonra lavabo olsun, lokanta olsun. Kahve olsun. Bir market olsun. Hepimiz çoluk çocuk sahibiyiz. Buraya gelip rızkımızın peşine düşmüşüz. Hayat şartları da biraz zordur burada. Bizim dileğimiz budur. Zaten Kars’a da hizmet yapıyoruz.”şeklinde dert yanıyorlar.  

gueneydogulu-saman-saticilari-karsta-cok-dertli-5.jpggueneydogulu-saman-saticilari-karsta-cok-dertli-2.jpggueneydogulu-saman-saticilari-karsta-cok-dertli-3.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.