1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. BTK ile kazanan Kars olacak
BTK ile kazanan Kars olacak

BTK ile kazanan Kars olacak

Başkonsolos Guliyev: “BTK ile kazanan Kars olacak”

A+A-

Tacettin DURMUŞ

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Bakü Tiflis Kars (BTK) Demir İpekyolu’nun 9 yıl önce birçok ülkenin karşı çıkmasına rağmen, 3 ülke tarafından inşa edildiğini ve önceki gün ilk seferini gerçekleştirmiş olmasının mutluluğunu hep birlikte yaşadıklarını söyledi.

Projenin başarıyla sonuçlandığını ve söyleyen Guliyev, Demir yolu hattı ile ilk etapta yılda 6,5 milyon ton, daha sonrada 17 milyon ton yük taşınacağını belirterek, trenin transit olarak geçmesiyle her 3 Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın ekonomilerine çok büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

Pekin’i Londra’ya bağlayacak olan projenin ekonomik çıkarların yanı sıra politik arenada da Türkiye ile Azerbaycan’a birçok alanda menfaat sağlayacağını ifade etti.

Bakü Tiflis Kars projesinin Kars’ın ekonomisine ve istihdamına çok önemli oranda katkı sağlayacağına vurgu yapan Başkonsolos Guliyev: “Proje ile Kars’ta yeni işyerleri açılacak, ekonomi canlanacak, Türkiye’nin önemli hayvan sayısını elinde tutan Kars’ta hayvan varlığının önemi artacak. İş adamları Kars’a sermayeler getirecek ve yatırımlar yapacak. Kars bölgede lojistik üs olma konumuna geçecek. Kars, her yıl binlerce göç vermeyecek, nüfus her geçen gün azalmayacak. Daha önce iş bulmak için Batı ilerine göç eden Kars, Ardahan ve Iğdırlılar doğdukları topraklara geri dönerek iş sahibi olacak. Ermenistan tarafından ablukaya alınmış olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti bu vesileyle ihtiyacı olan malları Kars’tan ve Kars üzerinden temin edecek. Diğer iler ve ülkeler de Kars üzerinden Nahçıvan ile ekonomik işbirliği içerine girecek. Demir yolu marifetiyle nakledilen mallar daha ucuza, güvenli ve hızlı bir şekilde gideceği yerlere nakledilecek. BTK Demir Yolu’nda deneme seferlerinin başladığından bu zamana kadar Nahçıvanlı işadamları Azerbaycan Kars Başkonsolosu olarak bize gelerek ticari anlamda ileride neler yapılabilir diye istişare etmeye başladı. Tren hattı tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde kardeş iki ülke halkı daha da kaynaşacak, dostluklar daha da gelişecek. Çünkü ilk etapta yük ağırlıklı olsa da yolcu taşımacılığı ileride insanlarımızın karşılıklı olarak bir birine gidip gelmelerini çoğalacak. Gidip gelmeler coğrafi olarak ta her bir aileye direk fayda sağlayacak. Bakü, Tiflis, Kars Demir Yolu ile nostaljik yolculuklar başlayacak. Her üç ülkeden insanlar tren yolculuğunu tercih edecek. Bu seferler kültür ve turizm seferleri haline gelecek. Kars, Bakü ile birlikte Kafkasların merkezi olacak. Şu anda 3 tır ile taşınan yük sadece bir vagonla taşınacak. Kara Yolları Genel Müdürlüğü uzmanlarının verilerine göre, ağır tonajlı bir tırın bir binek arabaya göre asfalta verdiği zarar 1 milyon kat fazladır. Böylece çok ağır maliyetler ile yapılan asfalttan elde edilecek kar bile son derece önemelidir. Zaten mevcut zamanda Gürcistan ve İran’dan gelip transit geçen tırların Kars’a hiçbir faydası yok, sadece gelip geçiyorlar. Ama Bakü Tiflis Kars Treni ise Kars her anlamda şaha kalkacak” dedi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev açıklamasında ayrıca Bakü Tiflis Kars Demiryolunun zor şartlarda tamamlanarak faaliyet geçmesinde emeği geçen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Başbakan Bimali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan olmak üzere tüm paydaşlara teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.