1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bebekler ölmesin…
Bebekler ölmesin…

Bebekler ölmesin…

Kars’ta Sağlık Bakanlığı AÇSAP Genel Müdürlüğü’nün yeni doğan ölümlerinin azaltılması amacıyla yürütülen programlar arasında yer alan “Neonatal Resusitasyon Programı” (NPR) kursu düzenlendi.

A+A-

Sağlık Müdürlüğü tarafından Eğitim Tipi Sağlık Ocağı’nda düzenlenen kursa katılan NRP Kurs Sorumlusu Dr. İlker Abalı, yaptığı bilgilendirme toplantısında solunum sıkıntısı ile doğan bebeklerin ölümlerinin önlenmesini amaçlayan Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP) programı hakkında slayt gösterisi eşliğinde bilgiler verdi.

 

Kars’taki bebek ölümlerinin binde 13 ile 12 civarında olduğunu belirten Kars Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, bunun sevindirici olduğunu ama yeterli olmadığını söyledi.

 

Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç; “Bebek ölümleriyle alakalı birkaç şey söylemek istiyorum. Verilere baktığımızda 2000 yılı ile 1999 yıllarına gittiğimizde verilerde hiç bebek ölümü yok. Çünkü kayıt yok. Oysa bende Karslıyım şunu çok iyi biliyorum çocuklar doğardı, hiçbir yere haber verilmeden, niye öldüğü bilinmeden işte sevk edilmeden, isim verilmeden götürülür gömülürdü. Ama şimdi öyle bir duruma geldik ki bir bebek öldüğü zaman ben arkadaşlara bakıp takip ediyorum kadın doğumcusundan çocukçusundan orada takip eden ebesinden efendim doktoruna kadar hepsi sorumlu tutuluyor. Ölüm nedeni belki haftalarca sürüyor niye öldüğü araştırılıyor gerekirse otopsi yapılıyor. Bu kadar önem veriliyor” dedi.

 

Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç; “Bu konuda çok ilerleme sağlamışız. İşte ilimizde bebek ölümleri binde 13-12 civarında, ama bu bizi sevindirmiyor. Yani önceki yıllara göre çok düşük olmasının bizi sevindirdiğini söyleyemem. Bu yeterli değil, bebek ölümlerinin tek rakama düşmesi gerekiyor. İşte burada sizlere çok büyük görevler düşüyor. Bu eğitimleri daha iyi anlamak gerekiyor. Bu konuda çok özverili olmak gerekiyor. Sizlerin bu konuda özverili olacağınıza canı gönülden inanıyorum” diye konuştu.

 

NRP kursu teorik ve pratik uygulamalardan oluşuyor. Kurs 3 gün devam edecek. Kur bitiminde katılımcılara sertifika verilecek.

 

Sağlık Bakanlığı’nca uygulanan, solunum sıkıntısı ile doğan bebeklerin ölümlerinin önlenmesini amaçlayan Neonatal Resüsitasyon Programı’nın ve düzenlenen bu tür kursların, her doğum salonunda mutlaka eğitilmiş en az bir personel bulunması amaçlandığı kaydedildi.

 

Kars Sağlık Müdürlüğü Eğitim Tipi Sağlık Ocağı’nda düzenlenen kursa Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, yanı sıra Kars ve Ardahan’dan doktor, ebe, hemşire ve acil tıp teknisyenleri katıldı. Kurs’a yoğun ilgi oldu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.