1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çoban köpeği koruma altında
Çoban köpeği koruma altında

Çoban köpeği koruma altında

Kars Valisi Ahmet Kara'nın Kars Çoban köpeği'ni uluslararası gündeme taşıması,Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonu'nun dikkatini çekti. 600 yıllık Kars Çoban Köpeği artık koruma altında...

A+A-

Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonu'nun (KIF) 1911'de kurulan ve merkezi Belçika'da olan Uluslararası Köpek Bilimleri Federasyonu'na (FCI) üyeliğinin 14 Ekim'de kabul edilmesiyle Türkiye'deki yaklaşık 20 köpek ırkı koruma altına alındı.

 

KIF Asbaşkanı Dr. Ümit Özkanal, KIF'ın 2006'da 5 dernek tarafından Türkiye'deki köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve onları tescillenmek amacıyla kurulduğunu belirterek, şu anda KIF'a 22 derneğin üye olduğunu kaydetti.

 

KIF'ın 2006'dan beri FCI'ya üyelik için çalıştığını ifade eden Dr. Özkanal, şöyle konuştu:

 

"FCI'nın Almanya'nın Dortmund kentinden 14 Ekim'de yaptığı toplantıda üyelik talebimiz kabul edildi. 14 Ekim'den itibaren Türkiye de FCI üyesi bir ülke konumuna geldi. Üyeliğimizle yerli ırkların Türkiye adına tescillenmesi sağlanacak. FCI'ya üye olmak için tüzüğümüzü hazırladık. Farkl ı ırklara ait 3 bin 500 köpeğimizi soy kütüğüne dahil ettik. Bundan sonra bütün kayıtlı köpeklerin şecerelerinin üzerinde FCI logosu olacak. Türkiye'de doğan yavrular, dünya çapında tanınacak ve dünya çapındaki yarışmalara katılacak. FCI'ya üye olmak için köpek yarışmaları düzenledik, hakem ve kinoloji seminerleri verdik. FCI'dan gelen yöneticiler çalışmalarımızı yerinde inceledi. FCI, 86 üyesiyle dünyanı n en büyük köpek örgütü. Köpeklerin daha sağlıklı ırklarına uygun bir şekilde dünya üzerinde yaşamlarını sürdürmesine amaçlıyor."

 

Dr. Özkanal, akbaş, kangal, Kars çoban köpeği, 5 çoban köpeği cinsi, Aksaray malaklısı, Trakya kopoyu, Anadolu kopoyu, 6 barak cinsi, Trabzon zerdevası, arabacı palisi gibi Türkiye'deki köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve tescilini sağlamak için çalışmalara hız verdiklerini anlatarak, "Bundan sonra Türkiye'deki köpek ırkları koruma altına alınacak. Artık köpek ırklarımız başkaları tarafından tescillenemeyecek. Bu da ülkemize büyük bir ekonomik katma değ er sağlayacak" dedi.

 

Ülkelerin kendine ait köpek ırklarıyla değer kazandığını ifade eden Dr. Özkanal, "Ülkemizde en az 20 köpek ırkı var. İki yıl önce Fransızlar kangalımızı tescil etmeye kalktı. Ancak, girişimlerimiz sonunda kangalı kurtardık. Bundan sonra böyle talihsiz olaylarla karşılaşmayacağız" diye konuştu.

Kars Çoban Köpeği: Türkiye'deki çoban köpeği ırklarından biri. Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı, Iğdır bölgelerinde yetişen, saflığı tescil edilmiş, bölge şartlarına uyumlu, zeki bir çoban köpeği. 600 yıllı k geçmişe sahip bir ırk olduğu biliniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.