1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Başkan Toraman’dan şap hastalığı ile ilgili açıklama
Başkan Toraman’dan şap hastalığı ile ilgili açıklama

Başkan Toraman’dan şap hastalığı ile ilgili açıklama

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kars İl Başkanı Taner Toraman, tüm Türkiye'de olduğu gibi Kars'ta da görülen şap hastalığı ile ilgili açıklama yaptı.

A+A-

Volkan KARABAĞ

Parti binasında açıklama yapan CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, “Aşılama bahane edilerek, ithal hayvan girişini yada karkas et ithal etmeyi önüne koyan hükümet süresiz bir şekilde vatandaşlarımıza zor  olanı uygulamıştır.” dedi.

“Ramazan ayına gireceğimiz bu ayda vatandaşlarımızı mağdur etmeden kısa sürede bilgilendirmeye ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza sebepleri ilgili makamlar tarafından detaylarıyla açıklanmalıdır.” diyen Başkan Toraman açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İlimizin temel geçim kaynaklarının başında hayvancılık gelmektedir. Hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar sonucu önlenemeyen zamlar, girdi maliyetlerindeki fiyat artışları nedeniyle hayvan tacirleri ve köylülerimiz yeterince hayvan besleyememektedir. Geçen yıllardaki kuraklıktan çok ciddi etkilenen vatandaşlarımız 2 hayvandan birisini satarak diğerini besleme tercihine yöneldi. Damızlık ineklerini sudan ucuz fiyatlarla kestirdi. Her koşulda vatandaşlarımızın büyük bölümü geçimini hayvancılıkta sağlamaktadır. Tarım bakanlığının aldığı ani bir kararla“9 Mart tarihi itibariyle Türkiye genelinde süresiz bir şekilde tüm hayvan pazarları şap hastalığından  dolayı kapatılmıştır. Bu hükümetin tarım ve hayvancılık politikasının iflas ettiği anlamına gelmektedir. AKP hükümetinin tarıma ve hayvancılığa olan ilgisizliği, duyarsızlığı ve beceriksizliği açıkça ortaya çıkmaktadır. Türkiye, tarihinde ilk defa böyle bir uygulama ile karşı karşıya kalmıştır. Hayvan üreticisi bu zor kış şartlarında evlerine hapsedilerek adeta cezalandırılmıştır. Ülkedeki üretici ile çiftçiye, bırakın teşvik vermeyi neredeyse tarımı ve hayvancılığı bitirmek, adeta yasaklamak noktasına getirmiştir. Ülkenin ve bölgemizin tarım ve hayvancılığa elverişli olmasına rağmen genelde üreticiyi özelde ise Kars hayvan üreticisine uygulanan bu keyfi anlayışla bir kez daha mağdur etmiştir. Aşılama bahane edilerek, ithal hayvan girişini yada karkas et ithal etmeyi önüne koyan hükümet süresiz bir şekilde vatandaşlarımıza zor  olanı uygulamıştır .

Peki, bu uygulamayla ne yapılmak isteniyor? 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın bu konuda hayvan üreticisine yönelik almış olduğu maddi bir tedbir ya da teşvik var mıdır?

Bu yasaklar bölgemizde ne zaman kaldırılacaktır?

Mevsimin ilkbahar olması nedeniyle çift sürme ve ekin ekme sürecinde insanlarımızın bu mağduriyetlerini nasıl gidermeyi planlıyorlar?

Üreticinin tohum, mazot, gübre ve diğer ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na ve hükümete buradan bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Türkiye hem hayvan yetiştiriciliği hem de tarım üreticiliği noktasında dışarıya bağlanarak, iflas eden bu yanlış siyasetten bir an önce kurtulmalıdır.

Türkiye coğrafi anlamda gerekli bütün yer üstü zenginliklerine sahip olmasına rağmen, yaşadığımız Yüzyılda dışarıya bağlı (İthal) pozisyonundan derhal kurtulmalıdır.

Bu vesile ile derhal çiftçilerimizin mağduriyetleri daha fazla derinleşmeden, sorunları büyümeden bu süresiz uygulamadan vazgeçip gerekli tedavi yönetimin uygulanıp, en kısa süre içerisinde  pazarların açılmasıyla beraber yeniden gerekli işlemlerin yapılması gerekir. Bir önemli sorunda Kars Belediyesine ait kasapların hayvan kesimlerini yaptıkları Belediye mezbahanesi yani hayvan kesim yeri uzunca bir süredir kapalı durumdadır.

Bu konuda vatandaşlarımızın Mağduriyetini kim çözecek. Kasaplar hayvan kesiminde sıraya girerek mağdur oluyor, bu nedenle ilgililer belediye mezbahanesinin durumu ile ilgili açıklama yapacaklar mı?

Oradaki malzemeler ne durumdadır?

Baharın gelmesiyle birlikte gübre, tohum ve mazot sorunlarını nasıl çözeceği derdine düşen köylümüz hayvanı pazara götüremez ise bu önemli ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar?

Hayvan pazarında alım satım yapan ve geçimini doğrudan hayvan pazarlama ve satışı ile sürdüren yüzlerce şehirde yaşayan esnaf vatandaşlarımız evlerine kapanmış bekliyor, çoğunun gündelik kazançlarla evini geçindirdiği düşünüldüğünde, bu insanlarımızın çoluğu çocuğu nasıl beslenme ve diğer ihtiyaçlarını karşılayacaklar?

İlimizde bu yolla yeni bir işsizliğe yol açacak bu durum İl yetkililerimiz ve tarım İl müdürlüğümüz tarafından ne gibi tedbirlerle çözülecek?

Karslı çaycı, lokantacı, şekerci, kasap, manifaturacı, hırdavatçı, nalburcu, berber, manav gibi esnafımızı doğrudan etkileyen ve ilimizin ticaretinin kalbi olan hayvan pazarı hangi tarihte açılacaktır?

Ramazan ayına gireceğimiz bu ayda vatandaşlarımızı mağdur etmeden kısa sürede bilgilendirmeye ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza sebepleri ilgili makamlar tarafından detaylarıyla açıklanmalıdır. Kars'ın bacasız fabrikası olan hayvan pazarımız hemen açılarak bu önemli mağduriyet giderilmelidir.

Bu yanlış ve yanlı Politikalardan kurtulmaya az kaldı, önümüzde yapılacak seçimlerde  halkımızın iradesiyle herkesin mutlu olacağı, umutlarının yeşereceği demokratik çoğulcu ve birlikte üreterek büyüyen ve adaletli bölüşen yönetim anlayışına  kavuşacağız.

Birlikte birleşe birleşe kazanacağız."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.