1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Aras Havzası Sempozyumu Başladı
Aras Havzası Sempozyumu Başladı

Aras Havzası Sempozyumu Başladı

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli: “Aras Havzası Türk Dünyasının En Ünlü Irmağıdır”

A+A-

Birinci Uluslararası Aras Havzası Sempozyumu Kars’ın Kağızman İlçesi’nde start aldı.

 

İstanbul Üniversitesi, Kars Valiliği, Kağızman Kaymakamlığı, Türkiye Mimarlar Odası Van Şubesinin düzenlediği Sempozyum, Kağızman Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda başladı.

 

Sempozyuma; İstanbul Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, Kağızman Kaymakamı Şuayib Gürsoy, Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan, Kağızman Cumhuriyet Savcısı Yusuf Sezer, Kağızman Jandarma Komutanı Yavuz Sonat Güzel ve İstanbul Üniversitesinden çeşitli dallarda 65 öğretim üyesi katıldı.

 

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli burada yaptığı konuşmada, “5-8 Temmuz 2010 tarihleri arasında Kağızman’da yapacağımız Birinci Uluslararası Aras Havzası Sempozyumu bu dönemde bu bölge için bir dönüm noktası olacaktır. 14 bin yıllık bir kültürün parçasıyız biz. 14 bin yıllık bir kültür olmasına rağmen bugüne kadar bu bölgenin tarihi, coğrafyası, sanatı, jeolojisi, ekonomisi, geleneksel mutfak kültürü, Hhalk bilimi, düzenli bir şekilde değerlendirilmedi. Bizim yapacağımız bu örnek çalışma Türkiye’deki örneğin; Fırat için, Dicle için, Kızılırmak için, Sakarya için bir örnek olacaktır. Bizler buna öncülük yapıyoruz, bizlere de bu yakışır.” dedi.

Aras havzasının Türk Dünyasının en ünlü ırmağı olduğunu ifade eden Belli, “Burası bir kültür ırmağıdır. Bu bölgede Aras’tan daha güçlü bir doğa olayı yoktur. Sempozyumu Aras’ın tam orta yeri olan Kağızman’da başlattık. Bu bir dönüm noktasıdır. İleriki yıllarda belki de bunun ikincisi, üçüncüsü veya onuncusu yapılacaktır. 42 senedir Doğu Anadolu Bölgesinde çalışıyoruz.” diye konuştu.

 

Belli, “Katılımcılar olarak sizin verdiğiniz bilgiler çok önemli ilk kez bu bölgede tarihi yeniden yazacaksınız. Bizim yapacağımız çalışma sözlü olan bilgileri kitaplara yazılı olarak aktarmak olacaktır. Sempozyum yapmak ne kadar önemliyse onu kitaplaştırmak ta o kadar önemlidir.” şeklinde konuştu.

 

BÖLGENİN TARİHİ YENİDEN CANLANACAK

 

Kağızman Kaymakamı Şuayib Gürsoy da, “Öncelikle İlçemiz açısından da bir ilki teşkil eden böylesi bir uluslararası sempozyuma ev sahipliği yapmanın ve bunca kıymetli bilim adamını İlçemizde ağırlamanın heyecanını, mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Aras Havzasının kalbi; yeşiliyle, doğal güzellikleriyle, tarihe tanıklığına şahit onlarca kültür varlığıyla, kaysısı, uzun elmasıyla, âşıkları, ozanlarıyla temayüz etmiş güzel ilçemiz Kağızman’a hepiniz hoş geldiniz.” dedi.

