1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Budanınca tarihi doku gün yüzüne çıkıyor
Budanınca tarihi doku gün yüzüne çıkıyor

Budanınca tarihi doku gün yüzüne çıkıyor

Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağını adeta istila eden ağaçlar budanınca, tarihi doku biraz olsun gün yüzüne çıktı.

A+A-

Başta Kars’ı ziyaret den yerli ve yabancı ziyaretçiler olmak üzere, fotoğraf sanatçıları ve gazetecilerin tek kare dahi sağlıklı fotoğraf çekmeyi başaramadığı Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı çevresinde bulunan ağaçlar budandı.

Kars Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri marifetiyle gerçekleştirilen budama sonra tarihi konak biraz olsun kendini göstermeye başladı. Özellikle önünde bulunan asırlık ağaçların konağı gölgede bırakması nedeniyle, hatta caddeden geçen bir turistin bile fark edemediği G.A.M.P Konağı ve çevreninde geçtiğimiz yıl Kars Valiliği tarafından yapılan çevre düzenlemesi tarihi dokunun önemini daha da arttırdı. Hemen yanı başında yapılan park ile birlikte konağın içerisinin de tarihi dokusu ve anlamına uygun olarak restore edilmesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisi her geçen gün çekmeye devam ediyor. Budanıncaya kadar önünde bulunan birçok ağaç, konağın fotoğrafının bile çekilmesine engel olduğu gibi yıllardır ayakta duran konağa en büyük zararı yine dev ağaçlar vermeğe devam ediyor. Yüz yaşını aşmış ağaçların kökleri konağın altına, dalları ise konağın yüzeyine zarar vermeye devam ediyor. Konağı ziyaret edenler, çevreye daha kısa boylu bodur ağaçların dikilmesi ve çevredeki yeşil ve çiçekli alanın korunmasının son derece önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Öte yandan Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağında olduğu gibi, tarihi binalar içerinde hizmet veren Kars Belediyesi, Kars Valiliği, defterdarlık, SERKA, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Eski Emniyet Müdürlüğü ile Merkez Cami, Fethiye Camii, Evliya Camii gibi sayısız tarihi mekan da ağaçlar tarafından en büyük zararı gördüğü gibi, aynı zamanda muazzam bir görüntü kirliliği oluşturuyor. Bu nedenle yetkililerin bu anlamda duyarlı olması ve tedbir alması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.