
Belediye'nin 2013 Yatırım Programı
Kars Belediyesi 2013 yatırım programını Koordinasyon toplantısında açıkladı.
1- BELEDİYE HİZMET BİNASI YAPIMI
Mülkiyeti Belediyemize ait olan ve daha önce 43 yıllığına otel olarak yaptırılması planlanan eski hizmet binası için düzenlenen protokol fesih edilmiş olup, müteahhit firmanın yaptığı imalatlara karşılık Belediyemiz teknik elemanlarınca hesaplanan keşif doğrultusunda 1.050.000,00-TL+KDV’ye geri alınmış olan eski hizmet binası yerinin modern anlamda ihtiyaçlara cevap verebilecek hizmet binası yaklaşık olarak 13.500 m²’den ibaret olup, bütün birimlerin aynı yerden hizmet verebileceği, içerisinde çok amaçlı salon, meclis salonu, toplantı salonu, yemekhane, aşevi, misafirhane, kapalı otopark, sosyal tesis gibi donatı alanlarının bulunduğu modern anlamda günümüz koşullarına göre hizmet verebilecek proje fiziki olarak % 62 seviyesinde olup, proje 2013 yılı içerisinde tamamlanacaktır.
2- KANALİZASYON ŞEBEKE HATTI , YAĞMUR SUYU KANALI YAPIMI -KANALİZASYON ARITMA (ATIK SU ARITMA) TESİSİ PROJESİ
Atıksu Arıtma Tesisi yaklaşık 40 Km kanalizasyon hattı ve 17 Km yağmursuyu kanalı sisteminden ibaret tesisin yatırım bedeli yaklaşık 19.509.541,00 EURO olup, Yatırım bedelinin büyük bir kısmının AB hibe programından sağlanması için müşavir firma tarafından hazırlanan rapor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İPA Koordinasyon Merkezine ve 18/08/2010 tarihinde ise AB Genel Sekreterliğine sunulmuştur. 26-27/10/2010 tarihlerinde AB Delegasyon çalışanlarınca yerinde gerekli incelemeler ve saha çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışmalara istinaden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırım Dairesi Başkanlığının 03/05/2012 tarihli yazısı ile tarafımıza 32 maddeden ibaret olan sorular yöneltilmiş, müşavir firma tarafından yöneltilen sorularla ilgili gerekli çalışmalar ve düzenlemeler yapılmış olup, proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İPA Koordinasyon Daire Başkanlığına sunulmuştur. Projenin %85 AB Hibe Programından, %9 Kurumumuz ödeneğinden, %6 ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılanması öngörülmüş olup; proje Kalkınma Bakanlığı tarafından yatırım programına alınmıştır.
3- KANALİZASYON HATTI YAPIMI
Şehrimizin muhtelif yerlerinde İller Bankası kredisi ve Belediyemiz imkanları ile yaklaşık 15 Km (Ø200,Ø300,Ø400,Ø500,Ø600 ve Ø800mm çapında) beton ve betonarme borularla kanalizasyon hattı yapım çalışmaları fiziki olarak% 70 seviyesinde (yaklaşık 9.750 metre) olup, Proje kapsamındaki çalışmalar Aydınlıkevler Mahallesi Hat Sokak, Halitpaşa Mahallesi Çöl Sokak paralelinde devam etmektedir.
