
Cuma hutbelerinde işaret dili
Diyanet İşleri Başkanlığı engellileri sevindirecek bir hizmete daha imza attı. Başkanlık tüm engellilerin dini eğitim alabilmesi için her il ve ilçede en az bir Kur’an kursu açılmasına karar verdi.
Türkiye’nin birçok noktasında Diyanet İşleri Başkanlığı’nca din görevlilerine engellilere din dersi verebilmeleri hususunda kurslar verilerek, engellilerin dini eğitim alabilmesi kolaylaştırıldı. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen programla engellilerin dini eğitim alabilmeleri hususunda atılacak adımlar masaya yatırıldı.
Geçtiğimiz ay Kars Öğretmenevi’nde düzenlenen programa; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aydın Acay tarafından engellilere yönelik atılan adımlar ve hizmetler anlatılırken, Kars İl Müftüsü Mehmet Genç tarafından da verilecek hizmetler noktasında bilgiler aktarıldı. Kars Dolunay Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Şeker ile Dolunay Derneği engelli üyelerinin de katılımıyla kamuoyuna duyurulmuştu.
DİN, ENGELLİLERE BU ŞEKİLDE ULAŞTIRILACAK
Kars il merkezi ve köylerinde toplamda 153 engelli vatandaşın bulunduğunu söyleyen Kars İl Müftüsü Mehmet Genç, “Cami içerisinde işaretle haberleşme imkanı belki zor olabilir ama kendilerine bu hafta okutulacak hutbenin içeriğiyle ilgili bir program düzenlenerek, onlara bu konuda dini mesajların ulaştırılması hedefleniyor. Yine Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile gerçekleştirilen anlaşmalar neticesinde il ve ilçelerde mevcut engellilerin tespiti yapılmış ve bu güne kadar bize toplam olarak 153 engelli vatandaşımızın olduğu bilgisine ulaşılmıştır. Burada toplam olarak merkezde 51 köylerimizde 102 olmak üzere toplam 153 engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Yakınlarındaki din görevlilerinin ziyaretleriyle, kendileriyle birebir irtibata geçilerek aynı zamanda onların yalnız olmadığı, artık hepimizin bir parça olduğunu hissettirerek ve camiye getirilme fırsatları varsa camiye getirilerek buradaki faaliyetlere katılmalarının sağlanması hedeflenmektedir.” dedi.
TÜRK İŞARET DİLİ ARAŞTIRMA PROJESİ
Engelliler hakkında 2005 yılında çıkartılan kanuna dayalı hizmetlerin devam ettiğini söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aydın Acay, “Öncelikli bu konuda destek ve Bağ-Kur hizmetlerimiz, rehabilitasyon hizmetlerimiz, ulaşılabilirlik, istihdam hizmetleri gibi son olarak da geçen hafta tanıtımı yapılan ‘Türk İşaret Dili Araştırma Projesi’ ile işitme engelliler için iletişimde yeni bir dönem başlatıldı.” şeklinde konuştu.
“GELİN ENGELLERİ BİRLİKTE AŞALIM”
“Gelin engelleri hep birlikte aşalım.” diyen Dolunay Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yard. Doç. Dr. Bahattin Şeker ise; “Samimiyetle söylemek isterim bizim derneğimize gelen gençlerimiz yaz tatiline gittiğinde de kendi memleketlerinde gönüllü olarak destek sağlıyorlar. Bu da bize ciddi anlamda guru veriyor.” ifadelerini kullandı.
“ALLAH, İNSANA ŞAH DAMARINDAN DAHA YAKIN”
Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı Engelliler Birimi Daire Başkanı Faruk Ocak ise programda duygu dolu bir konuşma gerçekleştirdi. Ocak şunları söyledi; “Engellilerin hayatındaki engeller ne olursa olsun hiç görmediğimiz bir Yaradan’ın olduğunu biliyoruz. Yaradan’ı tanıdıkça bütün engellerin aşılabileceğine inancım sonsuz. Onun için biz engellilere Yaradan’ı doğru biçimde tanıtmak lazım. Çünkü insana şah damarından daha yakın olan yaratıcısını tanıması, insanın kendini tanımasından çok daha önemlidir.”
“BİR NEBZE DE OLSA ONLARA YARDIM ETMEK İSTİYORUM”
Yaklaşık 2 yıl önce işitme engellilere yardımcı olabilmek adına bir kurs gördüğünü hatırlatan Kars İl Müftülüğü Merkez Kız Kuran Kursu Öğreticilerinden Zeynep Özyılmaz, bu hizmeti verme konusunda elinden geleni yapmaya hazır olduğunu belirtti. Özyılmaz, “Aldığımız bilgilerle işitme engelli kardeşlerimize Kur-an’ı Kerim öğretebilmeyi ve onlara ulaşabilmeyi hedefliyoruz. Bu yönde daha önce birçok kez çaba sarf ettik ama ne yazık ki bir türlü ulaşamadık. Onlara ulaşıp, yüreklerine dokunarak bir nebze de olsun onlara yardımcı olmak istiyorum. Yetkililerimizden, daire amirlerimizden ve STK’lar dan bildikleri tanıdıkları engellileri Merkez Kız Kuran Kursu’na yönlendirirlerse, Kars İl Müftülüğümüze başvuru yapılması halinde biz böyle bir hizmet vermek istiyoruz. Kars’ta en büyük problemlerden bir tanesi de İşitme Engelliler Okulu yok. Bu manada işitme engelliler okuma, yazma bilmedikleri için kendi aralarında oluşturdukları dil ile birbirleriyle iletişime geçiyorlar. Fakat okuma, yazma ve harfleri bilmedikleri için biz Kur-an’ı Kerim eğitimi de veremiyoruz.” diye konuştu.
BİZ CANI GÖNÜLDEN HİZMET ETMEYE HAZIRIZ
Fevzi Çakmak Mahallesi İmamı, Kafkas Haber Ajansı Yazarı İshak İşçi ise ‘Brail Alfabesi’ ile Kur-an’ı Kerim öğretebilecek kapasitede olduklarının altını çizerek, Kars’ta yaşayan bütün görme engelli kardeşlerimize ve onların ailelerine seslendi. İşçi, “Müftülüğe müracaat ederek bizlere ulaşabilirler, bizlere ulaştıkları takdirde bizler canı gönülden bu hizmeti vermeye hazırız.” cümlelerini kullandı.
CUMA HUTBESİ İŞARET DİLİ İLE DE VERİLECEK
Son olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından işitme engellilere yönelik düzenlenen din eğitimi konusunda ve Kur-an’ı Kerim öğrenmelerini kolaylaştırmak adına Kastamonu’da kurs gördüğünü belirten Din Görevlisi Murat Balcı da, şunları söyledi: “Bu kurs sürecinde işaret dili ile Kur-an’ı Kerim öğretimi ve din bilgisi öğretimi konularında eğitim aldım. İl Müftülüğümüzün öncülüğünde önümüzdeki Cuma günü pilot cami olarak Belirlenen Fethiye Camii’nde işaret dili ile hutbe çevirisini yapacağız. Daha sonraki süreçte talep doğrultusunda bir cami belirleyip, her Cuma hutbe çevirisini yapacağız. İşitme engellilerimizin de bundan sonra hutbe de anlatılmak istenen her şeyi anlayabilmelerini hedefliyoruz. Umarım onlara bu konuda bir nebze olsun fayda sağlayabiliriz.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.