1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Geleneksel Gıdalar Sergisi
Geleneksel Gıdalar Sergisi

Geleneksel Gıdalar Sergisi

Ülkeyi Dolaşıp Geleneksel Gıdalarımızı Topladılar

A+A-

            Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Kars Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü öğrencileri ülkemizin dört bir yanını dolaşarak geleneksel gıdalarımız "turşu ve reçellerimizi"  bir araya getirdiler.

 

            KAÜ Gıda İşleme Bölümü öğrencilerinin hazırladığı “Geleneksel Gıdalarımız : Turşu ve Reçeller” sergisi Kars Meslek Yüksekokulu Lokali'nde açıldı.

 

            Kafkas Üniversitesi Kars Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Turgut Kırmızıbayrak rehberliğinde Öğretim Görevlisi Asya Çetinkaya ile bölüm öğrencileri tarafından hazırlanan serginin açılışı ; Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Salih Otlu, Prof. Dr. Arif Baysal, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çakmak ve Kars Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Turgut Kırmızıbayrak tarafından yapıldı.

 

            Kuru gıdalar, turşu, reçel ve peynir ikramı ile başlayan sergi, geleneksel turşu ve reçelleri özleyenler için tam bir nostaljiye dönüştü.

 

            Geleneksel lezzetlerin renklerini kaybettiği bir dönemde, ülkemizin dört bir yanını dolaşarak elde edilen geleneksel gıdalar, turşu ve reçeller öğrenciler tarafından tanıtıldı.

 

            Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, unutulmaya yüz tutan geleneksel gıdalarımız turşu ve reçelleri gün yüzüne çıkaran Kars Meslek Yüksekokulu Müdürü Turgut Kırmızıbayrak'a, öğretim üyelerine ve öğrencilerine teşekkür etti.

 

            Kafkas Üniversitesi Kars Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Turgut Kırmızıbayrak, Meslek Yüksekokulumuz Gıda İşleme Bölümü öğrencileri tarafından düzenlenen 2008 yılındaki Süt Ürünleri Sergisi ve 2009 yılındaki Geleneksel Gıdalarımız : Kuru Gıdalar Sergisi'nin ardından, bu yıl Geleneksel Gıdalarımız : Turşular ve Reçeller Sergisi düzenlenmiştir. Turşu ve reçel yapımı halkımızın geleneksel olarak yaptığı bir gıda işleme eylemidir. Günümüz dünyasında beslenmede doğal gıda maddelerinin eldesi kadar katkısız ve doğal işleme yöntemleri de bir o kadar önem taşımaktadır. Yurdumuzun coğrafik, iklimsel ve kültürel olarak çok farklı yörelerinde geçmişten beri doğal olarak üretilen, günümüzde ise kimi yeni ürünlerin tanınmasıyla birlikte hemen her meyve ve sebzenin işlenmesiyle turşusu ve reçeli yapılabilmektedir. Sergideki ürünler, öğrencilerimizin yaşadıkları yörelerde yaptıkları saha araştırması sonucu üretildiği belirlenen turşu ve reçel çeşitlerinden oluşmaktadır. Öğrencilerimiz örnekleri toplarken, aynı zamanda ürünlerin özellikleri ve yapımı hakkında da bilgi derleyerek saha eğitim faaliyeti gerçekleştirmiştir, dedi.

 

            Kars Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Turgut Kırmızıbayrak sözlerine şöyle devam  etti :

 

            “Tüm yörelerden bir araya getirilen ürünleri tüm öğrencilerin tanıması sağlanırken, sergi Kars halkının da ilgisine sunulmuştur. Sergide ülkemizin tüm bölgelerinden bir araya getirilen toplam 140 çeşit turşu ve 108 çeşit reçel sergilenmektedir. Serginin yapımı uzun bir hazırlık ve örnek toplama süreci gerektirmektedir. Bu nedenle sergi hazırlık çalışmaları öğrencilerimize tecrübe sağlamış olmakla birlikte, ulaşılan bilgilerin sergi sonrasında yok olmaması amacıyla, ilkinden itibaren tüm sergi faaliyet bilgi ve görüntülerini okulumuz web sayfasında yayınlayarak kalıcı hale getirmekteyiz. Ayrıca öğrencilerimizin bizzat kendilerinin mütevazı düzeyde de olsa üretmiş oldukları Turşu ve Reçel çeşitlerinin yanı sıra, her yıl olduğu gibi bu yıl da sergi çalışmasıyla birlikte yine öğrencilerimizin üretmiş oldukları Kaşar Peyniri, Gouda Peyniri ve Jadel Örgü Peyniri ile okulumuz arılığında üretilmiş olan saf Bal satışı yapılacaktır. Sergide Kars Kaşar Peyniri ve Gravyer Peynirini tanıtıcı bir broşürün dağıtımı da yapılacaktır.

 

            Sergiyi hazırlayan ve peynir üretimi yapan tüm öğrencile-rime, bütün çalışmalarında öğrencilerimizi özveriyle yönlendiren Öğrt. Gör. Asya Çetinkaya'ya ve geçen yıl öğrencilerimize uygulama yapma fırsatı veren Figaro Süt Ürünleri İşletmesi ile bu yıl aynı olanağı sağlayan Latifoğlu Süt Ürünleri İşletmesi'ne teşekkürlerimi sunuyor, serginin yararlı olmasını diliyorum.”

 

            Kafkas Üniversitesi Öğretim Görevlisi Asya Çetinkaya ise şunları söyledi :

            “Kafkas Üniversitesi, Kars Meslek Yüksekokulu, Gıda İşleme Bölümü olarak ülkemizde yapılan yöresel gıdalarımızı “turşu ve reçelleri” içeren bir sergi düzenlemiş bulunmaktayız. üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde öğrencilerimizle birlikte yapılan peynir türlerinin yanı sıra bölümümüzde yapmış olduğumuz reçel ve turşularımızda sergide bulunmaktadır.

 

            Bu  çalışmada amacımız, öğrencilerimizin teorik olarak almış oldukları bilgileri, uygulama ile pekiştirmek, araştırmaya yöneltmektir. Bilindiği üzere, eğitim ve öğretim bir süreçtir. Bu süreçte uygulamaya dayalı öğretimin daha kalıcı ve başarıyı artırıcı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda bu sürecin sonunda değerlendirme büyük önem taşır. Değerlendirme sadece verdiğimiz notlarla değil, bugün burada bulunan siz değerli konuklarımızın görüşleri ile de bir bütünlük oluşturacaktır.

 

            Bu çalışmada Ülkemizin bütün bölgelerine ulaşmak, yapılan bilinmeyen  ürünlerimizin açığa çıkartılmasına, tanıtımına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Böylelikle bize ve kültürümüze ait olan farklı gıda ürünlerinin yabancı ellerden tatma azizliğine uğramayacağımızı yaptığımız çalışma ile ümit ediyoruz. Gıda İşleme Bölümü öğrencilerimizin içten çalışmalarından  dolayı hepsine teşekkür ediyorum.”

 

            Kars halkının da büyük ilgi gösterdiği serginin açılışına ; Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, öğretim üyeleri, daire müdürleri ve öğrenci velileri katıldı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler