1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Ayşe Ediz Piyano Resitali
Ayşe Ediz Piyano Resitali

Ayşe Ediz Piyano Resitali

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Üyesi Piyanist Ayşe Ediz, Kafkas Üniversitesi Necdet Leloğlu Salonu’nda "Piyano Resitali" verdi.

A+A-

Uluslar arası Rotary 2430. Bölge Guvernörlüğü ve Kars Rotary Kulübü tarafından düzenlenen piyano resitalinde, ünlü piyanist Ayşe Ediz, Vera Kanonikava'nın notalarını seslendirdi.

 

Dinleyiciler tarafından uzun süre ayakta alkışlanan Ayşe Ediz'in "Piyano Resitali" büyük beğeni toplarken, Ayşe Ediz, programında olmamasına rağmen, Karslılara bir sürpriz yaparak, resitalin sonunda Karslıların ulu önder Mustafa Kemal'e bestelediği ; “Hoş gelişler ola, Mustafa Kemal Paşa, Askerin milletin, Bayrağınla çok yaşa” marşını piyano ile çaldı.

 

Resitalin sonunda, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven ve Uluslar arası Rotary 2430. Bölge Guvernörü Hasan Akduman Piyanist Ayşe Ediz'e çiçek verirken, Kars Rotary Kulübü Başkanı Rtn. Göksel Kaygısız ise Vera'nın notalarını Karslılar ile buluşturduğu için Ediz'e teşekkür plaketi verdi.

 

VERA KANONIKAVA :

 

1890'lı yılların sonunda Kars'ta doğdu.

 

Genç yaşında piyano ile tanıştı.

 

Subay olan babası savaşta öldüğü için, yedi yaşındayken St. Petersburg'da, sadece ölmüş subay çocuklarının kabul edildiği Çar Nikolay'ın himayesindeki okula başladı.

 

Okulun piyano bölümünden mezun oldu. Mezun olan çocuklara bir sandık çeyiz verilirdi. Onun sandığında notaları vardı.

 

Mezuniyetinin ardından, bir süre Fransızca, Almanca ve Türkçe dersleri verdi. Zaman zaman sinemalarda sessiz filmlerde piyano çaldı.

 

Birkaç yıl İstanbul'da yaşadıktan sonra Kars'a döndü. Yaşamı sıkıntılarla geçti. 1965 yılında verem hastalığına yakalanarak vefat etti.

 

Vera'nın ölümünün ardından annesi Tuzla'da yaşayan kız kardeşinin yanına geldi. Vera'nın piyanosu Tuzla'da satıldı. Vera'dan kalan notalar kız kardeşi Zoya tarafından piyanist Ayşe Ediz'e  verildi.

 

Vera'nın notalarının bir kısmı piyanist Ayşe Ediz tarafından Kafkas Üniversitesi’nde seslendirildi.

001-.jpg

002-.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.