1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır?
Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır?

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır?

Boşanma davası, tarafların uzlaşı durumuna göre anlaşmalı ya da çekişmeli olmak üzere iki farklı şekilde açılır.

A+A-

Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır?

Boşanma davası, tarafların uzlaşı durumuna göre anlaşmalı ya da çekişmeli olmak üzere iki farklı şekilde açılır. Boşanma kararı, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hakkında uzlaşan, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen şartları karşılayan eşler, anlaşmalı boşanma davası açmak suretiyle evlilik birliğini sona erdirebilir. Anlaşmalı boşanma davasının tek celsede ve hak kaybı yaşanmaksızın sonuçlanması için anlaşmalı boşanma avukatından yardım almak son derece önemlidir.

Boşanmada mal paylaşımı davası, boşanma kararının kesinleşmesini takiben on yıl içinde açılmalıdır. Aksi takdirde, on yıllık süre zarfında mal paylaşımı davası açılmazsa, daha sonra mal paylaşımı isteminde bulunulamaz. Hukuki bilgi, birikim ve teknik gerektiren boşanmada mal paylaşımı davasında etkili bir biçimde temsil olunmak, hak ve menfaat kaybı yaşamamak adına boşanma avukatı yardımına başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır.

Uygulamada, boşanma davası devam henüz neticelenmediği halde ayrı bir dava açmak suretiyle mal paylaşımı talebi ileri sürülmektedir. Bu durumda, mal paylaşımı talebini incelemekle görevli ve yetkili mahkeme, devam edilen boşanma davasında karar verilmesini ve kararın kesinleşmesini bekler. Bu şekilde hareket edilmesi, zamanaşımı sorununun bertaraf edilmesi için daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Yurt dışında boşanmış kişiler için mal paylaşımı davasının zamanaşımı süresi de merak konusudur.

Yurt dışında boşanmış kişilerin mal paylaşımı davasının zamanaşımı süresi, boşanmanın gerçekleştiği ülkenin yasalarına göre boşanma kararının kesinleşmesiyle birlikte işlemeye başlar. Bu süreçte hatalı veya ihmali bir işlemde bulunmak, telafisi güç sorunların yaşanmasına neden olabilir. Dolayısıyla, yetkin ve deneyimli bir avukat yardımına başvurmak, oldukça mühimdir.

Boşanmada Mal Paylaşımı Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Boşanmada mal paylaşımı davasına bakmakla görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. İşbu davada yetkili mahkeme ise Türk Medeni Kanunu m.214’te hüküm altına alınan düzenlemelere göre belirlenir. Buna göre; ” Mal rejiminin ölümle sona ermesi durumunda ölenin son yerleşim yeri mahkemesi, boşanmaya, evliliğin iptaline veya hâkim tarafından mal ayrılığına karar verilmesi durumunda, bu davalarda yetkili olan mahkeme, diğer durumlarda davalı eşin yerleşim yeri mahkemesi.” yetkili mahkemedir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.