1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bingür Hoca'dan Mektup Var
Bingür Hocadan Mektup Var

Bingür Hoca'dan Mektup Var

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Vedat Akçayöz’e öyle bir mektup yazdı ki ; adeta içini döktü...

A+A-

İşte Bingür Hoca'nın o mektubu...

 

Sayın Vedat Akçayöz

HÜRYURT Gazetesi,

 

Sayın Vedat Akçayöz, Değerli hemşerim ;

 

Bir yerel Sarıkamış gazetesinde 20 Temmuz 2010  tarihinde çıkan  "Sarıkamış Şehitlerini Yılda Kaç Kez Anmalıyız" isimli yazı sabrımı taşıran son damla oldu.

 

Sizin de bildiğiniz gibi 1914-1915 Sarıkamış şehitlerinin resmi anılması özgün tarihi olması nedeni ile 22 Aralık - 02 Ocak tarihleri arasında olmalıdır. Bunun dışında yazın yapılanlar (bizim bu yıl yaptığımız gibi) yeni şehitliklerin ve anıtların ziyarete açılması (Bu yıl Narman'da 2500 şehidin bulunduğu bir şehitlik, Oltu, Kosor Boğazı ve Ersinek köylerine birer anıt açılışı yaptık) veya kışın ulaşılamayan (Allahuekber Zirvesi gibi)  şehitliklerin ziyareti için yapılan aktivitelerdir.

 

Bildiğiniz gibi Konya ve Hacı Bektaş'a yılda 3-5 milyon (inanç turizmi), Çanakkale'ye yılda bir buçuk milyon ( şehitlik turizmi) turist gelmektedir. Sarıkamış'a da özellikle dedelerini Kafkas Cephesinde kaybetmiş torunlardan yılda 10-15 000 turist gelse ve şehitliklerimizi dedelerini anmak için ziyaret etseler kime ne yorgunluk verir anlamış değilim. Bu akımı sağlamanın tek yolu da basında bu tür ziyaret haberlerini canlı tutmaktan geçmektedir. Benim kişisel olarak bu konuda yaptığım çalışmalar ortadadır.

Bu yıl bizimle gelen 120 misafirimiz içinde 3 emekli general, bir konsolos, bir aktif, 3 emekli üniversite rektörü, 6 profesör, 10 doktor, televizyon belgeseli yapan uzmanlar, büyük gazetelerin üst düzey yöneticileri, çok önemli iş adamları ve mesleğinde zirve olan yöneticilerin bulunduğunu bilmenizi isterim.  Arzu ederseniz isim listesini hemen takdim edebilirim. Kış aktiviteleri Kızılçubuk'tan Sarıkamış'a yapılan yürüyüş ile özdeşleşmiş olup gençlere yöneliktir.  Yazın getirdiğimiz misafirlerin yaş gurubu bu kış aktivitelerine katılıp dağ yürüyüşü yapmaya uygun değildir. Yaz aktivitelerindeki amacımız bu yaş gurubundaki insanlara Sarıkamış şehitlerinin heyecanını yaşatarak yöreye ilgiyi artırmaktır. Ayrıca bu insanların kışın kayak turizmi için aileleri veya dostları ile tekrar Sarıkamış'a geleceklerini düşünebiliyor musunuz?

 

Benim ve arkadaşlarımın tüm bu hizmetleri yaparken ne kadar masraf ettiğimiz malumunuzdur. Ayrıca bu hizmetleri yaparken karşılaştığımız bazı sorunları sizinle paylaşmak isterim: Bazı sorumsuz hemşerilerimiz tarafından gurubumuz üzerine araba sürülmesini ve arkasından arabanın açık camından ağza alınmayacak küfür edilmesini (Öğretmen Filiz Arbak'a sorabilirsiniz - Sn.  Veysin Temel'in oğlu), bazı siyasiler tarafından atılan ucuz iftiraları (belediye başkanı, milletvekili, bakan olma isteği gibi son derece komik bulduğumuz yorumları), bölge jandarmasının terör endişesi ile  Allahuekber zirvesine çıkmamıza izin verilmemesinin bizim korkaklığımız olduğu gibi söylemleri, konvoyumuz güvenlik nedeni ile Erzurum harekat merkezinden devamlı takip edilip, jandarmanın bizi her sabah otelden alıp akşam otele bırakmalarını Sarıkamış içinde jandarma ile konvoy yapıp hava atmak gibi değerlendiren yöneticileri, benim bu hizmetleri ünlü olmak için yaptığım gibi anlamsız iddiaları da her zaman olgunlukla karşılıyoruz. Yapmak isteğimiz bir şehitlik onarımı için (basit bir çevre duvarı ve kapı yapılması) yerel inşaatçılar tarafından Sarıkamış'ta bir ev yapabilecek para talep edilmesini (Sn Ahmet Günay veya Sacit Özbey'e sorabilirsiniz), Çam Kardan Bayraktepe'ye bizi çıkaran minibüs ekibinin 2 saatlik hizmet için bizden bir günlük yevmiye talep etmesini (TIT turizm bürosundan Sn. Haluk Kurt'a sorabilirsiniz), Allahuekber Zirveye bizi çıkaran minibüs şoförüne makul fiyat verdiği için cep telefonundan küfür eden şoförler kooperatifi başkanını, cağ kebap yiyen 3 arkadaşımdan Hilton'da yemişler gibi hesap alan  kebapçıyı veya Pazar günü sizin için özel olarak açtım diyerek 40-50 kişinin yediği cağ kebabı ödediğimiz zaman gün ortası olmasına rağmen ben bu geri kalan döneri kime satacağım diyerek  geri kalan dönerin de parasını isteyen esnafı hep olgunluk ile karşılıyoruz.

