1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Celal Baba’ya Ziyaretçi Akını
Celal Baba’ya Ziyaretçi Akını

Celal Baba’ya Ziyaretçi Akını

Kars Kalesi’nde bulunan Celal Baba Türbesi ziyaretçi akınına uğruyor.

A+A-

Kars’a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri de Kars Kalesi oluyor. Özellikle yerli turistler kale içerisinde bulunan Celal Baba Türbesi’ni ziyaret ederek dua ediyor.

 

Kalede görevli yetkililerden Celal Baba hakkında bilgi alan ziyaretçiler, daha sonra dua ederek dilekte bulunuyorlar

 

Kars Belediyesi tarafından kalede görevlendirilen Barış Kaman, son zamanlarda kaleye gelen ziyaretçilerin sayısında artış olduğunu söyledi.

 

Kaman; “Kaleye gelen yerli yabancı turistlerin en çok ilgi gösterdiği yer Celal Baba türbesi oluyor. Yabancı turistlerin tercümanlarının türbe hakkında bilgi vermesiyle başlarını bağlayan turistler dua ediyor. Bu bizleri son derece sevindiriyor. Kale haftanın her günü açık. Havalarında iyi gitmesiyle beraber genelde çok kalabalık oluyor. Kale ve Celal Baba hakkında ziyaretçilere bilgi vermeye çalışıyor, yardımcı oluyoruz” dedi.

 

Kars Kalesi’nde bulunan Celal Baba Türbesi’ni son olarak ünlü sanatçı Hülya Avşar’da ziyaret etmişti.

 

CELAL BABA TÜRBESİ

 

Celal Baba Türbesi, Kars Merkez Kaleiçi Mahallesi’nde bulunan Kars Kalesi’nin içerisinde kalesinin güneyindeki giriş kapısının arka kısmında bulunuyor. 12. Yüzyılda Kıpçak-Gürcü istilasında şehit düştüğü söylenen ve kalenin manevi sahibi sayılan Celal Baba’nın mezarı çini kubbeli iken, 1878 yılından sonra Rus istilacıları tarafından tahrip edilmiştir. (1579 yılından sonra Lala Mustafa Paşa tarafından onarılmıştır.) söz konusu yapı tek katlı, güneydoğuya meyilli ve ahşap üzeri çinko yapılıdır. Duvarları taştandır. Güneydoğu duvarı kale sur duvarıdır. Bu yapı sonradan hayırseverler tarafından yapılmıştır. Zemini beton, lahit kısmı 62 santim yüksekliğinde, tahta sanduka 106x200 boyutunda yapılmıştır. Yapı (Mescit) ve “Lahit Odası” olarak paravana ile ikiye bölünmüştür. Önünde şu anda var olan, podyum kısmı 135 santim önceki kubbeli binanın temeli olsa gerekir. Üzerindeki levhasında “Kahraman Celal Baba burada yatar M.1239” yazıları sonradan yazılarak asılmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.