4- İMAR YOLU YAPIMI
5- KAMULAŞTIRMA
6- KİLİT PARKE, BORDÜR, OLUK TAŞI YAPIMI
Milli Savunma Bakanlığı adına 14’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ile Belediyemiz arasında yapılan 23/06/2010 tarihli protokol gereğince Kars Merkez Cumhuriyet Mahallesinde bulunan; MSB’ye tahsisli, 614.500 m2 yüzölçümlü 665 ada 3 numaralı parselin Belediyemize ait su deposu bulunan 9.420 m2’lik kısmı ile 83.672,22 m2’lik kısmının Belediye’ye ait iki adet lojman binası bulunan 1.600 m2’lik kısmının Belediye’ye devrinin, Maliye Bakanlığınca belirlenen kıymet takdir bedeli karşılığında, 14’üncü Piyade Tugay Komutanlığı ihtiyaçları için Çakmak Doğu Kışla ve Çakmak Batı Kışla, Hafız Hakkı Paşa Kışlasında kilitli Parke taş, Bordür ve Oluk Taşı yapım ve Çakmak Kışlada J- 8 Tipi Dikenli Tel örgü yapımı işinde % 12'lik keşif artışınada gidilerek toplamda 33.863,50 m2 kilit parke taş kaplama, 3445,21 m2 J-8Tipi Dikenli tel örgü yapımı ve 9.615,30 mt Bordür döşeme işi yapılmış olup, işin geçici kabulü yapılmıştır.
7- BİTÜMLÜ SICAK KARIŞIM YOL YAPIM PROJESİ
İller Bankası tarafından ödeneği sağlanan Şehrin muhtelif cadde ve sokaklarında yaklaşık 3 Km ve Toplamda 26.138,92 Ton Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) Asfalt Yol Yapım işi kapsamında;
PMT (Plent Mix Temel Tabakası) : 7.402,00 Ton
Binder : 7.200,00 Ton
Aşınma : 6.100,00 Ton
olmak üzere Toplamda yaklaşık 2,6 km (20.702,00 Ton) imalat yapılmıştır. Proje %87 seviyesinde olup, çalışmalar devam etmektedir.
8- KALDIRIM VE BORDÜR YAPIMI
Belediyemizce Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) Asfalt Kaplama yol yapım işi kapsamında ve şehrin muhtelif bölgelerinde bordür, kaldırım ve baca yükseltmesi yapım işi ihale edilmiş olup, proje sözleşme aşamasındadır.
9- KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA VE AYRIŞTIRMA TESİSİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyemizce ödeneği sağlanan Yaklaşık 45900 m2 Alanda, 744700 m3 Katı Atık Depolama Kapasiteli Tesis Fiziki Olarak % 43 seviyesinde olup, tesisin olduğu bölgenin sit alanı bölgesi ilan edilmesi nedeniyle Erzurum 2.Bölge İdare Mahkemesinde 2012/720 esas sayılı dosya ile Katı Atık Sahasının kullanımı ile ilgili dava halen devam etmekte olup, tesisin kaldırılmasının zor olacağı kanaatiyle mahkemeye itirazda bulunulmuş ve Mahkemenin verdiği karara istinaden Danıştay Başkanlığına itirazda bulunulmuş olup, çıkan Karar neticesine göre çalışma yapılacaktır.
10- ATATÜRK VE İSTİKAM ÇAY BAHÇESİ PROJESİ
Kentsel tasarım ön proje kapsamında mülkiyeti Belediyemize ait olan Atatürk ve İstikam çay bahçelerinde; piknik alanları, restaurant, amfi, koşu parkurları, yürüyüş yolları, temalı park, çocuk parkları vb. gibi donatı alanları ve niteliksiz ağaçların kesilerek nitelikli ağaçların korunması gibi çalışmaların yapılması amacıyla uygulamaya esas projeleri ve keşifleri hazırlanan, ödenek için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunulan proje için 1.000.000,00-TL ödenek sağlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyemiz tarafından ortaklaşa yapılacak proje ihale edilmiş olup; 7.800.000,00-TL bedelle sözleşme imzalanmış olup, çalışmalara en kısa süre içerisinde başlanılacaktır.
