1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Genç Hariciyeci
Genç Hariciyeci

Genç Hariciyeci

17. dönem Kars Milletvekilli Doktor Halis Soylu’nun torunu 18 yaşındaki Can Soylu, okul dışı aktiviteleriyle hariciyeci olmaya aday.

A+A-

Robert Kolejini ikincilikle bitiren ve Harvart Üniversitesi’ne kabul edilen 19 yaşında ki Can Soylu, geçtiğimiz günlerde Kars Kafkas Üniversitesi’nde ülkelerin nükleer silahlanmalarıyla ilgili bir seminer verdi. Semineri birçok öğretim görevlisi de takip etti.

 

Aynı zamanda Model Birleşmiş Milletler Kulübü’nün de başkanlığını yapan Soylu, konferanslarda oldukça tecrübeli bir öğrenci. Daha önce ABD’de üniversite öğrencileri arasında düzenlenen Harvard Model Birleşmiş Milletler Konferansı’na da katılmış. Ayrıca, dünyanın en büyük model Birleşmiş Milletler organizasyonu sayılan Lahey’deki 4 bin kişilik THIMUN’da Genel Kurul Başkanlığı’nı yapan ilk Türk öğrenci sıfatını kazanmış:

 

Soylu, “Ben Robert Koleji’nde BM Kulübü Başkanı olarak hem okulumu hem de ülkemi orada temsil ettim. Bizim için büyük onur oldu. 4 bin kişi karşınızda, 43’üncü oturumun açılışı için tokmağı ben vurdum. Hollanda Prensesi de geldi. Orada en büyük kürsüyü size veriyorlar. Prensese bile sözü siz veriyorsunuz. Konferanslarda BM’nin yapısı tıpatıp simüle ediliyor. Gerçekte silahsızlanma komitesi varsa, Model Birleşmiş Milletler Konferansı’nda da aynı komite var.” dedi.

 

“Hiçbir okula esas menşei olduğu ülkenin temsilini vermiyorlar.” diyen Soylu, “Amaç empati yaratarak Türkiye’den gelen öğrencilerin Yunanistanlı gibi de, Amerikanlı gibi de bakabilmesini de sağlamak. Herkesin sloganını ve bakış açısını öğreniyorsunuz. Bizde çok sıkı Müslüman ve Amerikan karşıtı adamlar bile İsrail’i savundu. Arap dedi ki, “Sen Filistin’de ne yaptın?” O da “Ben emniyetimi sağladım” diye cevapladı. Amerika’nın veya Yunanistan’ın politikasını bilmek kolay, peki ya şansınıza Cibuti çıkarsa? Soylu, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Belli ülkelerin hangi konuda nasıl politika izlediği BM kaydına kadar her yerde var. Hatta konuşmaları bile bulabiliyorsunuz. Cibuti çıktığında da öncelikle kaynakları tarıyorsunuz. Bazen belli ülkelerin büyükelçilikleriyle temasa geçiyorsunuz. Önceki konferansta bizden bir grup Libya Büyükelçiliğiyle temasa geçti. Büyükelçi’ye “Sizi bu konuda nasıl temsil edelim” diye yazılı soru sorup kendisinden bilgi yazısı aldık.” diye konuştu.

 

Bu kulübün lise öğrencilerinden oluşan bir oluşum olduğunu ve BM model alınarak yapılan bir simülasyon olduğunu belirten Soylu, şunları söyledi:

 

“Devlet meseleleri öğrenci düzeyinde tartışılıyor. Her okul kurayla belirlenen bir ülkeyi temsil ediyor. Genç lise öğrencileri, kendi ülkelerini temsil edemedikleri için, temsil edecekleri ülkenin politikalarını öğrenerek uluslararası ilişkilerde tarafsız bir anlayış geliştiriyorlar. Tartışılan konular arasında Kıbrıs sorunu da var, ABD’nin Irak politikası da, Afganistan’ın yeniden yapılandırılması da, İran’ın nükleer silah politikası da.”

 

Dedesi Eski Kars milletvekili Doktor Halis Soylu’yu örnek aldığını da vurgulayan Can Soylu, sürekli kendine destek olan ailesine ve Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Erol Taşdemiroğlu’na teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.