1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ‘Benim Hikayem’ projesi
‘Benim Hikayem’ projesi

‘Benim Hikayem’ projesi

​​​​​​​Türkiye Haber Kameramanları Derneği, bir proje başlatarak köy okullarındaki öğrencilerle eğitim çalışması gerçekleştirdi.

A+A-

Haber kameramanları başlattıkları proje ile ülke genelinde belirlemiş oldukları Kars, Erzurum, Sivas, Erzincan, Rize, Muğla, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Edirne’den oluşan 10 ilde bulunan 13 farklı köy okulunda "kamera, kurgu ve senaryo yazımı" eğitimi verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı proje kapsamında okullarda 7-14 yaş aralığında öğrenim gören öğrencilerle hem geleceğe yönelik mesleki bir başlangıç hem de bu meslekte kullanılan teçhizatları tanıtma ve kullandırma amaçlandı.

Eğitimlerde görsel medyada kameramanlık ve kurgu operatörlüğü mesleğinin önemi ve nasıl yapıldığı anlatıldı. Öğrencilerin hayal dünyalarını dışa nasıl aktarabileceklerini anlatabilmek amacıyla senaryo eğitimi de verilerek belgesel yönetmenliği, sinema teknikleri gibi diğer mesleklere de dikkat çekildi. Eğitim materyali olarak öğrencilere haber çekimlerinde kullanılan Broadcast kameralar, belgesel ve sinema çekimlerinde kullanılan DSLR kameraların yanında Steadiycam özellikli kameralar götürülerek bu kameraların nasıl çalıştığı öğrencilerle paylaşıldı. Onların da kameraları kullanarak vizörden dünyaya bakmaları sağlandı. Sınıf içi çalışmalarda öğrencilere teorik bilgilerin yanında mesleğe ilişkin tecrübeler aktarılarak, kameramanlık, senaryo yazımı ve kurgu alanıyla ilgili uygulamalı eğitimler verildi.

Eğitim çalışmalarının verimini artırmak amacıyla anlatımların yapıldığı okullarda teoriden sonra pratik halinin de görülebilmesi amacıyla 1 öğrenciyi kamera karşısına diğerlerini kamera arkasına alarak bir de klip çalışması yapıldı. Müziğin evrensel bir dil olmasından yola çıkarak ve bir müzik klibinin bu yaş grubu çocukların hoşuna gideceğini düşünerek "Orda bir köy var uzakta" adlı çocuk şarkısını yeniden aranje edildi. Bir müzik klibinin nasıl çekildiği, hangi safhalardan geçtiği ve nasıl ortaya çıktığını pratikte anlatılması amaçlanan klipte, gidilen köy okullarındaki çocuklardan ses kayıtları alınarak bir klip ortaya çıkarılması sağlandı.

Yapılan çalışmalar sonrası, eğitim verilen okullardaki öğrenciler duygu ve düşüncelerini derneğe mektuplar göndererek ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.