11- KENTSEL DÖNÜŞÜM
Belediyemiz tarafından 5 mahalle için alınan Meclis Kararı ile ilk etapta Atatürk ve Bayrampaşa Mahallelerinde yaklaşık 37,5 ha alanda kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesi için 19/09/2009 tarihinde kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri ön protokolü imzalanmış, 03/05/2011 tarihli kıymet takdir raporu 2011 fiyatları ile 39.823.070,28-TL kıymet takdir bedeline istinaden fizibilite analizi tamamlanarak kentsel dönüşüm ve gelişim projesine ilişkin protokol 23/05/2011 tarihinde imzalanmıştır. Yapılacak olan konutlar 2030 adet olup, 75,85,120,150 m2 olarak yapılacaktır.886 konut hak sahiplerine kalan konutlar ise projenin tamamlanmasıyla birlikte isteyenlere TOKİ tarafından satılacaktır. Ticari ve sosyal alanlara ait uygulama projeleri tamamlanmıştır. Tapu devirleri için alınan vekaletlere istinaden Tapu Müdürlüğünde işlemlere başlanmış olup TOKİ'den gelen ikinci vekaletname ile tapu devirleri tamamlanacaktır. Birinci Etap olarak belirlenen alanda yapılacak 702 adet konut için 13/08/2012 tarihinde ihalesi yapılmış olup, 180 hak sahibi için TOKİ Başkanlığınca inşaat çalışmalarına başlanacağından şahıslara kira yardımı yapılmak suretiyle maksimum %50'si Belediyemiz %50'si TOKİ olmak üzere toplamda 350,00-TL yardım yapılarak mevcut evlerinden taşınmaları sağlanmıştır. Ayrıca 1.etap olarak belirlenen alanda yer alan tüm yapı ve eklentilerinin tasfiyesi, yıkımı ve molozlarının temizlenmesi için ihale yapılmış olup; proje kapsamındaki 1.etap alanda yer alan cami ve lojman hariç tüm yapı ve ekleri yıkılarak tasfiyesi yapılmıştır. Bu alanda Başbakanlık TOKİ tarafından 698 adet konut bir adet 24 derslikli ilköğretim okulu ve 2 adet cami yapılması işi kapsamında çalışmalara başlanmıştır. Alanın tümü için tapu devir işlemleri devam etmekte olup hazine yerlerinin devri ile ilgili kurum görüşü doğrultusunda Kars Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan karar alınarak Milli Emlak Müdürlüğüne bildirimleri yapılmıştır.
12- HAYVAN PAZARI YAPIMI
Ardahan Yolu Otogar yanında yaklaşık 50.000 m² alan üzerinde yapımı devam eden hayvan pazarı yaklaşık % 72 seviyesindedir. Proje İdari bina, Kontrol binası, Kantar, veteriner ve ilaç odası, Sosyal tesis, otopark ve yarı kapalı padok sistemi alanlarından oluşmaktadır. Projenin hayata geçirilmesiyle yaklaşık 3000 adet büyük ve küçükbaş hayvanın satışına olanak sağlayacak modern bir hizmet alanı olacaktır.
13- BESİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURULMASI PROJESİ
Besi Organize sanayi Bölgesi kurulması projesine ilişkin Kars Merkez Bayrampaşa Mahallesi ada 531 parsel 121'de kayıtlı taşınmaza yönelik Jeolojik-Jeoteknik Etüd raporu hazırlanması, imar planı ve parselasyon planının hazırlanması işi ihaleye edilmiş olup, ihaleyi alan firma ile sözleşme imzalanmış olup; proje çalışmaları devam etmektedir.
