1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ‘Gazi’lik Kars’ın hakkı
‘Gazi’lik Kars’ın hakkı

‘Gazi’lik Kars’ın hakkı

Kars Valisi Ahmet Kara, basın mensupları ile bir araya geldiği iftar yemeğinde ilk olarak Kars’ın ‘Gazi’ lik unvanını gündeme getirdi.

A+A-

“Gazi Kars hak edilmiş bir unvandır diyen Vali Kara konuyla ilgili girişimlerinin devam ettiğini belirtti.

 

Kars’a ‘Gazi’lik unvanının geri verilmesi için sadece yerel gazetelerin gündem oluşturmasının yeterli olamayacağını belirten Vali Ahmet Kara, “Kars’ın ‘Gazi’lik unvanının geri verilmesi için aralarında basın mensupları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve daire müdürlerinden oluşan bir heyet ile bayramdan sonra Ankara’ya çıkarma yapacağız” dedi.

 

“Gazi Kars” unvanın hak edilmiş bir unvan olduğunun da önemine değinen Kara, “Bayramdan sonra dileyen bazı basın mensuplarımız, oda başkanlarımız, STK temsilcileri ve daire müdürlerimiz ile birlikte Ankara’ya gidelim. Bu durumu siz basın mensupları ile birlikte TBMM’nin gündemine de taşımamız gerekiyor. Bu nu çok ağırlıklı bir şekilde gündeme getireceğiz. Sadece yerel gazetecilerimiz bunu yazsın böyle tek başına olmaz ve bu da benim karakterime de sığmaz. Gazilik Kars’ın çok hak ettiği bir unvandır. Her nedense Cumhuriyet döneminde bu unvan pek dikkate alınmamış ve hatta atlatılmış. Onun için bu unvanın geri verilmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım. Meclise gideceğiz hep birlikte. Gerekirse siyasi parti liderleri ile de görüşmeler yapacağım.” diye konuştu.

 

GAZETELERDE ÇIKAN HABERLER DOSYA OLARAK MECLİSE TAŞINACAK

 

Kara, şunları söyledi: “Kars’taki görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarının Gazilik Unvanı ile ilgili olarak yazdıkları haberler Valiliğimiz Basın Bürosundan İlkan Dörtyol tarafından toplanarak dosya haline getiriliyor. Bu dosya ile Ankara’ya çıkarma yapacağız. Ben her zaman söylüyorum artık kahramanlık devri geçti. Hepimiz hep birlikte Kars için bir şeyler yapmak için kolları sıvamalıyız. Bu çok kolay olur bu şekilde ama ben bir Vali olarak bile tek başıma bir şey yapamam. Gazilik Unvanı için hepiniz yazmaya ve mücadele vermeğe başladınız. Yazdınız gündeme taşıdınız ve ben çok memnun ve mutlu oldum.

 

GAZİ KARS ÇOK GÜZEL BİR TABİRDİR

 

O zamanlar bu madalyalar Altın, gümüş ve bronz olarak Karslılara dağıtılmış. Hatta ilk önce padişahın resminin bastırıldığı madalyalar dağıtılmış. Daha sonra Sultan Abdülmecit bu madalyaları beğenmeyerek değiştiriş. Eğer bunları bir araya toplayıp kayıt altına alırsak çok daha faydalı olur ve daha da anlam kazanır. Bilindiği gibi Ruslar, 29 Eylül 1855'te halk arasında 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın temelini oluşturan ilk ciddi saldırıyı Kars’a gerçekleştirdi. Ama Karslılar tarafından beklemedikleri bir direnişle karşılaştılar. Kars halkı yaklaşık 54 bin kişilik Rus ordusuna karşı mücadele etti ve geri püskürttü. Karslılara bu başarıdan dolayı, dönemin Osmanlı Hükümdarı Sultan Abdülmecit, Kars’a Gazi unvanıyla birlikte bir altın, bir gümüş ve bir de bronz madalya verdi. Ayrıca halkı bir yıl boyunca vergiden ve askerlikten muaf tuttu. O dönem Gazi Kars olarak nam salan şehir için verilen altın madalya bugün İstanbul'da Topkapı Sarayı'nda sergileniyor. Bakır (bronz) madalya ise Kars Valiliği'nde kendi adı verilen Gazi Toplantı Salonu'nda muhafaza ediliyor.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.