1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Engelli sorunları önemsenmiyor mu?
Engelli sorunları önemsenmiyor mu?

Engelli sorunları önemsenmiyor mu?

Kars Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak : Engelli sorunları önemsenmiyor mu?

A+A-

Kars Dolunay Derneği Başkan yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak, “Yaşadığımız ülkemize, şehrimize, çevremize ve ailemize baktığımız zaman, birçok konuda özellikle eğitim ve sağlık, istihdam alanında engelli insanlar hala sorunlar yaşamaktadırlar.” diyerek, bu sorunların çoğu zaman “pes artık” dedirtecek boyutta olduğunu belirtti.

 

Bazen insanın yaşadığı sorunun trajikomik olduğunu gözlemleyebildiğini de ifade eden Ocak, “Günümüz şartlarında her şeyin Avrupa Birliği standartlarında yapılması için bazı düzenlemelerin yapıldığını şahit olmaktayız. Fakat engelliler ile ilgili sorunlarda hala eski zihniyetlerden kalma fikirlerle, hiçbir değişim ve gelişim göstermeden ilerleme çabaları gözümüze çarpmaktadır. Öyle ki; bazı düzenlemelerde adeta dünleri de aratır olmaktadır. İşte insan bu noktada şunu düşünemeden edemiyor. Acaba biz engellilerin ilahi kudretin verdiği engelinin yanında birde bu kul yapısı engellerle mücadele neden etmekteyiz.? Bizler engellilerde bu toplumu oluşturan birer ferd olarak en güzel ve en iyi şartlarda ve koşullarda yaşamak hakkımızken bu çileler engellilere neden yaşatılır?. İşte böyle bir durumda biz engellilerin aklına ister istemez şöyle bir soru geliyor. Acaba engelli sorunlar önemsenmiyor mu? Günümüz toplumunda önemli bir kitleyi ilgilendiren bu sorunların bu kadar ağırdan alınması, bu kadar atıl bir şekilde yaklaşılması birçok engelli insanı ve engelli yakınlarını mağdur etmektedir. Bu konularda yapılan çalışmaların çok sınırlı olduğu ve engellilerin hak ettiği yaşama ortamının oluşturulmadığı açık ve net bir şekilde görülmektedir.” dedi.

 

Ocak, daha sonra şunları söyledi:

 

“Günümüzde insana verilen değerin; yaşam şartlarının iyileştirilmesi, ekonomik ve sosyal yönden güzel imkânların sunulmasıyla değerlendirilmesi gerekmektedir. Şifahi söylemlerle ve atıl eylemlerle yapılan çalışmaların kimseye bir yarar ve değer noktasında bir getiri sağladığı zaten söylenemez. Her şeyden evvel insana insan olduğu için değer vermek gerekir. Çünkü her insan yaşadığı hayatta her şeyin en güzeline layıktır. Bu değeri insan gibi insan olan herkes fazlasıyla hak etmektedir. İnsanların yaşam standartları düzenlenirken çok yönlü ve geniş bir açıyla düşünülerek ulaşılabilecek en azamı insan kitlesine hitap edebilmek çok önemlidir. Bu şekilde yapılarak bütün insanların yaşama alanını genişletmek gerekir. İşte burada şunu da düşünmek gerekir; engelli olan insanların toplumla iç içe olmaları için, insanlarla kaynaşmaları için, güzel ve mutlu bir yaşam sürdürebilmesi için, toplumun içinde, toplumla bir arada yaşaması gerekmektedir; Bunun içinse eğitim, istihdam sorunlarının biran önce aşılması gerekmektedir.”

 

Ocak ayrıca, “Yapılan çalışmaların bu şekilde yapılarak, engelliye gerekli değerin ve önemin verilmesi onların yaşadıkları toplumun yaşam standartlarında yaşamaları için çok büyük önem arz etmektedir. İnsan yüce bir değerdir, ona gerekli değer verilmeli; Birlikte yaşam kültürü iyileştirilerek, güçlendirerek geliştirilmelidir.” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.