1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Arpaçay'da Şap Paniği
Arpaçayda Şap Paniği

Arpaçay'da Şap Paniği

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Doğruyol köyü şap (Dabak) hastalığı nedeniyle 21 gün süreyle karantinaya alındı.

A+A-

Ardahan'dan alınarak köye getirilen büyükbaş hayvandan köydeki diğer hayvanlara da hastalık bulaştığı bildirildi. Kars'a 70 kilometre uzaklıkta olan ve Çıldır Gölü eteğinde bulunan Doğruyol köyüne hayvan giriş ve çıkışları yasaklandı. Köylüler hayvanlarını köy sınırları dışına çıkaramıyor.

 

200 haneli ve 600 nüfuslu köyde hemen hemen her evde büyükbaş hayvan bulunuyor. Köyde toplamda 5 bin büyükbaş hayvan bulunduğu kaydedildi.

 

Konuyla ilgili bilgi veren İl Tarım Müdürü Yusuf Yurdalan, köyü 21 gün süreyle karantinaya alarak, hayvan giriş ve çıkışlarını durdurduklarını söyledi.

 

Yurdalan, "Ardahan ili hayvan pazarından alınan bir hayvanın köye getirilmesiyle yayılan hastalıktan dolayı köyü karantinaya aldık. Müdürlüğümüze bağlı veteriner hekimlerimizce köyde gerekli aşılama çalışmaları başlatıldı" dedi.

 

Yurdalan; "Doğruyol köyünde veteriner hekimlerimizin yapmış oldukları açılama çalışmaları sonucunda, köyde 21 günlük bir tedavi süreci başlattık. Gerekli tedbirleri aldık, aşılama çalışmalarımız sürüyor. 21 gün sonra tekrar kontrol yapacağız. Kontrollerimiz esnasında hayvanlarda iyileşme tespit edildiğinde karantina uygulamasını kaldıracağız. Eğer hastalık devam ediyor ise 21 günlük bir tedavi süreci daha başlatacağız" diye konuştu.

 

Öte yandan Doğruyol köyünde hayvan besleyen Rüstem Akkuş'un Ardahan'dan alınarak getirilen hayvanının şap hastalığı taşıdığı ve köydeki hayvanlara bu hayvandan hastalığın bulaşmış olabileceği bildirildi

 

Tarım İl Müdürlüğü Köyün giriş ve çıkışlarına uyarı tabelası dikti. Tabelada 'Bu Köy Şap (Dabak) hastalığı olduğundan karantinaya alınmıştır' yazısı ile köye girip çıkanların dikkati çekildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.