 

En çok ağırımıza giden Bayrak Tepeye ayda bir bayrak çeken görevlinin para beklemesidir ; "Kardeşim bedava bayrak çektirmek istiyorlar" ifadesini ayıplamak yetmez. Bu yıl teleferiğin kablolarını farelerin yediği gibi bir mazeret ile Bayraktepe'ye çıkamayışımızı da anlamak mümkün değildir. Eğer yerel katılımcılar ile birlikte  200 civarındaki katılımcı o görkemli bayrak direği altında birer resim çektirip gittikleri yerlerde anlatsaydılar enimin Sarıkamış'ın büyük propagandası olurdu.  Bu direğe asılan bağış bayrakları kurumlarında sergilemek istedikleri için sahiplerine geri vermek üzere istediğimiz zaman bunun bayrak kanununa aykırı olduğunu söyleyerek vermek istemeyen, 25.000 TL masraf ederek yaptıracağımız bir anıta Kars Valiliği ve Sarıkamış Dayanışma Grubu yazmak istediğimizi belirtince sadece Valilik yazılmasını isteyen, yeri gelince gazetelere bunun tersi beyanat veren (belgeler mevcuttur) ve Bingür hoca ile iki kez muhalefetimiz oldu,  diyen yöneticileri olgunluk ile karşılıyoruz. Aynı yöneticilerin "Nefsi tahrik ettiğimi" (anlamını bilmiyorum), benim yıldız olmak istediğimi belirtmelerini de  kınıyorum.

 

Siz yaz anma törenlerinin gereksiz olduğunu beyan ediyorsanız bunu yapmayı üstlenen Erzurum Üniversitesi ve Valililiğini de saygı ile karşılamak zorundasınız.  Ayrıca bu yöneticilere şehit anma törenlerini davul zurna ile Allahuekber zirvede yapanın bizler değil kendilerinden iki önceki vali olduğunu hatırlatmak da borcumuzdur (haber videoları mevcuttur).  

 

Bu örnekleri çoğaltabilirim ama sizi daha fazla üzmek istemiyorum.

 

Ayrıca fiziksel olarak imkansız olan Sarıkamış Şehitlerini Erzurum'a taşıdığımız konusunu da esefle izliyoruz. Sarıkamışlı hemşerilerim şunu bilsinler ki doğup büyüdüğümüz yerlerde yöremize kazanç getirecek aktiviteler yaparken ne kadar hakaret ve aşağılama görüyorsak, Erzurum'da bunun tam aksine bürokrasinin her seviyesinde, devletin her katında, esnaf ile olan ilişkilerde aşırı bir hizmet, saygı ve hürmet görüyoruz.   Tüm bunlara rağmen bu gezilere Ani ören yerini, Kars Kalesini, Tabyaları mutlaka ekliyoruz ve  otel konaklamalarımızı, minibüs kiralamalarımızı, alışverişlerimizi Sarıkamış'ta yapıyoruz.

 

Sivil toplum kuruluşlarının, gönüllü insanların Soğanlı ve Allahuekber dağlarını dolaşarak (şu anda Sn. Necati Bölükbaşı ve AKUT ile birlikte bizim yaptığımız gibi) sahipsiz, yıllardır ihmal edilmiş, kaybolmaya yüz tutmuş (çoğu kaybolmuş) toplu mezar olan şehitliklerimizi saptayarak korumaya almalarını diliyorum. Yerel yöneticilerin bu şehitliklerin ziyaret edilmesi için yollar yapmasının köy ve yayların ulaşım ve güvenliği için ne kadar yararlı olacağını düşünebiliyor musunuz?

