1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bu Haber Çok Önemli
Bu Haber Çok Önemli

Bu Haber Çok Önemli

Yapılaşma tekniklerinin geliştiği ve modern yaşam ölçülerinin giderek artış gösterdiği günümüzde, Kars her alanda olduğu gibi, yapılaşma konusunda da büyük sıkıntılar yaşıyor.

A+A-

Kentlerde gelişmişliğin ölçüsü olarak, yapılaşma gösterilirken, bu alanda ölçüyü ise, içeriden dışarıya doğru yapılaşma teşkil ediyor.

 

KARS'TA TAM TERSİ

Gelişmiş şehirlerde kullanılan imar ve yapılaşma tekniklerinin hep içeriden dışarıya doğru olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Gelişmiş şehirlerde durum şöyledir: Kente girmeden önce sizi gecekondular ve varoşlar karşılar. Şehrin içine doğru girdikçe de yapılaşmalara rastlarsınız. Kent merkezi ise tamamen modern bina ve yapılardan ibarettir ; ama Kars’ta bu durum tam tersinedir” dediler.

 

KARS'IN GELECEĞİNE İPOTEK KOYAR

Kars’ta geçmiş dönemlerde yapılan imar ve yapılaşma hatalarının, kentin geleceğine adeta ipotek koyma anlamına geldiğini kaydeden mimar ve mühendisler, “Kars’a batı tarafından girecek olsanız, sizi lüks konutlar. Güney tarafından girecek olsanız, Toplukonutlar. Kuzey tarafından girecek olursanız, bu kez de kooperatiflerle karşılaşırsınız. Şehir merkezinde ise sizi gecekondular ve varoşlar karşılar. İşte bu durum tersine yapılaşmanın en önemli kanıtlarıdır” diye konuştular.

 

SOSYAL YAPIMIZI ETKİLER

Bu durumun sosyal yapıyı da etkileyeceğini kaydeden uzmanlar, “Şehir merkezinde ikamet eden birey, ekonomik yetkinliğe kavuşur kavuşmaz şehir merkezini terk edecek ve bu uydu kentlere yerleşecektir. Bu bireyin boşalttığı mesken ya da mekânı ise, haliyle alınan kalitesiz göç dolduracaktır. İşte sosyal bozulma bu şekilde gerçekleşmektedir.” şeklinde konuştular.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.