1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Azerbaycan'dan komşusuna kredi
Azerbaycandan komşusuna kredi

Azerbaycan'dan komşusuna kredi

Bakü Tiflis Kars demiryolu hattı için Azerbaycan, Gürcistan'a kredi verdi.

A+A-

İbrahim Ali

Gürcistan'ın bölgesel geliştirme ve alt yapı çalışmalarından sorumlu bakanı Ramaz Nikolaişvili Azerbaycan'ı ziyaret etti. Bakan, Devlet başkanı, ulaştırma ve maliye bakanları ile bir araya geldi. Azeri yetkililer Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının inşa edilmesi için Gürcistan'a 575 milyon dolar kredi verileceğini açıkladı.

Taraflar arasında daha önce imzalanan demir yollarının inşaatına yeni ilaveler yapıldı. İlaveler ulaştırma bakanı Ziya Memmedov ve Nikolaşvili tarafından imzalandı.

Anlaşmaya göre Azerbaycan Uluslararası Bankası Gürcistan'a 775 milyon dolar kredi verecek. Bunun 200 milyon dolarının 20 yıl içerisinde yüzde 1 oranında faiz ilave edilerek geri ödenmesi gerekiyor. 575 milyon doların ise yüzde 5 faizle 25 yıl içerisinde ödenmesi kararlaştırıldı.

Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye arasında yapılan anlaşma sonrasında inşa edilmeye başlandı. İnşaat sonrasında Asya'dan Avrupa'ya taşınan malların daha kısa bir süre içerisinde götürülmesi hedefleniyor. Projenin gerçekleşebilmesi için Türkiye'nin 76, Gürcistan'ın ise 29 kilometre olmakla toplam 105 kilometre hat inşa etmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra Gürcistan içerisinde 183 kilometrelik Ahalkalaki-Marabda-Tiflis hattı da onarılarak hizmete sunulacak. Projenin toplam maliyetinin 422 milyon dolar olması bekleniyordu. Ancak zamanla bu maliyetin 600 milyon dolara kadar çıkacağı ortaya çıktı. 2012 yılının ortalarına kadar inşaatın tamamlanması bekleniyor. Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov inşaat çalışmalarının önemli bir kısmının 2011 yılının sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı.

Ekonomi uzmanlarının görüşüne göre Bakü-Tiflis-Kars projesi gelecek değeri açısından Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol ve Güney Kafkasya gaz kemeri projesi ile beraber tutuluyor. Kısa bir süre içerisinde Japonya ve Çin gibi ülkelerin de demir yolları üzerinden mallarını Avrupa ülkelerine taşıyacağı savunuluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.