1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü
Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü

Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guluyev, 31 Aralık Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma günü dolayısıyla basın açıklamasında bulundu.

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Başkonsolos Guliyev açıklamasında, Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ardından 1989 yılının 31 Aralık tarihinde, Azerbaycan halkının vahit bir millet olduğunu dünyaya duyurduklarını söyledi.

Böylelikle, dünya genelinde Azerbaycan’ın birlik gününün ilk kıvılcımlarının atılmış olduğunu da söyleyen Guliyev: “Halkın birliğe ve dayanışmaya ihtiyacı olduğu bu günü ise Azerbaycan halkının ümummilli lideri Haydar Aliyev tarihi bir güne çevirdi. Bağımsızlığını kazandıktan kısa zaman sonra büyük bir hızla gerçekleştirilen stratejik faaliyet metodları halkın birliğndeki ilk ve önemli bir dönemin başlangıcı oldu. Daha Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Ali Meclisinin başkanıyken imzaladığı “Dünya Azerbaycanlılarının hemreyliyi ve birliyi hakkında”ki kararla bugün Dünya Azerbaycanlıları için kutsal bayram olan Dayanışma (hemreylik) gününü Azerbaycanın devlet bayramı olarak ilan etdi. Bu kararıyla Dünya Azerbaycanlıları arasında Azerbaycanın geleceğine inam ve umut ışıkları yaktı. Dolayısıyla uzun yıllardan beri hasretinde olduğumuz milli birliyin, hemreyliyin, milli dayanışmanın gerçek çizgisini belirleyen Azerbaycançılık idolünü biçimlendiren başlangıç noktası bu karar oldu. Aslına bakılırsa, bu bayramla dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan soydaşlarımız arasında idolojik birleşmenin temeli kondu. 2001 yılının Kasım ayında Haydar Aliyev’in özel girişimiyle Dünya Azerbaycanlılarının 1’nci Kurultayı geçirildi. Kurultayın, çeşitli ülkelerde Azerbaycanlı topluluklarının müteşekkillik ve feallığının artmasında ciddi rölu oldu” dedi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev açıklamasında ayrıca: “Bununla birlikte Vatandan kenarda yaşayan soydaşlarımızın tarihi vatanları olan Azerbaycanla ilişkilerinin genişlenmesine tesiri artdı. 2006 yılında dünya Azerbaycanlılarının 2-ci Kurultayı Baküde geçirildi. Kurultayda Dünya Azerbaycanlılarını Azerbaycançılık amacı yolunda birleşmeye davet eden İlham Aliyev dünyanın her köşesinde yaşayan 50 milyondan fazla Azerbaycan halkına ülkenin güçlenmesi için kendi katkılarını sunma çağrısında bulundu. 2011 yılında Dünya Azerbaycanlılarının 3-Kurultayı ise Dünya Azerbaycanlılarının bir arada olmasına daha büyük bir tekan verdi. Diğer kurultayların yanısıra bu kurultayda da Azerbaycan devletinin hızlı gelişiminde halkımızın birlik ve hemreylik içinde olmasının büyük katkısı olduğu vurgulandı. 2016 yılının Haziran ayında Dünya Azerbaycanlılarının 4-cü Kurultayı başkent Baküde geçirilmişdir. Kurultayda Azerbaycanın bu milli birlik sayesinde dünyanın dev projelerini nasıl hayata geçirdiği önemle vurgulandı. Temeli ulu önder Haydar Aliyev tarafından atılan bu milli çizgi bugün Azerbaycan halkının inamlı oğlu sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyevin rehberliyi ile güvenle yürütülmektedir. Dolayısıyla, Hemreylik günü halkımızın birlik şuarının sembolik günüdür. Gün geçtikce daha hızlı gelişen bağımsız Azerbaycan ise bütün dünya Azerbaycanlıları için cazibe merkezi haline dönüşmüşdür. Böylelikle, Dünyanın her yerinden sesi gelen Azerbaycançılık amacı etrafında milli birlik ve hemreylik sergileyerek, bütün yeteneklerini bu ulu amaç uğrunda seferber eden soydaşlarımızın bu mübarek bayramını canı gönülden kutlar ve karşıdan gelen yeni yılın her iki kardeş ülke halkı için bol uğurlu olmasını dilerim” şeklinde ifadeler kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.