1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aşık Ensar Şahbazoğlu, Hayatı Sanatı Şiirleri Kitabı Çıktı
Aşık Ensar Şahbazoğlu, Hayatı Sanatı Şiirleri Kitabı Çıktı

Aşık Ensar Şahbazoğlu, Hayatı Sanatı Şiirleri Kitabı Çıktı

Aşık Ensar Şahbazoğlu'nun Hayatı Sanatı Şiirleri isimli kitabı Eğitim Yayınevi'nden Prof. Dr. Kürşat Öncül’ün editörlüğünde yayınlandı.

A+A-

“Aşıklık Geleneği” denilindiğinde akla ilk gelen kentlerden biri olan ve geleneği mevcut şartlarda en yoğun şekilde yaşatmaya gayret eden Kars, geleneği geleceğe aktarmaya devam ediyor. Kars’ın bağrından çıkardığı aşıklarının eserleri, konunun uzmanlarınca edebi açıdan incelenerek kültür tarihine yeni ürünler sağlanmasına destek olmayı sürdürüyor.

Bu bağlamda aşıklık sanatını gelenekten beslenerek aktaran Kars’ın tanınan aşıklarından Aşık Ensar Şahbazoğlu’nun şiir ve hikaleri bir dönem Kafkas Üniversitesi’nde de görev yapan ve Kars kültürü adına bir çok çalışmayla Kars’ın tanınmasına katkılar sağlayan Prof. Dr. Kürşat Öncül’ün editörlüğünde “Aşık Ensar Şahabazoğu Hayatı Sanatı Şiirleri” adıyla yayınlandı.

“Eğitim Yayınevi” tarafından yayınlanan eser üç bölümden oluşmakta. Birinci Bölüm’de Kars kültürü kapsamında aşık edebiyatı ve halk hikayeleri verildikten sonra Aşık Ensar Şahbazoğlu’nun aşıklığa başlaması, usta çırak ilişkisinde aşıklığı öğrenmesi, mahlas alması, karşılaştığı aşıklar, katıldığı programlar, aldığı ödüller, günümüz aşıklığına dair görüşleri, hakkında yapılan çalışmalar ve halk hikayeciliği kapsamında yeri verilmektedir. İkinci Bölüm’de Aşık Ensar Şahbazoğlu’nun şiirlerinin şekil ve muhtevası detaylı bir şekilde ele alınmış üçüncü bölümde ise aşığın şiirlerine yer verilmiştir. 

Şahbazoğlu’nun gelenekten beslenerek geçmişi günümüze sağlıklı bir şekilde taşıdığı, irticalen şiir söyleme gücünün birçok aşığa nazaran yüksek olduğu gibi yaklaşımların dikkat çektiği eser,  Aşık Ensar Şahabazoğlu’nun nezdinde Kars’ın Türk kültür tarihi açısından önemine vurgu yapması ve geleneğin devamı noktasında Kars’ın konumunu tekrar gündeme taşıması açısından Karslıların gönlünde ayrı bir yer teşkil edecektir.


sahbaz.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.