 

Dilerim Sarıkamış'a sizleri bıktıracak - yoracak kadar ziyaretçi gelsin. Genç kardeşlerimiz rehberlik eğitimi alsınlar ve misafirleri makul bir ücret karşılığında alıp Eski Sarıkamış Şehitliği, Dikenli Tabya Şehitliği, Turnagöl Şehitliği, Divik Yayla Şehitliği, Divik Köyü şehitliği ve Başköy - Beyköy üzerinden Allahuekber Zirveye çıkarıp en son Hamamlı şehitliğine ve Allahuekber Şehitleri Anıtını ziyaret ederek Sarıkamış çarşısına götürseler, benim hemşerilerim ve çocukluk arkadaşlarım da onlara benim misafirim oldukları için (bu yıl yaptıkları gibi)  birer bardak çay ısmarlasalar ne kadar güzel olur. Bu insanların bu yıl yaptığımız gibi bir yerel oteli (Çamkar  ve öğretmen evi) iki gün tam  kapatıp üç öğün yemek yediklerini düşünebiliyor musunuz?  Bu yıl kiraladığımız 5 orta boy otobüs, her yıl kiraladığımız 15-20 minibüs, otel paraları ve çarşıda yapılan alışverişlerin yöreye ne kadar sıcak para bıraktığının, yılda böyle 10-15 gurup gelse acaba yöreye ne kadar yorgunluk vermiş olur farkında mısınız?

 

Bir İbrahim Tatlıses (yakın arkadaşımdır) Urfa'yı camileri ile evliyaları ile balıklı gölü ve hatta mağaraları ile dünyaya tanıtmış bulunmaktadır. Ben hemşerilerimden hiçbir yardım talep etmeden Sarıkamış'ı dünyaya tanıtmaya çalıştım ve başarabildiğim kadarı ile çok mutluyum. İleri derecede yorulmuş ve zaman zaman kırgınlıklar yaşamış olmam nedeni ile bu görevi benden alacak olanlara hemen devretmeye hazır olduğumu bilmenizi rica ediyorum.

 

Sarıkamış halkına siyasilerin düsturu olan  "Aç bırak ağlasın - İş verme yalvarsın"  politikasını uygulamak için yaptıkları entrikalara itibar etmemelerini tavsiye ediyorum.

 

Sevgili Vedat,

 

Bu yıl Sarıkamış Şehitleri Yaz anma törenleri çok görkemli geçti.

 

Bir şehitlik, 3 anıt açılışı yaptık.

 

Her zaman 9. Kolordu rotası ile Sarıkamış'a giderken bu yıl 10 Kolordu Rotasını izleyerek Erzurum'dan Narman'a geldik.

 

Bu rota üzerinde yeni açılışını yaptığımız anıt ve şehitlikler şunlardır:

 

1-Narman:

 

'10.Kolordu Şehitlik Anıtı ve Kardeş Şehitliği' (8 metre yüksekliğinde), Burada 2500 şehidin yattığı, yıllardır sahipsiz ve bakımsız olan bir toplu mezar- şehitlik vardı..

 

2-Oltu:

 

'10.Kolordu Zafer Anıtı' (8 metre yüksekliğinde), Osmanlının Ruslardan ilk geri aldığı toprağımız olduğu için ismi Zafer Anıtı oldu.

 

3-Akşar Boğazı:

 

'Allahüekber Yürüyüş Anıtı' (9,5 metre yüksekliğinde). 10. Kolordunun konaklayıp Ardahan'a doğru gitmekten vazgeçip Allahuekbere doğru yöneldiği 3 yol ağzı.

 

4-Şenkaya Ormanlı Köyü:

 

'Allahüekber Yürüyüşü İlk Adım Anıtı'. 10 Kolordunun Allahuekber dağına tırmanmaya başladığı köy.

 

Ayrıca Bardız (Gaziler) Yayla şehitliği, Eski Sarıkamış şehitliği, Sarıkamış Allahiekber şetleri Anıtı, Hamamlı şehitliği'ni ziyaret ettik.

 

Gezinin en üzücü noktası güvenlik nedeni ile Allahuekber zirveye çıkarak oradaki şehitliklerimizi ziyaret edememek oldu.

 

Bu geziye klubümüzden katılan hiç olmadı.

 

ŞEHİTLER ZİYARET BEKLER.

 

Sizin vasıtanızla tüm hemşerilerime, çocukluk arkadaşlarıma, babamın arkadaşlarına, akrabalarıma, çocukluğum geçen sokaklara, caddelere veda anlamında selam ve saygılarımı sunuyorum. 

 

Prof. Dr. Bingür Sönmez

Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum