1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Danyıldız: “Bugün 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü”
Danyıldız: “Bugün 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü”

Danyıldız: “Bugün 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü”

Uzman Klinik Psikolog Seda Danyıldız, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de Coronavirüs ile etkin bir şekilde mücadele edildiğini hatırlatarak, böylesi bir durumda otizimli bireylerin de unutulmaması gerektiğine dikkat çekti.

A+A-

Her 2 Nisan ayının Otizm Farkındalık Günü olduğunu hatırlatan Uzman Klinik Psikolog Seda Danyıldız, Otizm Spektrum Bozukluğunun ne olduğunu dile getirdi.

Öncelikle otizmin bir eksiklik değil; farklılık olduğunu belirten Danyıldız, Bu farkındalık gününde otizm ile ilgili bilinmeyenlere cevap vermek istedi.

Otizmin spektrum bozukluğunun, erken çocukluk çağlarında belirtilerin gözlendiği önemli bir nöro-gelişimsel farklılık olduğunu da belirten Uzm. Klinik Psikolog Seda Danyıldız, “Otizmin sebebi henüz tam olarak bilinmemektedir; genetik temelli olabileceği düşünülmektedir fakat hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu bulunamamıştır. Ayrıca yapılan bilimsel araştırmalara göre otizmde doğum sonrası ve doğum öncesi bazı nedenlerin ve çevresel faktörlerin de etkili olduğuna dair çeşitli bulgular elde edilmiştir. Yine araştırmalara göre otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin sosyo-ekonomik özellikleriyle ilişkisi bulunmamaktadır.

Otizme dair belirtilere baktığımızda bazı çocuklarda gelişim basamaklarının erken dönemlerinde gözlemlenmekte, bazı çocuklarda da öncelikle normal seyreden gelişimde gerileme veya aksaklıklar olmaktadır. Anne babanın belirtileri erken ve doğru zamanda fark etmesi büyük önem arz etmektedir. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile otizmli çocukların birçoğunda belirtiler en aza indirilmekte ve gelişim sağlanabilmektedir.

Amerikan Psikiyatri Birliği’nin yayımladığı kılavuza (DSM-V’e) göre otizmin iki ana belirti grubu vardır:

1-Sosyal etkileşim ve iletişim becerilerinde gerilikler

2-Tekrarlayıcı, sınırlı ilgi alanı, davranış ve etkinlikler.

Belirtilere daha detaylı bakacak olursak eğer çocuğunuz; göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, dokunma hassasiyeti varsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar söylüyorsa, konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi hareketler yapıyorsa, günlük yaşamındaki düzen değişikliklerini istemiyorsa, gürültüye ve sese karşı aşırı tepki veriyorsa, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi duyuyorsa hemen bir uzmana başvurmak gerekir

Uzman desteğiyle ve uygun tedaviler, eğitimlerle otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte ve otizmli kişiler yeteneklerini en üst düzeyde kullanma şansına sahip olabilmektedir.”dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.