1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. BTK'yı Önemsiyoruz
BTKyı Önemsiyoruz

BTK'yı Önemsiyoruz

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen'in Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile ilgili görüşleri...

A+A-

TÜRKGÖZÜ'NDE İTHALAT ve İHRACAT DURUMU

 

Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Türkgözü Gümrük Kapısı'ndan 315 bin dolar ihracat, 2 milyon 918 bin dolar da ithalat yapıldığını belirtti.

 

Vali Tekmen, ihracat ve ithalat tutarlarına çevre illerden yapılan ihracat ve ithalat tutarlarının da dahil olduğunu ifade etti. Tekmen, çok düşük tutarda ihracat yapılmasına rağmen yapılacak yeni yatırımlarla ve bulunacak dış pazarlarla bunun artırılabileceğini, sınır ticaretinin geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

 

Ardahan Yalnızçam Kış Sporları ve Yayla Turizm İyileştirme Projesi'nin kabul edilen 5+5 milyon Euro'luk AB desteğinin 2010 yılı içerisinde tahakkuk etmeye başlamasıyla bölgenin turizm ve spor merkezi haline geleceğini müjdeleyen Vali Tekmen, "Bununla birlikte Çıldır Gölü üzerinde yaz aylarında tekne turları, göl kenarında yürüyüş ve piknik, kano, yelken sporları, kış aylarında ise donan Çıldır Gölü üzerinde atlı kızak sporları, buz sporları ve balık tutmak gibi mevsime göre alternatifler yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunulacak." şeklinde konuştu.

 

'KURA'DA BULUŞALIM PROJESİ' KÖPRÜ OLACAK

 

Ardahan Üniversitesi'nin dâhil olduğu Kafkas Üniversiteler Birliği ve Gürcistan ile Azerbaycan topraklarından da geçen Kura Nehri simgesiyle 'Kura'da Buluşalım' sloganıyla bir proje başlatıldığını hatırlatan Vali Tekmen, bu proje kapsamında ülkeler arasında tarihi ve kültürel değerlerde bir araya gelinmesinin amaçlandığını dile getirti. Vali Tekmen, "Sınır işbirliği önemi açısından Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'na konu hakkında bilgi verilerek, ülkemizin Gürcistan ile ilişkilerinin geliştirilmesi adına projemizin başlatılması hususunda gerekli çalışmaların yapılması için bildirimde bulunulmuştur. Nihai program her üç ülkede birlikte ve bireysel yapılacak detaylı çalışmaların birleştirilmesiyle tamamlanacaktır." diye konuştu.

 

BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLUNU ÖNEMSİYORUZ

 

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu projesinin Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayacağını belirten Vali Tekmen, bölgedeki taşıma potansiyelinin de değerlendireceğini söyledi. Tekmen, bu proje ile Asya ve Avrupa arasındaki eski tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve birbiri ile tarihten gelen dostlukları, kültürel ve ekonomik beraberlikleri olan Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan devletleri ve milletleri arasındaki ilişkilerin daha da kuvvetleneceğini vurgulayarak, bunun ticaretin geliştirilmesine katkıda bulunacağının altını çizdi. Demiryolu projesinin tarihi İpek Yolu'nu tekrar canlandırma, bölge ülkeleriyle ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkileri daha da pekiştirme projesi olduğunu vurgulayan Tekmen, "Günümüzün İpek Yolu olacağı düşünülen Bakü-Tiflis-Kars projesinin son durağı olacak Yukarıcanbaz istasyonu bu projenin mihenk taşı konumundadır. Yapılacak 3 istasyondan ikisi olan Taşbaşı ve Güvercin, Kars sınırlarında yer alırken, Yukarıcanbaz istasyonu Ardahan ili Çıldır ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Bu nedenle proje Ardahan ve Çıldır için ayrı bir öneme sahiptir." açıklamasında bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.