1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dünya İstatistik Günü
Dünya İstatistik Günü

Dünya İstatistik Günü

Dünya İstatistik Günü nedeniyle İstatistik Kurumu Başkanlığı Kars Müdürlüğü’nde düzenlenen programda istatistiğin önemi ve tarihçesi anlatıldı.

A+A-

Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararla 20 Ekim 2010 tarihinde tüm dünyada ve ülkemizde toplumda istatistik bilincini artırmak amacıyla Dünya İstatistik Günü kutlamaları kapsamında İstatistik Kurumu Başkanlığı Kars Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda program düzenlendi.

 

Vali Ahmet Kara ve kurum amirlerinin katıldığı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda Türkiye İstatistik Kurumu Kars Bölge Müdürü Mehmet Tolon bir konuşma yaparak kurum hakkında bilgi verdi. TÜİK Kurum Tanıtım Filminin ardından İstatistikçi Ali Arancı “İstatistiğin önemi ve Tarihçesi” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. İstatistikçi Yunus Korkmaz da, “Sayılarla Kars ve Türkiye, Bölgedeki İllere Ait Önemli Göstergeler” konulu slayt gösterisi sundu.

 

TÜİK Kars Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’ndaki programın ikinci bölümünde ise Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Vekili A.Ömer Toprak yaptığı konuşmada TÜİK’in dünü, bugünü ve yarını ile ilgili bir konuşma yaptı.

 

Konferansta da Prof. Dr. Halil İnalcık “Geçmişten Günümüze Ülkemizde ve Dünyada İstatistik”, Yrd. Doç. Dr. Selçuk Akşin Somel Ortadoğu ve Türk Tarihinde İstatistik Defterleri ve Bu Kaynakların Değerlendirilmesi, 1885 Tarihli İstanbul İstatistikleri ve Abdülhamid Döneminde İstanbul’un Demografik Yapısı konularını ele aldı. Prof. Dr. Orhan Güvenen ise Dünya Dinamikleri, İstatistik ve Karar Sistemleri hakkında bilgilendirdi.

 

20 Ekim Dünya İstatistik Günü ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun kuruluşunun 84. yılı nedeniyle bilgi veren Türkiye İstatistik Kurumu Kars Bölge Müdürü Mehmet Tolon şöyle konuştu:

 

“İstatistiklerdeki Başarıların Kutlanması ana teması altında; hizmet, doğruluk ve profesyonellik temel ilkeleri göz önüne alınarak “Dünya İstatistik Günü” olarak belirlenen bu gün, Birleşmiş Milletlerin himayesinde birçok ülkede eş zamanlı olarak kutlanacaktır. Bu kutlamalar ile tüm dünya istatistikçileri ve istatistik camiası arasında ortak bir istatistik bilincinin oluşturulması hedeflenmektedir. Çağımızın bilim, teknoloji ve iletişim çağı olması nedeniyle gerekli bilgi ve iletişim imkanlarına sahip olan ve bundan yararlanabilen ülkeler diğer ülkelere göre büyük bir üstünlük sağlamaktadır. Günümüzde, bilginin üretilmesi kadar açık, şeffaf ve hızlı bir biçimde topluma aktarılması da önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder yüce Atatürk’ün çağdaş bir ülke için istatistiğin önem ve öncelliğinin bilinci içinde verdiği talimatla 1926 yılında Merkezi İstatistik Dairesi kurulmuş, modern anlamda bilimsel ve temel ilkelere bağlı olarak istatistik hizmetlerinin yürütülmesi belli bir uzmanlık kuruluşunun sorumluluğuna verilmesinin 84. yılına ulaşmanın mutluluk ve onurunu taşımaktayız.”

 

Tolon daha sonra şunları söyledi:

 

“1926 yılında Merkezi İstatistik Dairesi adıyla kurulan teşkilatımız, 1930 yılında “İstatistik Umum Müdürlüğü”, 1945 yılında “İstatistik Genel Müdürlüğü”, 1952 yılında tekrar “İstatistik Umum Müdürlüğü”, 1960 yılında bir kez daha “İstatistik Genel Müdürlüğü” ünvanına dönüştürülmüş, 13 Haziran 1962 yılında Devlet İstatistik Enstitüsü ve 18.11.2005 tarihli ve 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU olarak bugünkü adını almıştır. Türkiye İstatistik Kanunu ile ülkemizin tüm istatistik altyapısından sorumlu kuruluşu olarak belirlenen TÜİK, çalışmalarında başta Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği İstatistik Ofisi olmak üzere, uluslararası kuruluşlarca belirlenen tanım, kapsam, sınıflama, yöntem ve standartları kullanmaktadır. Kurumumuz, üstlendiği sorumluluk ve görev anlayışı içinde, verileri sadece alandan toplamakla kalmayıp bunları işleyerek yeni bilgiler üretip istatistiki analiz ve yorumlar yapmakta, yayımlamakta ve karar alıcıların bilgisine sunmaktadır. Doğru bilgi, doğru yorum ve doğru karar alma sürecinde araştırmacılar, politikacılar, karar alıcılar ve tüm bireyler çalışmalarında istatistiki bilgileri kullanmaktadır. Bu açıdan, güvenilir istatistikler ve sağlıklı işleyen bir istatistik sistemi olmadan güvenli bir gelecekten söz etmek mümkün değildir. Bu noktada, Türkiye İstatistik Kurumu üstlendiği sorumluluğun bilincinde çalışmalarını sürdürmektedir. Verilerin toplanması, değerlendirilmesi ve bilgi haline getirilmesi için yoğun ve sistemli bir çaba gösterilmesi gerektiğinden Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği ilkeler ve hizmet anlayışı çerçevesinde ilgili kurum, kuruluş ve kişilerin ihtiyaç duyulan veriler için destek olması ve gereken katkıları sağlaması bir vatandaşlık görevi olmalıdır. Bu amaçla; istatistiğin, matematiğin, bilimin ve bilginin önemini aktarabilmek, bu konudaki toplumsal bilinçlenmeyi yükseltebilmek amacıyla Birleşmiş Milletler İstatistik Ofisince 20 Ekim “Dünya İstatistik Günü” ilan edilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumumuza nice yıldönümleri ve başarılı çalışma yılları dilerken, hepimizin “Dünya İstatistik Gününü” kutlar en derin saygılarımı sunarım.”

 

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMUNUN ANA GÖREVLERİ:

 

1-Ülkenin iktisadi, sosyal ve kültürel faaliyetleriyle ilgili her türlü istatistikleri derlemek, değerlendirmek, yayımlamak.

2-Kalkınma planı ve yıllık programların hazırlanması, uygulanması ve takibi aşamasında gerekli görülen verileri öncelikle derlemek ve değerlendirmek.

3-Ekonomik karar ve tedbirlerin sonuçlarının izlenmesi aşamalarında gerekli görülen verileri öncelikle derlemek ve değerlendirmek.

4-Genel Nüfus, Tarım ve Sanayi ve İşyerleri Sayımı yapmak.

5-Yapılması görev olarak belirtilen sayımlar dışında, ülkenin ihtiyaç duyduğu diğer konulardaki genel sayımlar, anket ve araştırma projelerini planlamak, uygulamak, süresinde sonuçlandırarak istatistiki bilgileri kullanıcı amaçlarına uygun bir biçimde ve uluslararası standartlarda yayımlamak.

6-Kamuoyu araştırmaları yapmak, diğer kuruluşların bu konudaki çalışmalarına yardım etmek Türkiye İstatistik Kurumu’nun ana görevlerindendir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.