1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aşıklar Albümü Çıktı
Aşıklar Albümü Çıktı

Aşıklar Albümü Çıktı

Karslı Âşıkların Çalışmalarından Örnekler Bir Albümde Toplandı…

A+A-

“Doğu Anadolu’da Kültür Turizmi için İttifaklar Birleşmiş Milletler Ortak Programı” somut ve somut olmayan kültürel mirası koruyarak kültür turizmini harekete geçirmek için  Kars’ta çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda ilin kültürel mirası içinde önemli bir yer tutan Âşıklık geleneğinin korunmasına ve sürdürülmesine katkıda bulunmak amacıyla özel bir albüm çalışması gerçekleştirildi.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB) Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ve BM Ortak Programı işbirliği ile gerçekleştirilen çalışmayla Âşıklık geleneği içerisinde yetişen 10 Karslı âşığın solo ve toplu  müzik örnekleri bir albümde toplandı. “Yaşayan Âşıklık Geleneği; Sazın ve Sözün Ustaları Kars Yöresi Âşıkları” adını taşıyan bu albümün Âşıklık geleneğinin kuşaktan kuşağa aktarımına önemli katkılar sağlayacağına inanılıyor.

KTB Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nden Folklor Araştırmacısı Timur Yılmaz’ın koordinasyonuyla hazırlanan CD’de Karslı Âşıklar Mustafa Aydın, Bayram Denizoğlu, Ali Rıza Ezgi, Maksut Koca, Emrah Nar, Şeref  Taşlıova, Mürsel Sinan Uğursu, Günay Yıldız ve Veysel  Yıldızer’in çalışmalarına yer verildi.

2009 yılı içinde UNESCO’nun İnsanlığın Ortak Kültürel Mirası olarak ilan ettiği Âşıklık Geleneği; Türkiye’nin zengin kültürel mirasının çok önemli bir parçasını oluşturuyor. Kars günümüzde bu geleneği hala tüm canlılığı ile yaşatan illerimizden biri konumunda. BM Ortak Programı Kars’ın kültürel mirasının korunması ve Âşıklık geleneğinin yaşatılması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında bu yıl Mayıs ayında beşincisi düzenlenen Kars Uluslararası Âşıklar Bayramı’na da destek vermişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.