 

Kaymakam Gürsoy, daha sonra şunları söyledi:

 

“Erzurum’un Doğusundan başlayarak Hazar Denizine kadar uzanan Aras Havzası, birçok medeniyete ev sahipliği etmiş olması sayesinde sadece coğrafi bir mekân değil aynı zamanda birçok kültürel zenginliğin bir potada eridiği, o zenginlikleri günümüze kadar taşıyabilmiş bir kültürün de ortak adıdır. Nasıl ki Nil, tüm Kuzey Afrika’nın can damarı, nasıl ki Fırat, Doğu Anadolu ve Mezopotamya’da hayat kaynağı olmuş, Aras Nehri de bu bölgede ismini verdiği havza için aynı değerde bir nehir olagelmiştir. Asya’dan Anadolu’ya ve Avrupa’ya göç eden birçok kavmin ve bizim için en önemlisi Türklerin göç yolu üzerinde olan Aras Havzası bu özellikleri sayesinde birçok bilim adamının ilgisini çekmiş, birçok bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Özellikle son dönemde ülkemizdeki kültürel, sanatsal ve doğal güzelliklerin ayrıntılı bir biçimde tanıtılabilmesi açısından başlatılan çalışmalarla birlikte bilim adamlarımızın dışında yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı olmasını başarabilmiştir Aras Havzası. İşte bu sebepledir ki bu bölgenin sahip olduğu turizm potansiyelinin daha iyi tanıtılması ve değerlendirilmesi aynı zamanda da yapılan bilimsel araştırmaların kayda geçirilerek tarihe not düşürülebilmesi açısından düzenlenen bu tür uluslararası sempozyumların önemi çok büyüktür.”

 

Aras Sempozyumunun Kağızman’da yapılmasının bölge için çok büyük bir şans olduğu vurgusunu da yapan Kaymakam Gürsoy, “Burada ortaya koyacağınız fikirler sayesinde biz idarecilerin, yerel yöneticilerin, sivil toplum örgütlerinin ve halkımızın, bölgemizin sahip olduğu kültürel değerleri korumak ve gelecek nesillere aktarabilmek konusundaki azmi artacak; bir “koruma kültürü” çerçevesinde bu kültürel varlıkların hak ettikleri şekilde kıymetlerinin bilinmesi sağlanacaktır. Bu açıdan da bu sempozyumun çok önemli bir işlevi yerine getireceğine inanıyorum.” dedi.

 

Kağızman’ın özelliklerinden de bahseden Gürsoy, “Camuşlu Kaya Resimleri, Çengilli Kilisesi, Tunçkaya Geçivan Kalesi, Akçakale Kalesi, Günindi Artakers Kalesi, Buzhane Tapınağı, Ağkeran Mağarası, Duvanoğlu Mağarası ve Köroğlu Kalesi’nin tanıtılabilmesi ve turizme kazandırılabilmesi için Kars Valiliğimizin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün ve Kaymakamlığımızın başlatmış olduğu çalışmalar var. Bu çalışmalar, bu sempozyum sayesinde daha da anlam kazanacak ve bu sempozyum bizim çalışmalarımıza da yön verecektir. Ümit ediyorum ki gerek Kağızman’ımız açısından gerekse tüm Aras Havzası açısından düzenlemiş olduğumuz ve 4 gün sürecek olan bu sempozyum bir dönüm noktası olur ve bundan sonra da bu bölgeyle ilgili olarak yapılacak tüm çalışmalar için de bir güç kaynağı teşkil eder. Bu vesileyle bu sempozyumun düzenlenmesinde bize desteklerini esirgemeyen Valimiz Sayın Ahmet Kara’ya, sempozyumun mimarı Prof. Dr. Sayın Oktay Belli’ye, siz değerli katılımcılara ve organizasyonda emeği geçen herkese bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadesini kullandı.

 

Konuşmaların ardından Kağızman Halk Eğitim Merkezi önünde toplu olarak fotoğraf çekildi.

Birinci Uluslararası Aras Havzası Sempozyumuna katılım sağlayan kişilerin barınma ihtiyacı Sarıkamış’ta sağlanacak.

 

Kağızman Kaymakamlığının tertip etmiş olduğu Kars Valiliğinin desteklediği Sempozyum kitaplaştırılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.