1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aşık Heykelleri Boyandı
Aşık Heykelleri Boyandı

Aşık Heykelleri Boyandı

Aşıklar Bayramı Öncesi Aşıkların Heykelleri Boyandı...

A+A-

Bugün başlayacak olan ve 26 Haziran'da sona erecek olan 6. Uluslarası Kars Aşıklar Bayramı öncesinde, merhum halk ozanları Aşık Şenlik ve Murat Çobanoğlu ile yaşayan aşıklardan Şeref Taşlıova'nın Valilik binası karşısındaki heykelleri boyandı.

Geçimini boyacılık ve halk ozanları yaparak sağlayan, Kars Aşıklar Bayramı’nda da yarışacak olan Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Dernek Başkanı Mahmut Karataş, güne aşıkların heykellerini boyayarak başladı.

Valilik binası karşısında, bir önceki Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından konulan Aşık Şenlik, Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova’nın heykellerini boyayan Aşık Mahmut Karataş, heykelleri Kars Belediyesi’nin destekleriyle boyadıklarını söyledi.

Devlet Sanatçısı Şeref Taşlıova ve merhum Murat Çobanoğlu’yla uzun yıllar birlikte saz çaldıklarını ve bu sanatı onlardan öğrendiğini de belirten Karataş, üstatlarının heykellerini boyamaktan büyük mutluluk duyduğunu, aynı zamanda da duygulandığını söyledi.

Merhum Ozan Sabri Şimşekoğlu’nun yeğeni Ayhan Şimşekoğlu’nun da yardımıyla heykelleri boyayan Mahmut Karataş, “Şuan boyadığım heykellerin Türk toplumunun yanı sıra bizleri içinde manevi değeri oldukça yüksektir. Ben bu ustaların heykellerini boyamaktan şeref duyuyorum, bizlere bu sanatı bırakan onlardır ve onlara gereken saygıyı elimizden geldiğince göstermeye çalışıyoruz, hepsini bir kez daha saygıyla anıyoruz” şeklinde konuştu.

Büyük üstat Sabri Şimşekoğlu’nun yeğeni Ayhan Şimşekoğlu da şunları söyledi:

“Bende Murat Çobanoğlu Aşıklar Derneği kurucularından olarak ve büyük üstat Sabri Şimşekoğlu’nun yeğeni olarak aşıklığa gereken desteği vermek için buradayım. Dernek Başkanımız Mahmut Karataş’ın burada olduğunu öğrenince geldim ve yardım ediyorum. Aşıklık bir kültür zenginliğidir, bu büyük üstatlar bize bir bayrak teslim ettiler ve bizler de bu bayrağı götürebildiğimiz yere kadar götüreceğiz. Bu anlamda göstermiş olduğu duyarlılıktan ötürü Dernek Başkanımıza da teşekkür ediyorum.”

BAYRAM 3 GÜN SÜRECEK

2005 yılında başlayıp 4 yıl Murat Çobanoğlu Ulusal Aşıklar Bayramı olarak kutlanan ve son iki yıldır "Kars Uluslararası Aşıklar Bayramı” olarak kutlanan Aşıklar Bayramı bu yıl 6.si 24-25-26 Haziran’da yapılacak.

Yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda aşığın katılacağı bayramda âşıklar âşıklık geleneğinin dalları olan Hikâyeli Türkü, Atışma, Muamma, Dudakdeğmez ve Divan dallarında yarışacaklar.

Kars Belediyesi”nin düzenlediği etkinlikte aynı zamanda âşık edebiyatının geleceğe aktarılmasına yönelik olarak 2 adet kitap basımı da konuklara ve Aşıklara hediye edilecek.

”Âşıklık Geleneği ve Murat Çobanoğlu” ile “Aşık Lütfü Hayatı Sanatı ve Eserleri” isimli kitaplar, aşık edebiyatı kütüphanesinde yer alacak düzeyde.

Programda âşıklar, salon programlarının yanı sıra Kars Kalesi, Mesire alanı olan Kent Ormanı ve ilçelerde de program yapacaklar.

3 Gün sürecek bayramda Azerbaycan, Gürcistan, İran, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan gibi ülkelerden çok sayıda âşık katılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.