1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Elektrik faturaları neden ikiye katlandı
Elektrik faturaları neden ikiye katlandı

Elektrik faturaları neden ikiye katlandı

Kars il genelinde geçtiğimiz ay elektrik faturalarına yansıyan yüzde 100’lük artışa vatandaş anlam veremedi.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Önceki ay döviz fiyatlarında yüzde 50’ye yakın artış bahanesiyle akarsuya bile zam getirilirken elektrik ve doğalgaz fiyatlarında da yarı yarıya arışa gidildi. Yüzde 50 oranında faturalara yansıyan zam oranı vatandaşı çıkmaza sokarken, hayat pahalılığı yaşamın her alanında kendini derinden hissettirmeye başladı. Markete ve pazara alışverişe giden bir asgari ücretli, maaşının büyük bölümünü bir poşet zorunlu gıda maddesine öderken, faturalar ise vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Hayvancılığın merkezi Kars’ta pahalılık nedeniyle vatandaş evine ayda bir kez bile et götüremezken, köylü ve yetiştiriciler ise hayvanlarına alıcı bulamamaktan dolayı kan ağlıyor.

Öte yandan ilimize elektrik sağlayan Aras Edaş’ın yetkilileri, uzun zamandan beridir elektriğe zam yapılmadığını ileri sürerken, geçtiğimiz ay yüzde 50 civarında elektriğe zam yapıldığını bildirdiler. Öte yandan yüzde 50 zam ile birlikte geçtiğimiz ay il genelinde elektrik faturalarının yaklaşık 15 gün geç okunması nedeniyle 45 günlük tüketimin faturalara yansıdığı öğrenildi. Bu nedenle geçtiğimiz ay tüketilen ve Kasım ayının ortalarında faturalara yansıyan ikiye katlanması nedeniyle vatandaşlar geçim sıkıntısını iyiden iyiye hissetmeye başladı.

Ayrıca elektrik faturasında sadece kaç para geldiğine bakan vatandaş, brüt fiyat, net fiyat ve diğer ödemeleri ise bir türlü sorgulamıyor. Zaman zaman basına da yansıyan ve tartışma yaratan faturaların mercekle görünecek şekilde ‘Enerji fonu, elektrik tüketim vergisi, gecikme bedeli, sayaç okuma bedeli, bakım, KDV ve hele ki 1000 kişinin yaptığı işi 10 bin’in üzerinde kişinin yaptığı TRT’nin payı ise ne anlama geliyor? Soran ve bilen yok.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.