1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Coşkuyla kutladık…
Coşkuyla kutladık…

Coşkuyla kutladık…

30 Ağustos Zafer Bayramı 88.yıldönümünde tüm yurtta olduğu gibi Kars’ta da törenlerle kutlandı. İlk tören Hükümet Konağı Atatürk anıtı önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

A+A-

Çelenk töreninin ardından ­Orduevi’ne geçildi. Orduevi’nde Vali Ahmet Kara ve 14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt, Türk Silahlı kuvvetleri adına tebrikleri kabul etti.

 

Hükümet Konağı önündeki törenlerde Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı ve ardından Vali Ahmet Kara, 14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş halkın bayramını kutladılar.

 

14. Mekanize Tugay Komutanlığında görevli Kurmay Yüzbaşı Özcan Kurt, günün anlam ve önemini belirtir bir konuşması yaptı. Kurt konuşmasında, “30 Ağustos yüce Türk ulusu ve kahraman Türk ordusunun el ele ve gönül birliği içinde kazandığı gündür. Ulusumuzun her sayfası sanla ve şerefle dolu mazisinde, çok önemli bir yere sahip olan ve yeni Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı ebedi başkomutan Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün önderliğinde, kurtuluş savaşımızın kesin sonucunun alındığı gündür. Bu nedenle 30 Agustus zaferinin 88'inci yıldönümü ve Türk Silahlı Kuvvetleri Gününü, hakli bir gurur ve sevinç içinde kutlarken; sizleri, Türk Silahlı Kuvvetleri adına, saygıyla selamlıyorum.” dedi.

 

Kurt daha sonra şöyle konuştu:

 

“Kurtuluş savası, en zor koşullarda her şeyin bitti sanıldığı bir dönemde, aziz Türk ulusunun ve onun kahraman ordusunun şahlanışı ile dönemin en güçlü devletlerine ve onlara hizmet edenlere karsı kazanılan onurlu ve essiz bir zaferdir. Bu zafer; Türk yurdunun bağrına dayanan hançerin, ulusça sökülerek, özgürlük ve onurumuzu yok etmek isteyen düşman güçlerinin, dize getiriliş destanıdır. Birlik ve beraberlik ruhu içerisinde, omuz omuza, yürek yüreğe vererek şahlanan Türk ulusu, güzel yurdumuzu işgal ederek, köy, şehir ve kasabalarımızı yakıp yıkan, halkımıza zulmeden bir düşmanı 30 Agustus zaferi ile Anadolu’nun sinesinde boğarak kendisini tarih sahnesinden silmek isteyen güçlere anlamlı, ağır ve aynı zamanda uzun süre unutamayacakları bir ders verilmiştir. Birçok yabancının "Anadolu  Mucizesi" diye baktıkları Kurtuluş Savası’nı gerçek basarisi, yeniden yaratılan ordu için sarf edilen inanılmaz çabada, ulusun tüm değerlerinin el ele verdiği topyekun mücadelede saklıdır. Gerçek mucize, elindekini avucundakini vererek gerektiğinde cephanesi sırtında taşıyarak, ulusun katlandığı fedakarlıkla pırıl pırıl bir ordu yaratımlaştır. Türk Kurtuluş Savaşının gerçek kıymeti, iste bu votkan varoluşta yatar ve bu önemli nokta yeterince kavranmadıkça da, Kurtuluş Savası'nın ruhunu ve esasını anlamak mümkün değildir. Eşsiz komutan Atatürk tarafından, her aşaması dâhiyane bir şekilde planlanmış, yönetilmiş ve sonuçlandırılmıştır. Bu zafer; Türk ulusunun, özgürlük ve bağımsızlık düşüncesini ölümsüzleştiren, Türk ordusunun gücünü, komutan ve askerlerinin yiğitlik ve cesaretini kanıtlayan büyük bir destan olmuştur. Türk ulusu, bugünkü varlığını, modern Türkiye Cumhuriyetini ve ulus olma bilincini basta ulu önder Atatürk olmak üzere,30 Agustus zaferinde, hayatını feda eden aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimize borçludur.”

 

 

Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarh Bölümü Araştırma Görevlisi Mustafa Tanrıverdi ise “30 Ağustos Zaferi ve Türk Tarihi açısından önemi” konulu bir konuşma yaparak şunları söyledi.

 

“Tarih boyunca büyük olaylar büyük insanları ortaya çıkardığı gibi, bazen de büyük insanlar büyük olayları ortaya çıkardı. Osmanlı Devleti'nin son yüzyılda aldığı ağır yenilgiler hesaba katılırsa Türk milleti büyük olaylar yaratacak ve kurtarıcısı olacak kahramanını bekliyordu. Umutların söndüğü bir anda; Mustafa Kemal Pasa büyük olaylar silsilesini başlatacaktı. Kurtuluş ve bağımsızlık için yapılan bu mücadelelerin en önemlilerinden birisi de hiç kuskusuz 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi’dir. 1.Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan Osmanlı Devleti, İtilaf devletleriyle 30 Ekim19l8’de Mondros Mütarekesi'ni imzaladı. Mütareke, Türk vataninin parçalanmasını öngörüyordu. Nitekim Mütarekenin üzerinden on gün geçmeden Musul ve İskenderun’dan başlayarak Türk toprakları sistemli bir şekilde ishal edilmeye başlandı. İşgaller karsısında Türk milleti tepkisiz kalmadı. Yüce milletimiz bir yandan işgalleri mitingler ve telgraflar yoluyla protesto ederken, diğer yandan da mahalli teşkilatlanmalara hız verdi. İngiltere, Fransa ve ABD’nin desteğiyle Yunanlıların İzmir’i işgal etmesi hiç şüphesiz Milli Mücadele Hareketi'nin şekillenmesinde önemli bir yere sahiptir. O ana kadar silaha sarılmak için temkinli hareket eden Türk milleti, girdiği her yeri kan ve ateşe boğan Yunanlılara karşı vatanini, bayrağını, namusunu ve siyasi bağımsızlığını korumak için harekete geçmekte bir an bile tereddüt göstermedi.”

 

 

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okunarak resmigeçit töreni gerçekleştirilmesinden sonra buradaki tören son buldu.

 

 

Tören daha sonra Kars Garnizon Şehitliğinde devam etti. Şehitlikte yapılan tören, Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ve tören atışı ile başladı. Daha sonra protokol sırasına göre Valilik Makamı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından çelenkler konularak Şehitlik Defteri imzalandı. Şehitlik müzesi gezildi. Burada şehit yakınları ile tek tek ilgilenen protokol mensupları acılarını paylaştılar. Ardından da şehit mezarlarına kımızı ve beyaz karanfiller bıraktılar.

 

 

Törenlere; Kars Valisi Ahmet Kara, 14. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt, AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Yazar, Vali Yardımcıları, askeri erkan, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla coşku içerisinde kutlandı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.