1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Damızlık boğa dağıtımı yapıldı
Damızlık boğa dağıtımı yapıldı

Damızlık boğa dağıtımı yapıldı

Kars’ta yetiştiricilere damızlık boğa dağıtımı yapıldı.

A+A-

Damızlık boğa dağıtımı için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde bir tören düzenlendi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Sadece 2015 yılı içerisindeki rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bakanlığımız, bakanlık düzeyinde 69 milyon TL. eski parayla 69 trilyon sadece 2015 yılında destek vermiştir. İlk bakışta bu paralar nereye gidiyor. Bu destekler neye çare oluyor diye düşünülebilir. Ama ben bu ilde uzun süre görev yapan arkadaşlarımızın gördüğüne, çiftçilerimizin fark ettiğine inandığım bir durum var. 3-5 yıl önce hayvanlarımızın, hayvan sürülerimizin ırkına bakıp gözlemleyip, bugün bakanlar bu desteğin nerelere götürdüğünü fark ederler” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Düzgün’ün ardından konuşan AK Parti Kars Milletvekili Dr. Selahattin Beyribey, 15 Temmuz’u unutmayacaklarını ve yeni yetişen nesile anlatacaklarını söyledi.

Milletvekili Beyribey, “15 Temmuz’u hiç unutmayacağız. Çocuklarımıza anlatacağız. Eskiden çocuklarınıza masallar anlatırdınız, hikayeler anlatırdınız şimdi 15 Temmuz’u anlatmanız lazım. Çocuklarımıza anlatacağız. 15 Temmuz darbesi olsaydı, ben 3 yıldır bunu söylüyorum. Biz buradaki kardeşlerimizle bir birimizi vuruyorduk. Bir birimizi vurdurtacaklardı bir birimize, bir birimizi altını çizerek söylüyorum. O noktaya getirdiler. Ülkeyi bölmüşler, parçalamışlardı ve maalesef bizim ülkemizi yok etmek istiyorlardı. Bu ülkenin üzerinde yaşayan, bu ülkeye kayıt olan herkesin adı ‘Türk milletidir.’ Biz tek bir milletiz. Bu milletin bu ırkı, bu dili, bu inancı yoktur. Bu ev yıkılınca altında hepimiz beraber yıkılıyor ve yok oluyoruz. Allah rızası için birliğimiz beraberliğimizi artıralım. Allah rızası için hainleri içimizde barındırmayalım. Allah rızası için diyorum. Yoksa barındırsanız, şimdi bana ne, bana dokunmayan yılan bin yaşasın derseniz. Bir gün o yılanlar bine çıkacak ve hepimize sokacak. Bunu bilesiniz. Onun için ben bu boğaların hayvan ırkının neslinin değişmesi için çok önemli bir hedef olduğunu düşünüyorum. Önemli bir yolda oluğumuzu düşünüyorum ve köylülerimize, çiftçilerimize hayırlı olsun diyorum” diye konuştu.

Kars’ın cazibe merkezi olması yöremiz için çok büyük bir kazanımdır diyen Vali Rahmi Doğan, “Cazibe merkezi olmasıyla Kars artık diğer illerden daha çok yatırım alacak. Kaynak aktarımı olacak. Dolayısıyla hem bölgemiz, hem insanımızın refah seviyesi daha da yükselecektir. Cazibe merkezlerinin amacı bölgeler arasındaki dengesizliği giderebilmektir. Dolayısıyla yörenin insanları olarak, burada çalışan yöneticiler olarak hep birlikte, el birliği içerisinde bu imkanları en iyi şekilde kullanacağız. Ve Kars’ımız ve civar illerimiz için gerekli yatırım ve çalışmayı yapacağız. Tabi Kars’ın cazibe merkezi olmasındaki en büyük etken Sayın bakanımızın hükümette yer almış olması, bu bölgenin insanı, bu yörenin çocuğu olarak Sayın bakanın hükümette yer almış olması Kars’ın bu tartışmalarda, bu görüşmelerde ilk önce gündeme gelmiş olmasını sağlamıştır. Sayın bakanımızın bundan sonra sağlayacağı tüm imkanları en etkin şekilde kullanacağız” şeklinde konuştu.

Elindeki fotoğrafa bakarak, ‘Bu boğalar bizim dağıtacağımız boğaların resimlerimi?’ diye soran Vali Rahmi Doğan, daha sonra özetle şunları söyledi:

“Irk gerçekten değişmiş. Kaliteyi zaten görüyorsunuz. Giderek bu sayıyı artırarak hızlı bir şekilde bu ırkı değiştirmek, dönüştürmek lazım. Çünkü yayla ve mera oranına baktığınızda hayvancılıkta hak ettiğimiz yerde daha değiliz. Almamız gereken mesafeler var. Yapmamız gereken işler var. Bunları el birliği içerisinde yapacağız. Ama bin tane boğanın 2014 yılından bugüne kadar dağıtılmış olması büyük bir avantaj. Bunu tabi çiftçilerimiz bir hibe olarak görmesinler. Aslında devlet destekli ama bunu birkaç kat artırarak devam ettirmeleri lazım. 20 yıl önce kaymakamlığımda koyun dağıtırdık. Bir müddet sonra koyunların dağıtımı sonucunda denetim yaptığımızda koyunların bir kısmının satıldığı, bir kısmının kesildiği, farklı yollara giderek farklı amaçlar için kullanıldığını tespit ettik. Oysa günümüzde devlet sübvanse ediyor. Çiftçiyi sübvanse ediyor, tarım desteklemesi sağlıyor. Hayvan ırkının iyileştirmesi için gerekli çalışmayı yapıyor. Dolayısıyla hem biz yöneticiler olarak takibini yapacağız. Hem de çiftçilerimiz devlet tarafından milletin vergisiyle kendilerine verilen bu sübvanseleri iyi bir şekilde kullanmaları ülke ekonomisine katkı sağlamaları gerekir.”

Yapılan konuşmaların ardından damızlık boğalarını alan yetiştiricilere sertifikaları verildi. Sertifikaları Vali Rahmi Doğan, Milletvekili Selahattin Beyribey, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Rektör Prof. Dr. Sami Özcan ve AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.