14- KENTSEL TASARIM
Kentsel Tasarım projesi yaklaşık olarak 770.000 m2 alan üzerinde üç bölüme ayrılmış olup, Kars Kalesi’nin bulunduğu tepe ve etekleri, Kars Çayı ve civarı ile 1890 yılındaki planda tahtdüzü de denen bölge kentsel tasarım proje alanının sınırlarını oluşturmaktadır. Tescilli tarihi eser yapılarda röleve, restorasyon çalışmaları yapılarak her türlü koruma geliştirme ve sağlıklaştırma projede en önemli unsurlardır. Tescilli yapılarda meydana gelmiş bir takım bozulmaların (tabela, kaplama vs.) koruma ilkeleri doğrultusunda düzenlenmeleri, tescili binalara bitişik ve komşu yeni yapıların oluşturduğu görsel ve fiziksel kirliliğin ortadan kaldırılması, tahtdüzü bölgesinin tamamında öngörülen sokak sağlıklaştırılması ile çevre ve yörenin doğal, kültürel, mimari, tarihi, ekonomik, estetik, görsel değerlerini ve özgün kimliği koruyarak ön plana çıkarıp, çevreye uyumunu ve çevre kalitesini yükseltmek amaçlanmıştır. Projelendirilen yeni yapılaşmada Kaleiçi’nin geçmişteki tarihi ve mimari değerleri göz önüne alınarak kale civarına gelen yerli ve yabancı turistlerin alışveriş yapabilmeleri, dinlenmeleri ve ihtiyaçlarını giderebilmeleri amacıyla kafeler, restaurantlar ve hediyelik eşya satışı yapan dükkanlar düşünülmüştür. Kars Çayının ıslah çalışmaları ile temizlik ve akış düzeni sağlanarak yöreye ve iklime uygun bitkilendirme yapılması öngörülüp, ciddi bir peyzaj düzenlenmesiyle kentlinin vakit geçirebileceği bir alan oluşturulması planlanmaktadır. Bu alanda açık ve kapalı yeme içme mekanları, çocuklar için oyun parkları, midilli at parkuru, kay kay pisti, oturma gurupları, yürüyüş yolları, bitkisel ve sert peyzaj çalışmaları ile Kars Çayının iki yakasını birbirine bağlayan köprüler tasarlanmış, Kars Çayının içinde gezinti tekneleri düşünülmüştür. Yine Kars Çayının kot olarak düşük olmasından kaynaklanan görsel ve fiziksel bozukluluk, çaya doğru yapılan çalışmalar ve amfilerle giderilmeye çalışılmıştır. Projenin hayata geçirilmesi ile ticaret, turizm, sosyal ve kültürel alanda önemli gelişmeler söz konusu olup; proje kapsamında İstikam Çay Bahçesinden Selahattin Filtekin Köprüsüne kadar olan alan içinde Kentsel tasarım projesi hazırlanması amacıyla Serhat Kalkınma Ajansına TRA2-13 KUBES’e (Kurumsal Kapasitenin ve Beşeri Sermayenin Geliştirilmesi Mali Destek Programı) başvurusu kabul edilerek projeye destek sağlanmıştır. Proje kapsamında istenilen bilgi ve belgeler tamalanarak proje kapsamında ilk aşamada yapılması gereken malzeme (bilgisayar, çizim programı) alımı için ihale sürecine geçilmiştir. Söz konusu malzemelerin ihale yolu ile alınmasından sonra alımı yapılan çizim programları ile ilgili gerekli eğitimlerin alınması aşamasına geçilecektir.
15- BİTÜMLÜ SICAK KARIŞIM YOL YAPIM PROJESİ (2)
Şehrin muhtelif cadde ve sokaklarında BSK asfalt kaplama yol yapım işi kapsamında yaklaşık 10 km (35000 Ton) kaplama yapılması planlanmış olup, proje ihale aşamasındadır.
16- KALDIRIM, BORDÜR VE BACA YÜKSELTMESİ YAPIM İŞİ
Şehrin muhtelif cadde ve sokaklarında BSK asfalt kaplama yol yapım işi kapsamında yaklaşık 35.000 m2 kaldırm 20.000 mt bordür yapılması planlanmış olup, proje ihale aşamasındadır.
17- KİLİT PARKE YOL ONARIMI YAPIM İŞİ
Şehrimiz muhtelif cadde ve sokaklarındaki mevsim şartları ve su, kanalizasyon vb, çalışmalar nedeniyle bozulan beton kilit parke yolların onarımına ve bazı bölgelerde yeniden yapımı işi sözleşme aşamasındadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.