
9 bilezikle başlayan başarı öyküsü
Karslı kadın girişimci Nuran Özyılmaz’ın 9 bilezikle başlayan yaşam öyküsü ve başarısı kadınlara ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
1976 yılında evlenen ve 13 yıllık bir ev hanımlığı sürecinde yaşadığı çeşitli sıkıntılar ardından iş hayatında attığı ilk adımla başarıya adım adım tırmanan Özyılmaz, attığı her adımda yanına bir kadın daha alarak, 2016 yılına kadar yüzlerce kadının aile ekonomisine katkı sağlamasına yardımcı oldu.
Karslı kadınlara öz güven ve başarı timsali olan Özyılmaz, “1976 yılında evlendim ve 13 yıllık bir ev hanımlığı sürecinde zor durumlar yaşadım. Tabiri caizse kendi bağımsızlığın olmadığında ayakların da yere sağlam basamıyor. Vizyonlu biriysen birisiyle isteyerek yaşamak oldukça zordur. Benim o dönemlerde sadece 9 bilezikten oluşan bir sermayem vardı. 1990 yılında o bilezikleri bozdurarak ticarete başladım. Bilezikleri sermaye olarak gördüğüm için sürdürülebilir bir gelir kaynağı olarak düşünüyordum. O sermaye bitmemeliydi ve değerlendirmeliydim ki öyle de oldu.” dedi.
1990 yılında ticarete örgü atölyesi ile başlayan Özyılmaz 2008 yılına kadar işlettiği bu atölyede yün ve çeyiz malzemeleri üreterek ev ekonomisine katkı sağlamaya başladı. Sektörün cazibesini kaybetmesiyle birlikte alan değiştirdiğini ifade eden Nuran Özyılmaz, 2008 yılında Kars Kaz Evi işletmesini açarak, Kars’a özgü kaz lezzetini Türkiye’nin 4 bir tarafıyla buluşturulması noktasında ilk adımı attı.
KAZI TİCARETE DÖNÜŞTÜREN İLK MEKAN ‘KAZ EVİ’
Kars’ta kazı evlerden çıkararak ticarete dönüştüren ilk mekanın Kars Kaz Evi olduğuna dikkat çeken Özyılmaz, “Kars’ın yöreselde bir eksiği vardı ve yöreselde bir restoranımız yoktu. Bizim evlerimizde, köylerimizde ve mutfaklarımızda vazgeçilmez olan kaz eti, ticarete dönüştürülmemişti. Bu yemeği evlerden çıkaran ve ticarete dönüştüren ilk işletme Kars Kaz Evi oldu. Bu sayede hem yöreselde bir ilk oldum, hem de kadın olarak bu sektördeki ilk kadın girişimci oldum. Daha sonra yaptığım işlerin örnek olması noktasında kadınlarda bir rol model olma açısından elimden gelen gayreti sarf ettim.” diye konuştu.
EMEK EKONOMİYE DÖNÜŞTÜ!
Kadınlara emeklerini ekonomiye dönüştürülmesi noktasında bir model olmanın mutluluğunu yaşadığının altını çizen kadın girişimci Nuran Özyılmaz, “Geriye dönüp baktığımda kadınların beni örnek alarak, emeklerini sergilemeleri ve yeteneklerini ticarete dönüştürmeleri benim için çok büyük bir başarıydı. 2008 yılında Kars Kaz Evi’ni hizmete ilk açtığında ürüne ulaşmanın zorluğunu yaşadım. Bu nedenle Kaz Yetiştiriciliği ve Irkını Devam Ettirme Derneği kurarak, üyelerle buluştum. Kadınlarımız o kadar evlerine mahkum yaşamışlardı ki onları bu derneğe üye edebilmek adına nüfus cüzdan örneklerini bile almak bizler için bir başarıydı. Tüm bu zorlukları atlattık ve şükürler olsun ki ‘Nuran Abla’ güveni kısa sürede insanlara yaygınlaştı ve üye kadınlarımızdan kaz alarak onların ekonomilerine katkı sağlamaya başladım.” şeklinde konuştu.
ERKEKLER KAZ YİYEMEMEKTEN ŞİKAYET ETTİ!
‘Nuran Abla Kaz Evi’ni açtıktan sonra kadınlarımız bize kaz pişirmemeye başladılar diye’ erkekler şikayet etse de, kadınlar emeklerinin paraya dönüştüğünü görünce daha çok ilgi göstermeye başladılar.” diyen Özyılmaz, Evlerinde pişirmedikleri kazları satmaya başladılar, kaz görücüye çıktı, değer kazandı ve ekonomiye ciddi oranda katkı sağlamaya başladı. Kars Kaz Evi kaz yetiştiricilerine bir Pazar kapısı oluşturdu ve şu anda iç piyasada çok iyi bir satışımız var ve bu durum emek veren herkesi oldukça mutlu ediyor. Bu manada bizlere sürekli destek veren siz medya kuruluşunun gücünün de büyük olduğunu belirtmek isterim çünkü sizler sayesinde bunu dünyaya duyurabildik.” ifadelerini kullandı.
BAŞARININ ÖYKÜSÜ!
26 yıl önce 9 bilezikle başlayan öykünün ulaştığı ödül serüvenini anlatan Özyılmaz, şu ifadelere yer verdi; “kadın olarak Kars’ta bir rol modeli olarak ilk olarak UNESCO’da UNDP’de başarı öyküm yayınladı. Daha sonra Girişimci Kadın ödülüne layık görüldüm. Yerel ve ulusal basında sık sık yer almaya başladım ve dolayısıyla Kars ile kazı özdeşleştirerek bir ili bir tat ile tattırma başarısına ulaştım. 4 yıl Emitt Fuarı’na katıldım ve kaz ikramında bulunarak, Kars’ı temsil etme fırsatı buldum. İspanya’nın başkenti Madrid’de UNESCO’dan sertifika aldım. Sonrasında gazeteler, yayınlar, çekimler, dergiler derken son olarak Türkiye’de Bölgesinde Fark Yaratan Kadın Girişimci ödülünü aldım ve Kars’taki kadınların sesi ve başarısıydı.”
KOLLARI BOŞ AMA DÜNYASI DOLU!
Bu öyküde en büyük başarısının Kars’taki kadınların emeklerinin boşa çıkmadığını ve kendi ekonomilerine katkı sağlayabileceklerini görmeleri olduğunu söyleyen Özyılmaz, konuşmasını; “Yetiştiriciyi harekete geçirmek, kadınlara örnek olmak ve ellerindeki ürünleri ekonomiye dönüştürmek benim için en büyük ödüldü. İnsanları iyi şeylerle meşgul etmek beni çok mutlu ediyor.” cümleleriyle 26 yıl önce sattığı bileziklerin ve boş kalan kollarının tanımını ise, “Şuan hiç bileziğim yok. Benim şimdiki bileziklerim köylüye, kadınlara verdiğim kazların parasıdır. Şimdi bilezik olarak kazları görüyorum. Kadın anadır, kadın doğadır. Kadın eğitilir ve Türkiye’de verimli olursa gelecek nesiller güzel olur.” mesajıyla tamamladı.
NURAN ABLAYA TÜM KADINLAR ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM
40 yaşındaki ev hanımı Nezahat Çağlar ise Nuran Özyılmaz’ın öncülüğünde ev ekonomisine katkı sağladığını ifade ederek, “Ben Nuran abla sayesinde ev ekonomime uzun süredir katkı sağlayabiliyorum. Evimizin ve çocuklarımızın masraflarını karşılama noktasına eşime destek olabildiğim için çok mutluyum. Nuran ablamız sayesinde bizlere bir özgüven ve cesaret geldi. Kendi adıma ve Kars’ta benim gibi Nuran abla sayesinde ekonomisine katkı sağlayabilen kadınlar adına kendisine teşekkür ediyorum.” cümlelerine yer verdi.
4 çocuk ve 5 torun sahibi kadın girişimci Nuran Özyılmaz, şimdi ise başarısını Kars’ta açacağı 2. Kaz Evi şubesiyle taçlandırmak istiyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.